7 tips om een succesvolle startende freelancer te zijn

 

#1 – Zet jezelf in de markt

Oké, je hebt de stap genomen om te gaan freelancen. Maar voor welke klus moet jij eigenlijk worden ingehuurd? Hoe gaan mensen jou vinden? Kies, niche en communiceer.

 

Zorg ervoor dat mensen je zien en weten waarvoor ze jou moeten bellen. Zet jezelf neer als een sterk merk en schrijf over wat jij doet. Creëer content, doe mee met inhoudelijke discussies en vul je portfolio met projecten die passen in jouw specialisatie richting.  Op deze manier word je echt een expert in jouw gebied en vertrouwen mensen de klus aan jou toe.

 

#2 – Ga online

Puur door online aanwezig te zijn, weten mensen je te bereiken en weten ze dat je er bent. Maak een website, volg belangrijke mensen op twitter, twitter zelf mee over onderwerpen binnen jouw specialisatie gebied en schrijf artikelen of blogs die interessant zijn voor je doelgroep. Zorg ervoor dat mensen weten waarvoor en hoe ze jou moeten bereiken.

 

#3 – Ga koffie drinken

Een goed netwerk is het allerbelangrijkste voor een freelancer. Thuis achter de laptop, vind je geen opdrachtgevers. Ga opzoek naar inspirerende mensen en nodig ze uit om koffie te drinken. Vraag ze hoe zij op de plek zijn gekomen waar ze nu zitten. Hoe ziet hun werkdag eruit? Kunnen jullie iets voor elkaar betekenen in de toekomst? Of hebben zij iemand in hun netwerk met wie jij echt moet gaan praten?
Door te koffie-daten met professionals uit je vakgebied breid je op een leuke en inspirerende manier je netwerk uit. Sleep je er niet nu een opdracht uit dan kun je -door een warme relatie te onderhouden- in de toekomst wel succes hebben.

 

#4 – Zeg nee

Denk bij elke klus na of het je verder gaat brengen en of je er echt genoeg tijd voor hebt. Wanneer je elke opdracht die op je pad komt aanneemt, dan bestaat de kans dat je mensen gaat teleurstellen, omdat je simpelweg niet genoeg tijd hebt om aan alle opdrachten te werken. Je wilt niet het risico lopen dat je bestaande klanten niet tevreden zijn, omdat je niet genoeg tijd hebt besteed aan hun opdracht. Daarnaast is het belangrijk dat de opdrachten passen bij jouw niche, hetgeen waarin jij je wilt gaan specialiseren. Wees niet bang dat je iets misloopt. Wanneer je ‘nee’ zegt tegen de ene klus, zeg je ‘ja’ tegen een ander!

 

#5 – Investeer in een goede werkplek

Zorg ervoor dat je een fijne werkplek voor jezelf creëert. Als het jou lukt om thuis heel hard te werken dan is dat top, maar als dit niet het geval is: ga naar buiten! Het is sowieso aan te raden om ergens een werkplek te huren. Op deze manier kun je werk en privé gescheiden houden, oftewel: geen was draaien tijdens werktijd en geen e-mails beantwoorden wanneer je een film kijkt. Natuurlijk is het belangrijk dat je je werk goed doet, maar ontspanning is net zo belangrijk.

 

Daarnaast kan jouw werkplek ook tot veel nieuwe opdrachten leiden, wanneer je een bureau huurt in bijvoorbeeld een co-workingspace. Zo kun je als PR-bureau bijvoorbeeld de bedrijven in het gebouw helpen. Wanneer je één goede opdracht hebt afgerond, zul je zien dat meer bedrijven jou zullen benaderen.

 

#6 – Team up

Zorg voor een buddy, met wie je de dingen waar je tegenaan loopt kunt bespreken. Je kunt niet altijd alles in je eentje oplossen. Daarom is het fijn om met iemand te kunnen sparren. Het freelance-bestaan kan namelijk best eenzaam zijn. Om toch het gevoel te hebben dat je collega’s hebt, is het aan te raden om af en toe met andere freelancers af te spreken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van elkaars netwerk en talenten.

 

#7 – Administratie

Het is misschien het allerlaatste waar je zin in hebt: maar zorg dat je je administratie bijhoudt. Dit voorkomt een hele hoop stress aan het eind van elk kwartaal. Daarnaast kun je een hele hoop geld besparen door te weten wat je wel (en niet!) kan aftrekken van de belasting. Wist jij bijvoorbeeld dat je de uren die je aan je administratie besteed kunt aftrekken van de belasting? Goed bijhouden hoeveel uren je hiermee bezig bent dus! Meer tips over je administratie lees je in deze blog.

 

Wil jij jezelf beter in de markt leren zetten, een team vinden of nee leren zeggen? Ga dan met ons mee op trainingsweek naar Novanta van 30 juni tot 7 juli! Jouw kans om zowel de vakantie van je leven te hebben én in september met een stevig plan de arbeidsmarkt te trotseren.  Check hier voor meer info.