Goodbye VAR – hello modelovereenkomst

Een geordende administratie is als freelancer de beste houvast! Althans, dat zou het moeten zijn. Denk je dat je de boel onder controle hebt, dan komt de Belastingdienst met de modelovereenkomst in plaats van de vertrouwde VAR. Bij De Upstarter merken we dat dit nog veel vragen oproept; daarom hier de belangrijkste informatie voor jou als freelancer!

 

#1 First things first: Wat is een modelovereenkomst?

Een modelovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en je opdrachtgever. Hierin staat jullie arbeidsrelatie beschreven. Deze overeenkomst geeft duidelijkheid over de loonheffingen en premies. Door de juiste modelovereenkomst te hanteren weet je opdrachtgever dat hij achteraf geen loonheffing en premies voor jou hoeft te betalen.

 

#2 Waarom heb ik een modelovereenkomst nodig?

To safe your own ass! Een modelovereenkomst kan je écht heel veel ellende besparen. Als je je afspraken goed op papier hebt, voorkom je namelijk boetes en dat je achteraf nog loonheffingen moet betalen. Met de modelovereenkomst leg je vast dat je echt zelfstandig werkt. Bovendien kun je nu –  omdat dit het overgangsjaar is – je overeenkomst laten checken door de Belastingdienst. No worries, de Belastingdienst gaat nu alleen met je in gesprek als ze twijfelen over de relatie tussen jou en jouw opdrachtgever. Pas vanaf 1 mei 2017 gaan ze actief controleren en – indien nodig – boetes uitdelen.

 

#3 Wanneer heb ik een modelovereenkomst nodig?

Je hebt alleen een modelovereenkomst nodig als het niet helemaal duidelijk is of je in dienstverband werkt of dat je freelancer bent. Bijvoorbeeld, voor een grafisch ontwerper die logo’s maakt voor verschillende opdrachtgevers is het duidelijk dat hij een freelancer is. Hij hoeft geen modelovereenkomst op te stellen en voor hem verandert er dus ook niks. Een modelovereenkomst is dus niet verplicht als freelancer!
Wanneer je altijd op kantoor aan je klus werkt en er sprake is van gezagsverhouding, dan is de relatie wél twijfelachtig. In dat geval is het beter om een modelovereenkomst op te stellen, zodat jullie relatie op papier staat.

 

#4 Wat is het verschil tussen de VAR en de modelovereenkomst?

Heel simpel: Bij de VAR was jij alleen verantwoordelijk voor de verklaring van de relatie met je opdrachtgever en ging de opdrachtgever altijd vrijuit. De opdrachtgever hoefde geen loonheffing af te dragen over jouw werk. Als er dan toch sprake bleek te zijn van een ‘stiekem’ dienstverband was jij als freelancer degene de de boete ontving. Met de modelovereenkomst delen jullie de verantwoordelijkheid. Dat is dus eigenlijk heel chill, want je bent als freelancer nu beter beschermd.

 

#5 Hoe stel je een modelovereenkomst op?

Er zijn voorbeelden beschikbaar van de modelovereenkomst. Je kunt hier kiezen uit een aantal overeenkomsten die zich focussen op één of een combinatie van de voorwaarden waaraan je relatie moet voldoen. Er wordt gecheckt op: gezagsverhouding, loon en persoonlijke arbeid.

Je kunt deze overeenkomsten gewoon overnemen en invullen, maar het is goed om te weten dat je de geel gearceerde stukken niet mag aanpassen. Andere delen mag je wel aanpassen, maar let hierbij op dat ze niet tegenstrijdig zijn met de geel gearceerde stukken! Je mag ook helemaal zelf een modelovereenkomst opstellen, maar dan is het handig om deze te laten controleren door de belastingdienst, je accountant of een jurist.  De Belastingdienst zou de Belastingdienst niet zijn als ze deze voorbeeldovereenkomsten in PDF format online zetten. ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel hopeloos tijdrovend en ingewikkeld. Eerst het bestand ‘converteren’ naar een Word document voordat je deze kan gaan personaliseren. Gelukkig zijn daar veel gratis websites voor, zoals https://www.pdftoword.com.

 

#6 Van de lijst met voorbeelden, welke is dan voor mij?

Het is voor mij natuurlijk lastig om te bepalen welke overeenkomst het beste past bij jouw situatie. Maar ik kan je wel vertellen waar je op moet letten. Om te controleren of je wel of niet een echte freelancer bent wordt er gekeken naar 3 voorwaarden: loon, persoonlijk arbeid en gezagsverhouding. Een voorbeeld: bij de Upstarter hebben we gekozen voor deze overeenkomst, omdat er wel in bepaalde mate sprake is van gezagsverhouding maar niet van persoonlijke arbeid. Een andere freelancer mag de opdracht gewoon van je overnemen. Daarnaast is iedereen zelf verantwoordelijk voor het succesvol afronden van de projecten.

 

#7 Wat gebeurt er als er achteraf toch sprake is van dienstbetrekking?

De Belastingdienst maakt dan een berekening van het bedrag dat de opdrachtgever moet afdragen voor loonheffing en premies. Het bedrag dat hij moet betalen voor de verzekering kan hij verhalen op jou. De kosten die jij daardoor maakt voor de verzekeringen kun je aftrekken van je inkomsten aan het einde van het jaar. Dit kost je dus niks extra. Het risico is dat jij als freelancer je zelfstandigen- en starters aftrek kan kwijtraken. Je loopt hierdoor veel geld ‘mis’. Toch is er ook een voordeel, met terugwerkende kracht ben jij wel verzekerd en is het wel mogelijk om een uitkering aan te vragen. Daarbij kan de Belastingdienst nog besluiten om jou en je opdrachtgever een boete te geven. Hoe hoog die boete is, hangt af van het onderzoek dat de belastingdienst doet. Ze gaan kijken wie van de beide partijen (opdrachtgever en opdrachtnemer) er hoeveel schuld heeft.

 

Het is dus even een puzzeltje, maar je doet het niet voor niks! Je kunt er super veel geld mee besparen aan het einde van het jaar.

 

Heb je meer vragen? Laat het ons weten!