De denkbeeldige droom van de perfecte baan

Ik hoor bij De Upstarter vaak: “De functie klinkt echt heel erg leuk en past precies bij mij, maar het bedrijf doet toch net niet helemaal waar ik achter sta. Het is niet mijn droombaan”

 

Dan zijn ze vet lang opzoek geweest naar een baan en soms al een hele tijd werkloos. Ja, ze zijn afgestudeerd en ze hebben een aantal leuke stages gedaan, maar een baan vinden lukt niet. Hoe komt het dan dat er een lijst aan wensen opgenoemd wordt zodra er wel een aanbod komt? Ik wens iedereen een baan waarin hij of zij gelukkig is. Maar wanneer zijn onze eisen realistisch en wanneer niet? Welke baan voldoet daadwerkelijk aan alle eisen? De perfecte baan, bestaat die überhaupt wel?

 

De perfecte baan, of die bestaat? Dat kan ik je direct vertellen: Nee, die bestaat niet. En daarom gaat het je ook niet lukken deze te vinden. Bovendien is de druk veel te groot voor een bedrijf of een werkgever om perfect te zijn zonder dat je echt weet wat de functie inhoudt. Niemand is perfect en zo ook een baan niet. Er zijn altijd taken die minder leuk zijn of een project waar je net iets minder achter staat dan een andere. Er zijn collega’s die leuk zijn en collega’s die minder leuk zijn. That’s how the world works. Dat wist je natuurlijk al, maar op de een of andere manier lijken we dat te vergeten zodra we opzoek gaan naar die perfecte baan.

 

Een hele waslijst aan wensen voor een baan is dan ook niet realistisch. Net zoals jij vaak niet aan alle eisen kan voldoen die ze bij een vacature vragen, kan een baan dat ook niet. Je moet ook niet aan alle eisen wìllen voldoen, want vaak zoeken bedrijven naar een robot. Maar ze maken toch een mooi wensenlijstje, want je weet het maar nooit natuurlijk!

 

Misschien zoek je wel die perfecte baan omdat de baan van mensen om je heen fantastisch klinkt. Vergeet dan niet dat ook zij een aantal dagen hebben die echt niet leuk zijn. Of in ieder geval taken moeten doen die niet leuk zijn. Bovendien moet je eerst zelf een aantal banen (of baantjes) gehad hebben om erachter te komen wat het precies is dat je leuk vindt om te doen. Eigenlijk lijkt de zoektocht naar de perfecte baan wel een beetje op de zoektocht naar de ideale partner. Hoe kun je weten wat je wilt als nog nooit een relatie gehad hebt? Je moet dingen uitproberen voordat je weet of iets wel of niet werkt of wel of niet past.

 

Zo werkt het ook met een baan en al helemaal bij je eerste baan. Je moet ergens beginnen. Ga ergens aan de slag en zie wat het je brengt. Als een baan dan tegenvalt, dan wéét je in ieder geval dat je dat niet leuk vindt. Je hebt daarna iets geleerd en je bent weer een stap dichterbij het ontdekken van wat je echt leuk vindt.

 

Besef je tijdens de zoektocht naar de ware, de perfecte baan, dat de druk om die perfecte baan te zijn te groot is voor iets wat je nog niet kent. Net zoals dat de druk voor jou te hoog is alles al te kunnen wanneer je begint. Je wilt de tijd en ruimte krijgen om alles te leren en om jezelf te ontwikkelen. Geef je zelf dan ook de kans om te ontdekken wát het precies is dat je zo leuk vindt.

 

Zodra dit steeds helderder wordt, wordt ook die droom van de perfecte baan realistischer. En daarnaast waarom zou je nu al de perfecte baan willen vinden? Dan heb je ook niks meer om over te dromen.

 

Vorige week ging het al over jezelf te veel druk opleggen en dat je daarmee moet stoppen. Je moet ook stoppen met jezelf te vertellen dat je direct de perfecte baan moet vinden. Waarom? Omdat het dan niet gaat lukken.

 

Lees het hier.