Verleg je grenzen! 5 tips om uit je comfort zone te komen

Je comfortzone: die fijne veilige routines in je leven. Je haalt je brood altijd bij dezelfde bakker, je kookt de gerechten waarvan je weet dat ze sowieso slagen en je blijft elke dag braaf naar hetzelfde kantoor gaan. Lekker vertrouwd, maar voor je het weet ben je in slaap gekust. Je comfortzone beschermt je en zorgt ervoor dat je niet roekeloos uit een vliegtuig springt maar wanneer is het tijd om eruit te stappen en nieuwe dingen te leren? Om de grenzen van je comfortzone eens even flink te verleggen?

 

Als je voelt dat je energie niveau omlaag gaat. Dat je niet meer groeit. Je comfortzone houdt je tegen om de dingen te doen die je wilt doen. Wanneer je jezelf in het volgende lijstje herkent, dan is het waarschijnlijk hoogtijd om uit je comfortzone te stappen (en snel!).

 

  • Je hebt last van stress;
  • Verveling;
  • Kritiek op jezelf;
  • Jaloerse gevoelens naar anderen die wel succesvol zijn;
  • Angstige gevoelens over je eigen situatie;
  • Je hebt overal een excuus voor;
  • Je hebt het gevoel dat je stilstaat.

 

Herken je jezelf hierin? Let’s stretch your comfyness! Probeer deze stappen eens uit en zie je eigen wereld groeien.

 

1. Accepteer dat je niet perfect bent
Ben je vaak bang voor wat anderen over jou denken? Dat je iemand teleurstelt of een gênante fout maakt? Then wake up! Stiekem wil je het allemaal perfect doen of perfect zijn. Dat is ten eerste niet haalbaar en ten tweede helemaal niet leuk. Doe eens iets geks! Ga dansen op de markt of pak die microfoon in een karaoke bar en zing lekker vals met de liedjes mee. Imperfect durven zijn en je kwetsbaar opstellen verbind je met anderen.

 

2. Raak je angst kwijt
Waar ben je nou echt bang voor? Maak hier een lijst van en zorg dat alles erop staat. Van je angst voor slangen tot aan de angst om afgewezen te worden. Vervolgens ga je een plan maken om stap voor stap elke angst aan te pakken. Ben je dus echt bang voor slangen? Ga dan eens naar de dierentuin en zoek die slang op. Breng jezelf stap je voor stapje met je angsten in aanraking. Zodra je jouw angst recht in de ogen kijkt lost hij vanzelf op.

 

3. Week je los van het resultaat
Door in je comfortzone te blijven zitten weet je precies wat er gaat gebeuren. En de angst voor het onbekende zal je vasthouden in die zone. De truc is om je verwachtingen los te laten en de resultaten van je acties te accepteren. Zorg dat je gedoseerd risico’s neemt. Ben je bezig met marketing? Probeer eens uit welke berichten je doelgroep aanspreekt en wat niet. Stoei met een taak of project waarbij je de focus van het resultaat weerlegt naar jouw leerproces. Kijk objectief naar de resultaten van je acties wat werkt wel en wat werkt niet? Gebruik deze lessen om van te groeien.

 

4. Spreek eens met iemand af die totaal anders is
Vaak kiezen we ervoor om af te spreken met mensen die dezelfde interesses hebben. Probeer eens iemand te zoeken die veel gekker is dan jij. Door met iemand om te gaan die veel meer dingen uit durft te proberen, wordt ook de avontuurlijke kant in jou aangewakkerd.  Wees open-minded en merk het verschil van veel meer durven te doen.

 

5. Beeld je succes in
Als je een paar minuten per dag je successen visualiseert dan ben je veel meer bereidt om de risico’s te nemen die daarbij komen kijken. Gun je hersenen een pauze en ga lekker dagdromen over je toekomstige succes. Je zult echt versteld staan van het resultaat. Plus je hebt een duidelijke drive & reden waarom je die risico’s neemt. Vind je het lastig om dit in te beelden door te dagdromen? Maak dan een mood bord!

 

Moet je nu in je nakie rond rennen, je baan opzeggen en gaan fietsen door de Sahara? Nee, gelukkig niet! Je moet natuurlijk helemaal niks, maar buiten je comfortzone bestaat nóg een fijn gebied. Dit is een gebied dat bestaat uit je kernwaarden. Jij bepaalt wat die waarden zijn, want die waarden dat bent jij. Wil jij meer energie en een nieuw perspectief? Dan is het nu tijd om de regels de breken, uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen!


Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Get out of your comfortzone: ga van 30 juni tot 7 juli mee op Novanta-reis! Early-birds lopen tot 5 mei!