Co-working Spaces: Spaces
Co-work spaces poppen als paddestoelen uit de grond. Omdat veel upstarters te maken hebben met co-work spaces starten we een nieuwe serie waarin we verschillende co-work locaties in Amsterdam uitlichten. De komende weken ben ik, Lize, jullie curator en neem ik jullie mee naar de leukste co-work locaties van Amsterdam!
Deze week: Spaces. Met Community Developer, Margot van der Poel spreek ik over de sfeer, bedrijven in-house en internationale ambities van Spaces.
Introductie: Co-work space houd je gefocust, geïnteresseerd én actief in je netwerk
Co-work spaces zijn natuurlijk niet alleen hot and happening in Amsterdam – maar ook Rotterdam, Utrecht en in kleinere steden zoals Leiden. Het groeiende aantal ondernemers en freelancers in Nederland vraagt om een nieuwe manier van werken en dan met name een nieuwe werkomgeving. Want als ondernemer vanuit huis of een koffiebar werken is niet altijd mogelijk en vooral niet altijd even efficiënt (zelfdiscipline- “oh ik moet nog even de was doen”). Maar een eigen kantoorlocatie huren is erg prijzig. De oplossing is een gedeelde werkomgeving, oftewel de co-work space. In deze gedeelde kantoren zitten onafhankelijke freelancers, zelfstandigen, entrepreneurs en ‘digital nomads’.
Co-working heeft als doel om problemen als isolement en de afleiding van thuiswerken tegen te gaan, maar naast probleemoplossend blijkt het eigenlijk enorm veel op te leveren, zoals nieuwe connecties ontmoeten, samenwerkingsverbanden aan te gaan, elkaar te inspireren en fijne centrale plekken om klanten en of connecties uit te nodigen.
Spaces: First Impression
Mijn bezoek is eigenlijk spontaan. Ik loop naar binnen op een maandagmiddag rond 16:00 uur. Meteen voel ik de goede sfeer. Op de deur staat; “Welcome home. Oops, we meant: Welcome to work.” Ik vraag mezelf hardop af: “Uh ja wat kom ik eigenlijk doen?” Een blog schrijven over co-work spaces. Ze zijn overal, maar wat is het nou eigenlijk?
Op het bordje zie ik dat Spaces flink wat grote namen huist: Twitter, Paypal, FinchFactor (Reputation Management Agency, onlangs geïnterviewd door het Parool), maar ook kleine ondernemingen als Cyclespace, FEENEY en SkinVision. Daarnaast wemelt het van de freelancers en ZZP’ers die heerlijk rustig op de begane vloer aan een van de vele tafels, in nisjes of aan een bar zitten te werken. Architect Sevil Peach heeft het interieur en de styling tot in de puntjes afgewerkt, overal staat prachtig design meubilair – er is aan alles gedacht om een warme, productieve sfeer te creëren.
“Nog geen 5 minuten later zit ik aan de koffie met Margot, Community Developer bij Spaces in de open werkplek/ restaurant bij de entree van het ruime frisse gebouw aan de Herengracht in Amsterdam. Ik vraag haar, waarom de keuze van een werkplek zo belangrijk is voor een ZZP’er en een entrepreneur.
Margot vertelt: “Je werkplek is een plek waar je veel tijd doorbrengt. Daarom is goed om te kijken naar een omgeving waar je energie, inspiratie en motivatie van krijgt en ook mensen kan ontmoeten om je netwerk en zichtbaarheid te vergroten. Verder moet je daarbij in je achterhoofd houden hoe die plek overkomt op je gasten, doelgroep, partners en/of eventuele klanten. Het is ten slotte ook een visitekaartje en zou buiten het stimuleren van jouw productiviteit ook energie moeten geven aan diegenen die je ontvangt.”
LinkedIn – maar dan in het echt
Niet alleen een werkplek, maar ook een visitekaartje dus. Waarom is Spaces is dan zo bijzonder, en wat maakt deze werkplek uniek?, vraag ik Margot. “We hebben als doel ondernemers een prettige werkomgeving te bieden door werken leuker, inspiratie voller en gevarieerder te maken. Om dit te kunnen blijven bieden richten wij ons op services en faciliteiten die het werken in de nieuwe wereld mogelijk maakt. We bewegen daarom mee met de toekomst en stellen daarbij het verbinden van mensen en bedrijven centraal. Het is zoals Martijn [Roordink, mede-oprichter van Spaces] zegt: “Wij zijn LinkedIn, maar dan in het echt”.
Spaces werkt volgens een community principe. “Individuen kunnen zich bij de community club aanmelden en altijd in de open werkruimtes werken, daarnaast kun je een eigen bureau huren. Verder zijn er kantoren in alle maten die gehuurd kunnen worden door grote en kleinere ondernemingen en vele meeting rooms. Sommige bedrijven hebben de ruimte volledig gebrand en naar eigen smaak ingericht”.
Margot neemt mij mij op een korte rondleiding door het pand met vier verdiepingen. Ik zie pingpongtafels, veel nette keukentjes, mooie bossen vol heftige prachtige bloemen, grote boekenwanden vol inspiratie, douches en vergaderzalen. Veel licht, rustige witte muren, met mooie houten jaren zeventig kasten en een heel rustig, zacht muziekje. Ook leuk om te vermelden, Spaces werkt met veel lokale partners. De koffie is bijvoorbeeld van Bocca, de wijn van Grapedistrict, de masseur woont om de hoek en de IT wordt door een lokaal Amsterdams bedrijf opgepakt.
Internationaal gaan met Spaces
Met kantoren op de Vijzelstraat, Zuidas en Herengracht is Amsterdam goed vertegenwoordigd, maar Spaces is ook te vinden in Den Haag en Rotterdam. In 2008 begon Spaces met de eerste locatie op de Herengracht. Sinds kort zijn er ook kantoren internationaal. Margot komt zelf net terug van een jaar abroad in Australië. Ook in Sydney is nu een vestiging, net als Londen en New York. Binnenkort openen er ‘nieuwe Spaces’ in Mexico City, Nagoya (Japan) en Singapore. Spaces Members kunnen straks over de hele wereld terecht en hun netwerk uitbreiden. Let op, Spaces, gaat de wereld veroveren!