Deze 9 fouten kun je beter niet maken op je CV

De uitspraak “je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken” is nooit meer waar dan wanneer je je CV opstuurt. Omdat je CV de eerste glimp is die de werkgever van jou op vangt, kun je er het beste voor zorgen deze zo indrukwekkend mogelijk is. Een CV kan een deur openen, maar ook zeker dicht gooien. Voorkom hoe jij op de nee-stapel belandt!

 

#1 Grammatica, spelfouten en typefouten
Een ontzettende open deur en het spreekt misschien voor zich, maar het gaat toch nog heel vaak fout. Je CV móet grammaticaal foutloos zijn. Werkgevers krijgen vaak ontzettend veel aanmeldingen binnen wanneer zij een vacature uitzetten. Ze zullen concluderen dat jij niet goed bent in schrijven of dat je slordig of zelfs ongeïnteresseerd bent. Voorkom daarom dat je door zo een lullige fout jouw baan mis loopt.

 

#2 Verantwoordelijkheden in plaats van prestaties noemen
Veel mensen realiseren zich niet dat je de taakbeschrijving van een functie kunt gebruiken om je prestaties te benoemen. In plaats van simpelweg je verantwoordelijkheid op te noemen: vertel wat jij hebt bereikt, wat je hebt geleerd en welke vaardigheden je binnen deze functie hebt ontwikkeld. Van de verantwoordelijkheid ‘online bestanden updaten’ maak je bijvoorbeeld de prestatie ‘een opstapeling van niet gearchiveerde online bestanden van een periode van 10 jaar ge-reorganiseerd en beschikbaar gemaakt voor de medewerkers van de afdeling’.

 

#3 Slechte opmaak – Looks matter!
Besteed tijd aan de opmaak. Gebruik geen word-template, maar creëer je eigen opmaak. Werkgevers en recruiters zullen templates meteen herkennen en kunnen bijvoorbeeld denken dat je niet creatief bent. Gebruik bij je eigen opmaak niet allerlei verschillende lettertypes, vermijd schreeuwerige koppen of verschillende kleuren, je wilt de werkgever geen hoofdpijn bezorgen. De opmaak mag niet afleiden van de informatie die in je CV staat. Stuur je CV naar een aantal vrienden en kijk wat zij ervan vinden. Zijn er aspecten die te (on)opvallend zijn?

 

Extra tip: pas je CV aan, aan de huisstijl van jouw potentiële werkgever. Dit laat zien dat je je echt in hen hebt verdiept! Dit kun je zelfs doortrekken naar jouw taalgebruik.

 

#4 Iedereen dezelfde CV sturen
Sommige werkgevers kijken niet eens naar je brief en beoordelen alleen jouw CV. Motivatie brieven worden per sollicitatie aangepast, maar pas ook jouw CV aan voor elke baan waarop je solliciteert. Eenzelfde CV is nooit voor tien verschillende vacatures goed. Gebruik de juiste taal, highlight de juiste werkervaringen, vaardigheden én resultaten. Dit laat zien dat jij begrijpt waar de werkgever naar op zoek is. Voor elke functie zijn weer andere aspecten belangrijk. Als je snel verschillende soorten CV’s wil maken, kijk dan eens op Op CV.nl Daar blouw je in drie stappen een CV op.

 

#5 Een te lange CV

Een CV kan het beste 1 pagina lang zijn. Maak het lettertype niet te klein zodat je alle informatie op 1 pagina kan proppen. Recruiters willen in een opslag kunnen zien wie ze voor zich hebben en zullen niet blijven doorbladeren om te zoeken naar de informatie die zij van je willen zien. Staat het niet op de eerste of tweede pagina? Next! Een werkgever kan denken dat je niet goed bent in keuzes maken of jezelf presenteren. Laat de zomerbaantjes tijdens je tienerjaren bijvoorbeeld weg (het kan niemand schelen dat jij kranten hebt rondgebracht toen je 14 was). Maak keuzes en beslis wat wel en wat niet relevant is voor de werkgever waar je je CV naar opstuurt. Kill your darlings!

 

#6 Generaliseren

Wees specifiek op je CV. Werkgevers en recruiters zijn op zoek naar iemand die hele speciale taken kan uitvoeren. Benoem hetgeen waar jij goed in bent, vertel met welke ingewikkelde programma’s je kan werken. Mensen die lange lijsten van brede vaardigheden noemen impliceren dat ze nergens echt in excelleren.

 

#7 Geen kleur bekennen

Je hobby’s en interesses op je CV zetten is een persoonlijke keuze. Denk hier goed over na. Het verschilt ontzettend per werkgever of dit wel of niet wordt gewaardeerd. Dat je van koken, tennis en lezen houdt is prima, maar voegt misschien niets toe. Dat jij in je vrije tijd graag truitjes breidt voor je mopshondje, zouden wíj te gek vinden, maar dit kan bij een andere werkgever totaal het verkeerde keelgat inschieten.

 

#8 Een slechte foto

Ook hier zijn de meningen over verdeeld. Maar er is een makkelijke vuistregel over een foto van jezelf plaatsen te hanteren: werkt de foto in je voor- of nadeel? Selfies zijn een echte no go. Wanneer je op een servicegerichte vacature solliciteert, is jouw uitstraling erg belangrijk. Een foto kan veel afleiden, maar een werkgever ook over de streep trekken jou toch uit te nodigen.

 

#9 Niet duidelijk maken wat jouw motivatie is

Zet jouw persoonlijke profiel bovenaan. Dit is een hele goede tool, om jouw motivatie en ambities direct bij jouw potentiële werkgever duidelijk te maken. Toch wordt hier bijna geen gebruik van gemaakt. Probeer in 3 zinnen jouw motivatiebrief te vatten. Wanneer je deze duidelijk bovenaan je CV zet, kunnen ze bijna niet om je heen!