Nice girls don’t get the corner office – adviezen om (als vrouw) te groeien in je werk

‘Nice girls don’t get the corner office – adviezen om te groeien in je werk’ is een boek dat ik al regelmatig voorbij had zien komen en waarbij ik dacht: als veel jonge, ambitieuze vrouwen in mijn omgeving dit boek lazen, dan was het vast interessant. Maar vanwege de titel dacht ik dat het boek tegen alles in ging waarin ik geloof. Ik geloof namelijk helemaal niet dat je een bitch moet zijn om succesvol te zijn en impact te kunnen maken. Dus besloot ik het boek niet te lezen.

Totdat ik afgelopen kerst een cadeau open maakte en precies dit boek tevoorschijn kwam. Ik sloeg het open en na het lezen van alleen al de inleiding bleek het heel erg interessant. Op de eerste bladzij lees ik namelijk dat van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven slechts 3,8% (!) wordt geleid door een vrouw. Wereldwijd heeft maar 8% van de bedrijven een vrouw aan de top. Wow, dat komt echt even binnen. De volgende keer dat ik iemand hoor zeggen dat gendergelijkheid op de werkvloer tegenwoordig toch echt niet meer zo’n groot probleem is, breng ik zeker weten even deze feitjes naar voren.

Lois P. Frankel schrijft in het boek dat we onze dochters (en zonen) thuis weliswaar vertellen dat vrouwen kunnen bereiken wat ze maar willen, maar dat we onze kinderen onvoldoende kunnen beschermen tegen de boodschappen van een maatschappij die vrouwen nog altijd minderwaardig vindt.

Het tegenovergestelde van ‘het lieve meisje’ is geen ‘bitch’.

Vanaf de vroegste jeugd wordt ons meisjes geleerd dat we geluk en succes verwerven als we ons op bepaalde stereotiepe manieren gedragen: we moeten goedgemanierd zijn, vriendelijk, gehoorzaam en we moeten ons richten op relaties. Dit wordt gedurende ons hele leven bevestigd door familie, de media en het sociale verkeer. Daardoor saboteren veel vrouwen zichzelf als het aankomt het behalen van hun doelen. We doen het niet bewust: we gedragen ons zoals we dat hebben geleerd en hebben daardoor last van het lieve-meisjessyndroom. We zijn onbewust veel bezig met aardig gevonden te worden, we zijn zorgzaam, leuk gezelschap en vooral niet te veel eisend.

Blijkbaar viel er meer dan genoeg voor mij te leren in dit boek. Ik herkende dat lieve-meisjessyndroom. Maar wat bleek, het tegenovergestelde van ‘het lieve meisje’ is geen ‘bitch’, maar een vrouw met succes. Het grote verschil daartussen is dat een lief meisje zich zo gedraagt, omdat ze wil dat anderen haar aardig vinden en dat een succesvolle vrouw zich zo gedraagt, omdat ze haar doelen wil bereiken.

Het was ook voor mij tijd om eindelijk een succesvolle vrouw te worden en niet langer voor de weg met de minste weerstand te gaan.

Dit zijn de drie beste tips om het lieve meisje achter je te laten en een succesvolle vrouw te worden:

  1. Praat tegen het angstige stemmetje in je hoofd.

Dat klinkt misschien raar, maar je moet de oude overtuigingen vervangen door nieuwe. Als je angstige meisjesstemmetje zegt: Maar niemand zal me aardig vinden als ik verander, dan kan je vrouwenstem antwoorden: Dat is een oude overtuiging. Laten we een nieuwe krachtige boodschap bedenken. Bijvoorbeeld: Ik ben goed genoeg zoals ik ben en ik heb er recht op dat mijn belangen ook behartigd worden.

Vraag je ook af waar je verlangen om aardig gevonden te worden vandaan komt. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je gewoon jezelf bent?

  1. Minder hard werken – verspil eens wat tijd!

Vaak wordt gezegd dat vrouwen twee keer zo hard moeten werken om er de helft van de waardering voor te krijgen. Vrouwen hebben dan ook de neiging harder te werken dan hun mannelijke collega’s. Maar het is een mythe dat mensen succes behalen door hard te werken.

Hoe je in de groep ligt, strategisch denken, netwerken en samenwerken; dat zijn veel belangrijkere factoren voor een succesvolle carrière. Vrouwen denken vaak dat ze de kostbare tijd van hun baas aan het verspillen zijn als ze iets anders doen dan werken tussen 9 en 5. Mannen weten daarin tegen hoe belangrijk het is om te praten voer voetbal, golf of wat dan ook: ze werken aan hun relaties, en dat kan ze later voordeel opleveren.

Verspil eens wat tijd. Ga ervan uit dat je ongeveer 5% van je tijd bezig moet zijn met het onderhouden van je werkrelaties. Als het minder is, doe je iets verkeerd. Oh, en als je altijd als laatste het kantoor verlaat, dan klopt er ook iets niet!

  1. Stop met perfectie nastreven

Omdat wij vrouwen hebben geleerd dat we onvolmaakte wezens zijn, met wie van alles mis is, overcompenseren we vaak door perfectie na te streven. Wat een tijd- en energieverspilling!

Mannen snappen dit over het algemeen beter dan vrouwen. Ze zien sneller in wanneer iets goed genoeg is en gaan dan verder met de volgende stap. Waar denk je dat ze de tijd vandaan halen om te netwerken en te lunchen met collega’s?

Dus ga voor de volle 80%. Het verschil tussen 80 en 100 procent wordt door de meeste mensen niet opgemerkt, maar geeft jou een hoop extra tijd.

En last but not least, stap af van de wens om als perfect gezien te worden en leg je erbij neer dat anderen je als mens zullen zien. Je bént tenslotte ook maar een mens.

Een heel waardevol mens, trouwens en helemaal goed, precies zoals je bent!