4 dingen die je NIET moet zeggen als een werkgever je vraagt waarom je bij hem wilt komt werken
Misschien wist je het nog niet, maar één van de belangrijkste dingen tijdens je sollicitatie is toch écht jouw motivatie. Om meerdere redenen. Het zegt iets over je skills, je interesses én je cultural fit. Tenminste, wanneer je de vraag goed beantwoordt. Zorg er dus voor dat je goed weet waarom je deze functie én het bedrijf mega vet vindt en zorg er ook vooral voor dat je de volgende dingen NIET noemt. Here we go!
#1 Je noemt geen enkele keer de naam van het bedrijf
Niet eens één keer. Je vertelt dat je super gepassioneerd bent over branding en het creatieve proces achter een campagne. Je bent altijd al bezig geweest met moodboards, kleuren en logo’s. Heel leuk en natuurlijk belangrijk voor de functie. Maar voor bedrijven is dit een no go. Deze skills en passie kun je namelijk overal toepassen, bij elk bedrijf. Misschien ga je dat ook wel doen en ben je dus binnen een half jaar weer weg. Daar gaan zij geen energie in steken.
#2 Je hebt het alleen over wat je komt halen
Dit is een veel gemaakte fout. Ja, de functie zal jou de kans geven om je te ontwikkelen, persoonlijk te groeien en om misschien wel die marketing genius te worden die je wilt worden. Maar dit is niet de reden waarom een bedrijf jou zal willen nemen. Eigenlijk wil de persoon aan de andere kant van de tafel vooral horen wat je het bedrijf te bieden hebt. Tip is dus om al je kwaliteiten en interesses wèl te noemen en te zeggen dat je deze wilt inzetten om te werken aan de grotere missie van het bedrijf. Of iets anders wat beter bij jou past #donotmakeittoocheesy.
#3 Je komt met argumenten die niet relevant zijn
Je liefje woont om de hoek van het kantoor. Het is echt maar 5 minuten fietsen, chill! Of het feit dat je af en toe thuis mag werken, spreekt je heel erg aan. Dit zijn echt top-voordelen die zeker gevierd mogen worden wanneer je de baan hebt gekregen. Maar dit zijn hopelijk niet de enige redenen waarom je zo enthousiast bent over deze functie. Gebruik dus de meer relevante argumenten om je enthousiasme te delen.
#4 Je beantwoordt de verkeerde vraag
Ben je wel eens op een date geweest met iemand die het constant over zijn of haar ex had? Dit gebeurt dus ook tijdens sollicitatiegesprekken. Maar niet bij jou. Zorg ervoor dat je niet de persoon bent die het alleen maar heeft over waarom je weg moet bij je huidige baan. Ook al is je deze verschrikkelijke baan de enige reden waarom je weer op zoek bent naar werk. Focus je op de toekomst! Noem de goede dingen die je opgestoken hebt van deze functie, maar laat de rest achterwege.
De vraag “Waarom ben jij geïnteresseerd in deze functie?” lijkt een onschuldige vraag, maar stiekem is hij supertricky! Zorg ervoor dat je verhaal klopt en dat je weet wie je tegenover je hebt zitten. Het is slechts één vraag, maar het antwoord kan een volledig beeld vormen over jou in de ogen van je gesprekspartner.
Heb jij nog meer tips voor een goed sollicitatiegesprek? Of heb jij een goed of gênant verhaal over een sollicitatiegesprek of deze vraag? Laat het ons weten of reageer hier onder!