Deel 2: Zo maak je van 2017 een top jaar! Het Upstarter stappenplan: doelenstellen, jouw why en je plannen integreren.

Happy new year! Bij De Upstarter zijn we dol op een stappenplan om doelen te verwezenlijken. Daarom geven we je een 5 stappenplan om van 2017 een jaar vol awesomeness te maken. Dit is deel 2 over doelen stellen (stap 3), jouw persoonlijke ‘why’ (stap 4) en hoe kun je je nieuwe plannen integreren in je levenstijl (stap 5)? 

 

The only way is UP!

Je hebt nu besloten wat je gaat loslaten en meenemen in het eerste deel van het stappenplan. En… je hebt bedacht hoe jij gezien wilt worden. Wat ben je over jezelf te weten gekomen? Nu kun je weer vooruit. Dus hop! Aan de slag om je 2017-plannen concreet te maken.

 

 

# 3 Stel doelen. 

Doelen, schmjoelen, denk je misschien – de open deur. Maar echt, stel doelen voor het komende jaar. Ik ben niet de beste planner van nature. Toch zijn er handige hulpmiddelen die doelenstellen leuk maken. Zelf gebruik ik de INK + VOLT planner. Super clean en strak. Je kunt hierin je jaardoelen, maanddoelen en werkdoelen stellen.

 

Liever losse worksheets? Pinterest is je beste vriend. Kijk rond, welke sheet bij je past bij jou? Tip voor jou, INK + VOLT biedt ook downloadbare worksheets aan. 

 

Challenge yourself

Ben je competitief? Je kunt ook een 30 dagen challenge starten. Of je nu meer wilt bewegen, groeien in een expertise of iets nieuws leert. Wil je een top fotograaf worden? Dat betekent oefenen, oefenen, oefenen. Een challenge is super handig je skills te verdiepen – omdat je gericht aan de slag gaat.

 

Maar denk ook buiten je comfortzone. Zo ‘challenged’ een vriendin zichzelf om 90 dagen lang op een andere werkplek te werken –  zo blijft zij in beweging en geïnspireerd. Plan ruimte in je agenda en worksheets om challenges uit te voeren. Maar houdt het leuk. Wat kun je doen om jouw uitdaging kick-ass-awesome-sauce te maken zodat je je challenge met plezier volbrengt? 

 

#4 Vind jouw eigen why.

De Why, ook bekend als The Golden Circle, is niet alleen leuk voor je marketing. Maar jij hebt ook een persoonlijke why: waarom doe je wat je doet? Krap jezelf achter de oren om het motief te zien in jouw acties. Wat heb je allemaal aan antwoorden op de vragen in stap 2 en 3 gegeven? Misschien zie je al beetje jouw waarom. 

 

5 x why vragen brengt je tot de kern

Een leuke oefening om jouw persoonlijke why te achterhalen is de ‘5x-why-exercise’. Doe ‘m samen met een vriend of vriendin. Het is geïnspireerd op de gulden regel; als je 5x de waarom vraag stelt, kom je tot de kern van een probleem of situatie. Bij de training Restart your Career zorgt het altijd voor interessante antwoorden!

 

Pak beiden een vel papier. Schrijf vier situaties op waarvan jij energie krijgt. Dit kan alles zijn. Van fietsen door Amsterdam, DJ’en, muffins bakken tot het organiseren van feesten. Wissel van blaadje als je klaar bent. Vraag aan je vriend(in), waarom hij/zij energie krijgt van punt 1 op zijn of haar lijst.

 

Herhaal het antwoord en stel op basis van deze nieuwe informatie weer de waarom vraag. Doe dit nog drie keer. Noteer elk antwoord en beslis met elkaar wanneer je de kern te pakken hebt. Ga daarna door met de volgende dingen.

 

Jouw Why is een belangrijke drijfsveer en maakt jouw intrinsieke motivatie glashelder. Het maakt keuzes eenvoudiger omdat je erachter komt wat wel en niet bij jou hoort. Keuzestress is voor veel mensen een probleem; je hoeft niet alles te doen wat op je pad komt. Stel jezelf dus de vraag of jouw activiteiten matchen met jouw kernwaarden.

 

#5 Zorg dat je routine’s en systemen creëert om jouw doelen te verwezenlijken.

Tot slot de grote vraag, hoe wil je dat aanpakken? Zorg dat je jouw nieuwe doelen kan intergeren in je levenstijl. Toch zijn goede voornemens vaak lastig om vol te houden. Omdat gewoontes vaak hardnekkig zijn.

 

In dit artikel van De Correspondent worden twee manieren uitgelegd zo dat je wél kan doen om je gewoontes op positieve wijze te veranderen. Onderzoek ‘welke prikkels bepaalde gewoonten uitlokken, en zorg dat je dezelfde prikkel dezelfde beloning houdt’ of verander de context. 

 

Maar voordat we afdrijven in het analyseren van goede voornemens. Er zijn een aantal basale dingen die je kunt doen om je doelen op orde te maken:

 

  1. Zorg dat je (digitale) agenda op orde hebt.
  2. Zet deadlines op je agenda van wanneer je bepaalde doelen wil bereiken.
  3. Zet maandelijkse check-in’s in je agenda, reviseer je plan waar nodig. Alles loopt wel eens anders.
  1. Gebruik notitieboeken en/ of handige applicaties, als Evernote of 7Weeks om je progressie te tracken.

 

Tuurlijk kun je deze lijst veel uitgebreider maken, maar keep it simple. Zo wordt doelen halen veel gemakkelijker dan je denkt! Eerst nog je digitale troep opruimen? Dan hebben we hier nog een paar tips voor je.

 

Wij wensen je namens het Upstarter-team veel succes met het stappenplan en een stralend 2017!