Mariette Monday: mijn wens voor 2020 is een paradigma shift

Het kriebelt; 2020 wordt een bijzonder jaar. Ik voel het aan mijn water. Een jaar waarin processen die al een tijdje liggen te rijpen in een stroomversnelling gaan komen. Als ik een wens zou mogen doen, dan is 2020 het jaar waarin er een collectieve paradigma-shift plaatsvindt. Ik hoop dat we een transitie gaan maken naar een meer duurzame en liefdevolle manier waarop we ons werk, onderwijs en leven inrichten. En dat deze bewuste manier van denken en doen, niet de uitzondering op de regel is maar de norm gaat worden.

 

Van oud naar nieuw denken

Wat we hebben geleerd op school is dat als we hard werken > goed luisteren > ons diploma halen > we een baan krijgen. Nieuwsgierigheid en creativiteit wordt alleen binnen de kaders gewaardeerd, anders de kop in gedrukt. Het gaat erom dat je zo goed mogelijk de instructies opvolgt, dan haal je een hoog cijfer. Met andere woorden: we leren het al heel jong af om te vertrouwen op onze eigen wijsheid, intuïtie, en creatieve ideeën. En als we dan netjes onze diploma hebben bemachtigd dan blijkt dat dit veel gevallen geen baangarantie geeft.

Als we innovatieve ideeën aandragen dan is het antwoord in de regel:  “Mooi ideaal maar dat levert niet direct geld op, dus we doen het niet.”

We hebben altijd gedaan wat van ons werd gevraagd, maar we hebben geen antwoord gekregen op onze eigen vragen zoals: Wie ben ik? Wat maakt mij gelukkig? Hoe kan ik van waarde zijn? Binnen een bedrijf lopen we vervolgens tegen dezelfde soort grenzen aan. Wij begrijpen allemaal wel dat een idee geen draagkracht heeft zonder geld, maar het probleem is dat geld centraal staat. Niet de mens of planeet. En dat klopt niet.

 

Wake up! De wereld is veranderd

We leven in een tijd waarin de basis al op orde is. We bevinden ons in een bevoorrechte positie. We genieten een kwaliteit van leven waar de generaties voor ons hard voor hebben gewerkt. Er is slechts één kink in de kabel: in deze tijd is het niet meer nodig om de focus te leggen op het genereren van nog meer geld. We hebben het al goed. 

We mogen gaan kijken naar hoe we bewuster kunnen omgaan met elkaar en de planeet. Hoe het liefdevoller en duurzamer kan. 

De wereld is veranderd maar het schoolsysteem en grote organisaties veranderen niet snel genoeg mee, dit levert wrijving op. Wat is daarvan het gevolg? We kunnen heel veel zaken noemen, maar wat ons het meest opvalt is een disbalans in onszelf en onze planeet. We zien een enorme toename van mensen met burn-out klachten – omdat ze moeten meedraaien met een systeem waarin ze niet passen. Het voelt tegennatuurlijk. En tel daar nog eens de klimaat crisis bij op die boven onze hoofden hangt. Het is tijd om WAKKER te worden. Om de balans te herstellen.

 

Van fabrieksmatig werken naar organisch 

Het huidige onderwijssysteem en grote organisaties functioneren als een fabriek namelijk: 

  • Uniform. Er zijn afdelingen van dezelfde expertise en schoolklassen op basis van dezelfde leeftijd. Alsof je meer zou leren van een homogene groep? En alsof leeftijd en expertise daarvoor het uitgangspunt zijn. Terwijl wij geloven in diversiteit en inclusiviteit. Dat je juist veel leert van verschillen, in benadering, in gedachtegoed, in cultuur. Mensen vanuit verschillende disciplines en achtergronden die elkaar aanvullen.
  • Er is sprake van Bureaucratie en van Gepantserd leiderschap. Je doet de taken die bij je positie horen, je luistert naar degenen die boven je staat, ook al heeft diegene geen gelijk. Je houdt je mond en probeert via een achterdeurtje toch je eigen doelen te behalen. Terwijl wij geloven in Holacratie en Moedig leiderschap waarbij je samen in gesprek gaat en jezelf als leider kwetsbaar opstelt: jij hebt ook de antwoorden niet, maar wel het vertrouwen dat je die samen gaat vinden. Je opereert op basis van gelijkwaardigheid. 

We zouden meer mogen functioneren als een organisme.

 

Hoe gaan we dat doen?! 

Mijn antwoord: Samen. We kunnen samen -als pioniers- experimenteren met meer duurzame en liefdevolle manieren om ons werk en leven in te richten. Wat werkt geven we door. We zijn geen slachtoffer van het systeem, maar creatief en ondernemend. Van elkaar leren en samen bouwen aan een nieuwe, meer duurzame toekomst waarbij niet geld maar de mens en planeet centraal staan. Geld is dan het gevolg van het leveren van betekenisvol werk.

We zijn niet tegen het oude systeem maar we willen samen transformeren.

Innovatie verloopt in fases. Eerst ontwerpen pioniers nieuwe producten en diensten. De early adaptors pikken dit op. Uiteindelijk sijpelen deze nieuwe ideeën door naar de early en late Majority. Samen -als pioniers en early adopters- kunnen we de early Majority wakker schudden en zorgen voor het kantelpunt. We hoeven namelijk niet met elkaar te concurreren. Er is overvloed. We mogen elkaar helpen. Er is genoeg voor iedereen.

Sociologisch onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania en Londen wijst uit dat je maar één persoon nodig hebt in een groep, om de kijk te veranderen van de meerderheid. Ben jij diegene? En help je mee om werk te maken van liefde?!