Hoe overleef je de eindeloze zoektocht naar een baan?
Ben jij al maanden lang opzoek naar een baan? Vermoeiend hè?! Heb je het gevoel dat je niet vooruit komt? Blijf jij maar hangen in een bijbaan of op een plek waar jij helemaal niet blij bent? Wil je zoveel dingen doen, maar zit je met je handen in het haar? Maak jij je druk over of jij nog wel een biertje op het terras kunt kopen en blijf je daarom voor zekerheid kiezen? Soms wil je gewoon je handen in de lucht gooien en roepen “Laat maar! Ik hoef al niet te werken!”. Maar simpelweg de handdoek in de ring gooien is er natuurlijk niet bij. Tenzij je weer terug naar je ouder wilt natuurlijk. Er zit dus niets anders op dan deze tijd uit te zitten en er het beste van te maken. Wij laten je zien hoe je deze eindeloze zoektocht naar een baan kunt overleven.
Zorg voor jezelf!
Dit geldt voor zowel de professionele als de persoonlijke zelf. Zorg dat je je CV, motivatie, online profiel en referenties op orde hebt. Maar zorg vooral goed voor jezelf in deze periode van zorgen. Het leven van een werkzoekende kan erg stressvol zijn, het is daarom belangrijk om goed voor zowel je lichaam als je geest te blijven zorgen. Eet lekker, rust goed uit (nu kan het nog), blijf bewegen door te sporten. Zoek uit waar jij energie van krijgt. Waar word je blij van? Naar de film gaan met je vrienden? Je oma helpen koken? Een mooie bos of strandwandeling maken? Je hoeft jezelf niet de leuke dingen in het leven te onthouden omdat je vindt dat je thuis brieven moet schrijven. Gun jezelf ook fijne dingen van het leven en geniet!
Het is niet persoonlijk!
Afwijzing na afwijzing na afwijzing. Hoe vaker je het hoort, hoe meer je gaat denken dat er iets mis met je is. Probeer het niet persoonlijk te maken. Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn waarom je wordt afgewezen voor een baan. Misschien spreekt iemand net een taal meer dan jij, woont iemand dichterbij, heeft de interviewer een slechte dag (want kom op, leuk ben je echt wel!) of kent je concurrent net iemand binnen het bedrijf. Dat neemt niet weg dat jij de baan net zo goed had kunnen vervullen. Dat je het niet bent geworden is geen oordeel over wie jij bent. Het is iets wat gewoon gebeurd. Wat er toedoet is hoe jij hiermee omgaat. Geef vooral niet jezelf de schuld, maar kijk of je wat kan leren van de ervaring. Stiekem leer je heel veel mooie kanten en mogelijkheden kennen binnen verschillende functies, die jij eigenlijk top zou kunnen vervullen!
Tijd over? Doe er wat mee!
Stuur jij een aantal brieven per week weg, heb je al je favoriete series al helemaal afgekeken en heb je al boeken die je voor je verjaardag hebt gekregen al uitgelezen maar heb je alsnog zeeën van tijd over? Kijk of je je vrije tijd kan benutten door nieuwe vaardigheden te leren. Ga online leren coderen, pak je vaders oude spiegelreflex uit de kast en ga fotografie opnieuw uitvinden of start je eigen blog. Er zijn genoeg manieren op goedkoop nieuwe dingen te kunnen leren, ervaring op te doen en je kan jezelf hierdoor toch blijven uitdagen. Ga verveling tegen en haal voldoening uit het leren van nieuwe skills. Dit kan je ook nog eens helpen bij het vinden van een baan.
Een baan vinden is een proces
Je krijgt niet vaak de eerste baan waarop je solliciteert. Van elke brief die je schrijft en elke gesprek dat je voert kan je veel leren. Je weet een brief steeds overtuigender te schrijven en je komt erachter wat werkgevers graag zien van een sollicitant voor een dergelijke functie. Een sollicitatiegesprek is ook niet alleen bedoeld voor een werkgever om te kijken of jij bij de baan past, het is ook bedoeld om zelf te kijken of de baan wel echt bij jou past. Het is namelijk ook belangrijk om te weten wat voor baan je niet wilt doen of bij wat voor bedrijf je niet wilt werken. Moet je tijdelijk een bijbaantje hebben om wat geld te verdienen? Zie het als een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en lekker bezig te zijn. Het vinden van een baan is een proces. Het eerste schilderij dat je maakt zal niet de mooiste zijn, de eerste keer dat je de Für Elise op de piano probeert te spelen zal het niet de beste keer zijn net zoals dat je de eerste brief die je schrijft of het eerste gesprek wat je voert ook niet de allerbeste zal zijn. Fouten mogen gemaakt worden, daar leer je alleen maar van.
Gedeelde smart is halve smart
Een onverwachte lange zoektocht naar een baan kan zorgen voor een eenzaam gevoel, helemaal als je ziet dat mensen om je heen hun levens vrolijk door leven en je vrienden soms net even iets sneller aan een baan komen dan jij. Probeer niet geïsoleerd te raken maar neem vrienden en familie in vertrouwen over je gevoelens als je het even niet meer ziet zitten. Je zult zien dat veel mensen de stress van de banen zoektocht met je delen. Misschien kun je elkaar helpen door tips uit te wisselen, elkaars brieven te lezen, gesprekken te oefenen en samen in een café te gaan zitten en brieven te schrijven. Het is toch net even iets minder erg als je het gevoel hebt dat je niet de enige bent in zo’n rottige situatie.
Wat we je nog willen meegeven is dat persoonlijk succes ook buiten de professionele wereld gevonden kan worden. Het is iets wat je kan voelen bij de kleine dingen die je bereikt in je leven. Of het nou het schrijven van die leuke blog is, of het maken van die mooie foto. Wees trots op jezelf en houd vol: die baan komt er wel en in de tussentijd heb je de kans om allerlei andere leuke dingen te doen!