Carrière / Uncategorized
Carrière / Uncategorized

oktober 25, 2017

Een lesje Lean Startup op z’n Cruiffiaans

Door: Bernd Bodewes


Wie kent hem niet. Johan Cruijf de verlosser. In zekere zin is de Lean Startup methode voor veel organisaties ook een verlossende manier van werken. Lean Startup zet de traditionele manier van werken namelijk geheel op z’n kop.

 

Ben jij ook niet zo traditioneel ingesteld? En wil jij meer richting geven aan je creatieve idee en deze inzetten voor diensten en producten waar de wereld écht op zit te wachten? Mooi! Dan krijg je nu een lesje ‘Lean Startup voor beginners’. Maar dan net iets anders; op z’n Cruijffiaans.

 

“Tactiek is niet je man uitschakelen. Nee, het is weten waar je mee bezig bent.”

Weten wie je doelgroep is. Een basisbeginsel van Lean-start up. Het succes van de tofste startups is meestal afhankelijk van een duidelijk klantprofiel. Met behulp van de Lean Canvas methode leer je je doelgroep kennen, breng je je propositie in kaart en ga je opzoek naar kritieke aannames. Veel startups mislukken, niet omdat zij het product niet kunnen bouwen, maar omdat zij de verkeerde versie produceren. Via deze methode leer je waar de doelgroep écht behoefte aan heeft.

 

“Je moet schieten, anders kun je niet scoren.”

Durf te experimenteren. Nog zo’n typische Lean startup benadering. Door te experimenteren leer je heel snel wat werkt en wat niet. Dit doe je door een Minimum Viable Product (MVP) te produceren. Dit is een soort prototype van je product of dienst. Of zoals de het woord al doet vermoeden: Het minimaal werkbare product dat je vervolgens test op je doelgroep. Hoe reageren ze? Speelt dit in op de behoeftes? Wat kan er verbeterd worden?

 

De oprichters van airbnb hebben ook gebruik gemaakt van MVP. Zij besloten hun loft tegen een klein bedrag aan te bieden aan bezoekers van een conferentie. Ze maakte een aantal foto’s en plaatsten deze op een simpele website. Binnen no time hadden zij 3 gegadigden. De rest van het verhaal ken je of je hebt de afgelopen jaren onder een steen gewoond. Andere klassieke voorbeelden zijn Spotify en Dropbox.

 

“Je moet een gat voor je laten vallen en er dan zelf inlopen.”

Fouten maken is niet erg. Met andere woorden: ga snel op je bek, graag zelfs, dan gebeurt dit niet op een later moment in het ontwerpproces. Dus lekker uitproberen, een paar keer je neus stoten en in stappen steeds beter worden. Dat is Lean werken.
 
Denk maar niet dat Lean Startup enkel voor startups is weggelegd. Naar schatting zal tegen 2021 de helft van de bedrijven gebruiken maken van de Lean methode. Dus je kan er maar beter meteen mee beginnen! Je hoeft niet direct Cruijff te zijn, maar je wil wel in de voorhoede meespelen.
 
 


 
Beginnen jouw vingers ook al te jeuken? Met de opleiding Human Centered Innovation leer je alle kneepjes van Lean Startup, Ideation en Design Thinking. Leer nieuwe producten en diensten te bedenken, testen en in de markt te zetten en leid jezelf op tot dé werknemer van de toekomst. De opleiding is zowel met als zonder traineeship te volgen en begint op 3 november. Inschrijven kan tot 30 oktober. Meld je vandaag nog aan!

Volg onze exclusieve nieuwsbrief

Laat een reactie achter