Carrière / Solliciteren
Carrière / Solliciteren

februari 23, 2017

Videosollicitatie? Show de onvolmaakte jij!

Door: Irene Hofman


Mijn ogen blijven hangen bij het laatste stukje tekst van de vacature. Vragen ze dat nou echt?

 

“Stuur een video van jezelf waaruit blijkt waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor deze functie per WhatsApp aan Janine, op het nummer 06 – ….”

 

Een videosollicitatie per WhatsApp….

 

Die ze dus meteen openen. En misschien wel in een kantoor vol met mijn potentiële collega’s direct bekijken. * SLIK *

 

Dit is wel de realiteit. Bedrijven worden steeds creatiever in het inzetten van sollicitatiewijzen en –kanalen. Ze kunnen vissen uit een enorme vijver en om alvast het kaf van hun koren te scheiden, leggen ze de sollicitatiedrempel dus hoger. Een brief waar je al je ziel en zaligheid inlegt, in de hoop er een live-ontmoeting uit te slepen, waar je vervolgens kan shinen, is vaak niet meer genoeg. Organisaties willen je zien en ervaren. Zo vroeg mogelijk in de procedure.

 

Waarom kiest een bedrijf voor een videosollicitatie?

Je kan veel. Maar velen kunnen dat ook. Zeker voor populaire banen zijn een hoop medesollicitanten die aan precies dezelfde vereisten voldoen als jij.

 

Ze willen authenticiteit

De doorslag wordt dus gegeven door persoonlijkheid en authenticiteit. Wat maakt jou uniek? Anders dan de anderen? Maar ook: pas je qua persoonlijkheid en uitstraling, bij het team? Dit zijn dingen die bedrijven direct kunnen opmaken in een video.

 

Ze willen snelheid en gemak

Hoe vaak heb jij niet het gevoel gehad dat je een fantastische brief had geschreven, waarvan je vermoedde dat hij niet eens gelezen is? In een berg (online) brieven, worden vaak de pareltjes niet eens ontdekt. Bij video’s gaat dit anders. Mensen zijn altijd benieuwd naar wat er achter een still zit. Bovendien kabbelt een filmpje van nature al lekker door, terwijl een volgestouwde brief taaie kost kan zijn. Audiovisueel consumeert sneller en makkelijker. Logisch dus dat bedrijven daar enthousiaster voor zijn.

 

Ze zoeken lef

Voel jij ook een drempel om per video te solliciteren? Precies dat gevoel zal veel sollicitanten ervan weerhouden ervoor te gaan. Jezelf vastleggen op bewegend beeld (mét geluid!), vraagt wel wat lef. En dit is precies wat bedrijven zoeken. De mentaliteit om ergens voor te gaan, ook als het lastig voelt. Ideale filter dus voor ‘gemakzuchtige’ sollicitanten.

 

Zó maak jij een videosollicitatie waarmee je scoort

 

Fuck aesthetics

Wees écht, je onvolmaakte ‘jij’. Natuurlijk bereid je voor wat je wil vertellen, maar zorg dat dit eigen is, niet politiek correct. Hier hoort ook bij dat je de opname in maximaal 3 takes doet. Een beetje smokkelen mag best. Je moet een beetje aan jezelf op beeld wennen.

 

En o ja, ga niet verschillende fragmenten monteren achteraf, als het niet functioneel is.

 

Zit niet aan je haar. Geen opgedirkt gedoe. Forget about zware make-up.

 

En…

 

Straal! Net een beetje meer dan normaal.

 

Keep it short

Anderhalve minuut of korter is echt ruim voldoende. Spanningsbogen rijken niet zo ver.

 

Tease & trigger

Je denkt zeker dat je veel meer belangrijke dingen te vertellen hebt dan dat in 1,5 minuut passen? Een opsomming van argumenten waarom jij geschikt bent voor de functie. No go! Een video is geen sollicitatiebrief op beeld.

 

Dus….

 

Kill your darlings.

 

Focus je op één fenomenaal, uniek punt van jezelf, dat je centraal stelt in je video. Het is een teaser die interesse moet wekken. Giet er een lekker persoonlijk sausje over en pas het toe op een te hypothetische situatie op de werkvloer.

 

Kick asses

Jij maakt die video, dus jij hebt lef. Ga er dan ook vol voor. Heb je niet het gevoel dat je dat kan of wil? Vraag je dan ook af of het bedrijf of de functie wel bij je past. Je moet er toch niet aan denken dat jij straks op een plek zit waar jij de verwachtingen niet waar kan maken.

 

Werkgever in spé: rol in rode loper maar vast uit!

Volg onze exclusieve nieuwsbrief

Reacties

Laat een reactie achter