Inspiratie / Productiviteit
Inspiratie / Productiviteit

april 20, 2017

Zeg eens JA tegen NEE.

Door: Bernd Bodewes


Bernd Bodewes (27) overpeinst zelfhulpboeken, multitasken en overladen worden met goedbedoelde raad. Soms wordt het ‘m gewoon een beetje te veel. Wat is dan het beste wat je kunt doen? 

 
‘Hey man, ik heb een leuke opdracht voor je!’
‘Ah mooi’, antwoord ik.
 
Heb je zin om een hapje te eten?
‘Eten moeten we allemaal, dus waarom niet.’
 
Kom je nog een keer je ouders in het zuiden opzoeken?
‘Maar natuurlijk!’
 
Het lijkt zo makkelijk, nee zeggen. Voor mij is dit echter net zo vanzelfsprekend als de aanname dat Trump het wél zou waarmaken. Niet dus. Als mensen mij vragen waar ik goed in ben geef ik het standaard antwoord terug: ‘lopen in zeven sloten tegelijk’.
 
Ik ben iemand die, onbewust, chaos om zich heen creëert. Om het vooroordeel dat mannen slechts één ding tegelijk kunnen nog maar eens te bevestigen: ik ben géén georganiseerde duizendpoot zoals de meeste vrouwen in mijn omgeving. De mens is in deze roerige tijden zelfs zo inventief dat zij hier een werkwoord voor hebben verzonnen.
 
Multitasken noem je dat toch? Maar hoe doe je dat?
 
Nee, ik ben offline.
Toch kennen we allemaal het advies: ga offline als je productief wilt zijn. Zet de TV uit en staar minder naar je Facebook wall. De geneugten van de 21e eeuw maken het verdomd gecompliceerd om je concentratie en aandacht vast te houden
 
En wees eerlijk, jij wilt toch ook gewoon beter om gaan met je schaarse uren?
 
Boeken als : ‘Seven Habits Of Highly Effective People’, ‘Getting Things Done’ en ‘Smarter Faster Better: The Secrets of Being Productive in Life and Business’ zijn mijn maatjes geworden de afgelopen jaren.
 
En ja, nu ben ik efficiënter met mijn tijd. Ik luister naar audioboeken terwijl ik aan het afwassen ben, e-mails beantwoord ik tussen de boodschappen door en ik solliciteer terwijl ik in de trein zit. Multitasken kun je leren. 
 
Het magische woord ‘Nee’
Toch is de voornaamste les uit al die boeken: durf nee te zeggen. Ik trap de open deur in met dit simpele doch gecompliceerde advies. Maar ga er maar eens aan staan, probeer het maar eens uit. Zo makkelijk is dat niet! In het échte leven is de uitvoering van dit advies te verheven tot een kunst.
 

’The difference between succesfull people and very succesfull people is that very succesfull people say ‘no’ to almost everything.’’ 

 
Warren Buffet zegt het. En ik geef ‘m je mee, ondanks ik normaal gesproken geen fan ben van quotes.
 
Door selectieve en gerichte aandacht heb je tijd over voor de dingen die er echt toe doen. Die aandacht mag natuurlijk ook uitgaan naar het drinken van een biertje. Of tien. Want zeg nou zelf, om productief te zijn moet je ook kunnen ontspannen.
 
Afgezien van het uitstekende advies van mr. Buffet zijn we gebaat bij een beetje relativeringsvermogen. Want wat is ‘succesvol zijn’ nou eigenlijk? Of beter gezegd, wat is succes voor jou? Een mooie carrière, voldoening halen uit een relatie, veel verdienen of gewoon gelukkig zijn met jezelf.
 
Zelf kan ik deze vraag waarschijnlijk pas beantwoorden als ik 10 zelfhulpboeken verder ben.
 
Do one thing and do it well.
Kortom, soms kun je je een beetje overladen voelen door alle kennis uit zelfhulpboeken, advies van je naasten of de zoveelste blog.*knipoog. Al die goedbedoelde raad kan er voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En soms ben je gewoon te hard bezig met oplossen, waarbij je vergeet wat je nu eigenlijk aan het oplossen was.
 
Neem een stap terug. Zeg gewoon ‘nee’, richt je op dat ene ding en luister even naar het zeurende stemmetje in je hoofd: ‘Ah man, doe nou niet zo moeilijk, zeg eens een keertje ja tegen nee.’

Volg onze exclusieve nieuwsbrief

Reacties

Laat een reactie achter