Hoe kunnen we samen zorgen dat NL’ers hun werkleven meer bewust en liefdevol inrichten?
We zijn als kinderen van de babyboom generatie opgegroeid in een land waarin de basis al op orde is. Een luxepositie waar onze ouders hard voor hebben gewerkt. Het is in onze tijd niet meer nodig om de focus te leggen op het genereren van nog meer winst. We hebben het al goed. We mogen kijken naar hoe we bewuster omgaan met elkaar en de planeet. In dit artikel legt Mariëtte uit waarom we toe zijn aan een nieuw systeem en een nieuwe manier van denken. En hoe we dit samen kunnen bereiken door ons onder andere te organiseren in een community.
De wereld is in transitie
Het wordt steeds duidelijker dat de traditionele manier waarop we ons werkleven inrichten, niet altijd meer functioneert. Zo zien we een enorme toename van mensen met burn-out klachten – omdat ze moeten meedraaien met een systeem dat niet meer natuurlijk voelt. En tel daar nog eens de klimaatcrisis bij op die boven onze hoofden hangt. Het is tijd om collectief WAKKER te worden. Om de natuurlijke balans te herstellen.
Van fabrieksmatig naar organisch
Het huidige onderwijssysteem en grote organisaties functioneren als een fabriek namelijk:
- Uniform. Er zijn afdelingen van dezelfde expertise en schoolklassen op basis van dezelfde leeftijd. Alsof je meer zou leren van een homogene groep? En alsof leeftijd en expertise daarvoor het uitgangspunt zijn.
– Terwijl wij geloven in diversiteit en inclusiviteit. Dat je juist veel leert van verschillen, in benadering, in gedachtegoed, in cultuur. Mensen vanuit verschillende disciplines en achtergronden die elkaar aanvullen. - Er is sprake van Bureaucratie en van Gepantserd leiderschap. Je doet de taken die bij je positie horen, je luistert naar degenen die boven je staat, ook al heeft diegene geen gelijk. Je houdt je mond en probeert via een achterdeurtje toch je eigen doelen te behalen.
– Terwijl wij geloven in Holocratie en Moedig leiderschap waarbij je samen in gesprek gaat en jezelf als leider kwetsbaar opstelt: jij hebt ook de antwoorden niet, maar wel het vertrouwen dat je die samen gaat vinden. Je opereert op basis van gelijkwaardigheid.
We zouden meer mogen functioneren als een organisme.
Hoe gaan we dat doen?!
Mijn antwoord: Samen. We kunnen samen -als pioniers- experimenteren met bewuste manieren om ons werk en leven in te richten. Wat werkt geven we door. We zijn creatief en ondernemend. We zijn niet tegen het oude systeem maar we willen samen transformeren. Van elkaar leren en samen bouwen aan een nieuwe, meer duurzame toekomst. Een toekomst waarbij niet geld centraal staat, maar het geluk en de gezondheid van mens en planeet. Geld is dan het gevolg van het leveren van betekenisvol werk.
Innovatie verloopt in fases
Iedere verandering verloopt in fases. Eerst ontwerpen pioniers nieuwe producten en diensten. De early adapters pikken dit op. Uiteindelijk sijpelt dit door naar de early en late Majority. Samen kunnen we de early Majority wakker schudden en zorgen voor het kantelpunt. We hoeven namelijk niet met elkaar te concurreren. Er is overvloed. We mogen elkaar helpen. Er is genoeg voor iedereen.
Community
Dit jaar gaat De Upstarter, samen met een groep ambassadeurs actief bouwen aan een online en offline community. Een beweging van bewuste en creatieve pioniers. Creativiteit is het vermogen om originele ideeën te genereren die waarde hebben. We willen ruimte maken voor deze waardevolle ideeën. Voor het realiseren hiervan. We helpen elkaar als beweging groeien door;
- Kennis en tools te delen over nieuwe manieren van werken en mens gerichte methoden om te innoveren.
- We maken eerlijke merken meer zichtbaar.
- Via coaching helpen we je om te herkennen welke kansen en mogelijkheden voor jou interessant zijn. Zodat je een leven opbouwt dat in lijn is met jezelf en groeit van binnenuit.
- Als beweging gunnen we elkaar klussen. We delen kennis en verbinden de juiste mensen en bedrijven met elkaar. We inspireren elkaar, onze omgeving en grote organisaties om het anders te doen. Bewuster en liefdevoller.
Sociologisch onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania en Londen wijst uit dat je maar één persoon nodig hebt in een groep, om de kijk te veranderen van de meerderheid. Ben jij degene die gaat helpen om de omslag te maken?
——
Ps. Het doel van onze community is om uiteindelijk 1 miljoen mensen te bereiken zodat we kunnen spreken van een paradigma shift. Dat bereiken we al als we 20.000 leden hebben. Ieder van ons heeft namelijk invloed op zijn of haar eigen tribe van gemiddeld 50 mensen. Met elkaar zorgen we ervoor dat uiteindelijk 1 op de 9 werkende Nederlanders meer bewuste en liefdevolle keuzes maakt en bekend is gemaakt met deze nieuwe manier van denken.
Wil jij ook meebouwen aan deze community? Lid worden? Of heb je ideeën/tips die je met ons wil delen? Mail dan Mariette: mariette@deupstarter.nl