Content Creator Ilona de Ruijter op koffiedate met opruimcoach Merel; “Wat doet een opruimcoach precies?”

In de koffiedate blogs gaan onze Content Creation studenten in gesprek met mensen die hen inspireren. Op deze manier leren zij het content creation vakgebied kennen, kunnen zij ontdekken welke jobs bij hen passen en oefenen zij hun copy writing skills. In dit blog spreekt Ilona met opruimcoach Merel van Net Thuis.

Ik ken Merel als collega-blogger bij ProVeg. Dat deden we beiden in onze vrije tijd, naast onze banen die we niet erg leuk vonden. Maar wat we dan wel wilden? Geen idee, dus deden we er in de avonduurtjes maar iets leuks en bevredigends naast. Inmiddels hebben wij allebei ons pad gevonden. Ik volg de Content Creation opleiding bij De Upstarter en Merel is opruimcoach. Als opdracht voor de opleiding interview ik Merel – leuk om bij te kletsen en te zien hoe zij als opruimcoach, maar ook content creator werkt.

 

Terwijl ik Merels keuken binnenstap heb ik het gevoel dat ik hier eerder ben geweest. Dat is niet zo raar, ik volg Merel namelijk op haar Instagram pagina @Netthuis. Die staat vol met mooie kiekjes van haar opgeruimd huisje. Haar huis is net zo netjes als op de gestylde Instagram foto’s. Het aanrecht is leeg en de planken staan vol met dezelfde gelabelde glazen potten met kruiden, meel en pasta. Zo’n opgeruimd huis kan dus echt… “Al zijn er ook hoekjes die ik niet online deel hoor, niet alles hier is fotogeniek”, lacht Merel, wijzend naar de kattenbak. Ik voel mij in ieder geval meteen thuis in haar kleine monumentaal huisje in het centrum van Den Bosch. We ploffen neer op de bank met een kop thee, waar ook adoptie-poes Maki op haar oranje kleed tussen ons in ligt. Een ander beeld wat mij maar al te bekend voorkomt.

Authenticiteit is dan ook een van de belangrijkste waarden voor Merel in haar werk. Zowel in wat zij online uitstraalt, als wanneer zij met klanten werkt. Ondanks dat ik Merel ken van ‘vroeger’, hebben wij elkaar niet vaak ontmoet. Ik voel mij vereerd dat ik in haar ‘instafamous’ huisje langs mag komen. Later in het gesprek blijkt namelijk dat zij de KonMari opruimfilosofie veel breder trekt dan het opruimen. Maar laten we bij het begin beginnen…

 

Merel werkt dus als opruimcoach. Wat houdt dat in?

“Ik help mensen hun huis op te ruimen volgens de KonMari methode. Dat is de opruimmethode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo die bekend is geworden door haar boeken over opruimen. De methode is niet gebaseerd op opruimen per ruimte, maar op opruimen per categorie in een bepaalde volgorde. Per categorie verzamel je alle spullen en bekijk je of deze dingen voor jou “joy sparken”: of je er nog blij van wordt. Dat doe ik als zelfstandige, voor mijn eigen bedrijf Net Thuis.

“Ik werk voornamelijk één op één bij mensen thuis. Daarnaast geef ik ook een Instagramcursus waarin ik mensen de KonMari methode uitleg, tips geef en aan de hand neem door alle opruimstappen. De online cursus is geboren door Corona, want ik krijg de meeste energie van mensen helpen met persoonlijke aandacht en net wat dieper kunnen gaan. Gelukkig heb ik nu ook weer veel opruimsessies bij mensen thuis.”

 

Maar zij is niet altijd opruimcoach geweest…

“Ik ben met mijn vorige baan als laborant gestopt omdat ik aan alles in mijn lichaam voelde dat ik iets anders moest gaan doen. Ik bleef nog een tijd werken voor het geld en de vastigheid. Maar ik was steeds moe en ongelukkig door dat werk, dus op een gegeven moment wist ik dat het klaar was. Toen ik mijn baan opzegde had ik geen idee wat ik wel wilde gaan doen. Maar vrij snel ging ik nadenken over waar ik goed in ben, wat ik belangrijk vind in het leven en met welk van mijn talenten ik geld zou kunnen verdienen. Toen kwam ik op opruimen en organiseren. Ik dacht dat dat geen werk zou zijn… Totdat ik zag dat Marie Kondo cursussen geeft zodat je haar KonMari methode professioneel kan gebruiken. En zo kwam ik een paar dagen nadat ik mijn baan had opgezegd op dit idee. Ik had er nooit eerder over nagedacht. Maar toen het idee er eenmaal was wist ik dat ik opruimcoach wilde zijn. Alles in mij wilde het gaan doen.”

Echt mooi hoe het soms gewoon gaat ‘flowen’ als je durft los te laten van iets dat niet meer goed voelt.

“Als ik mijn baan niet had opgezegd en mijzelf niet de tijd en ruimte had gegeven zoals ik dat nu heb gedaan – blijkbaar waren drie dagen en de verlossing van een verstikkende baan genoeg – denk ik dat ik niet op dit idee was gekomen.

Nu ik kan terugkijken op mijn eerdere werkervaringen is het overduidelijk dat opruimcoach mijn juiste pad is. Zo kreeg ik tijdens mijn stages steeds het hoogste cijfer voor netjes werken. Maar dan dacht ik altijd ‘waar slaat dat op, dat kan toch iedereen?’. Ik ben zelf lang bezig geweest met ontspullen, opruimen en nog meer ontspullen. Nooit was ik tevreden. Toen ik begon te kijken naar waar ik blij van word in plaats van wat er weg moet, kon ik veel kritischer zijn. Ik bereikte na het opruimen het punt dat ik tevreden was en merkte dat ik in mijn dagelijks leven veel minder tijd kwijt was aan opruimen, opbergen en schoonmaken. Die rust die daarvoor in de plaats kwam is mijn belangrijkste drijfveer. Dat gun ik anderen ook. Ik weet hoe het is als je een drukke baan hebt waar je het misschien al niet naar je zin hebt. En dat je dan thuiskomt in een situatie waar je ook niet blij van wordt. Terwijl je huis eigenlijk het enige plekje is op aarde dat echt van jou is.”

 

De start…

“Toen ik mijn baan had opgezegd ben ik stapje voor stapje dingen gaan doen om opruimcoach te worden. Ik schreef mij direct in voor de KonMari Consultancy Course in New York en in de tussentijd heb ik een LOI cursus tot Professional Organizer gevolgd. Daarvoor had ik verschillende opdrachten om samen met mensen hun huis op te ruimen. Achter de schermen heb ik tegelijkertijd de website gemaakt en social media opgezet. Twee maanden voor de start van de KonMari cursus heb ik dat gelanceerd en was Net Thuis ‘echt’. Doordat ik het zo heb aangepakt kon ik langzaam realiseren dat ik dit nu ‘ben’. Het moest zo groeien voordat ik het in de wijde wereld durfde te gooien.”

 

Van opruim-influencer naar inspirerende content creator

“Toen ik net begon was ik te veel een opruim-influencer met gratis tips: 10 oplossingen om je badkamer netjes in te richten… Zo van, neem dit bakje en stop het er zo in. Nu zien mensen steeds meer Merel de opruimcoach die je betaalt voor haar professionele hulp. Ik merk dat als ik deel over mijn dagelijks leven – mijn kat, koffie en wandelingen – dat ik mensen meer inspireer. Ik krijg nu zoveel berichtjes van mensen die met mij meedenken of een lang bericht sturen over hoe inspirerend iets voor hen is geweest.”

 

Het content creation vak is niet iets wat Merel er een beetje bij is gaan doen toen zij met Net Thuis begon. Daarvoor heeft zij drie jaar aan haar duurzame en plantaardige blog Blackbirds & Cakes gewerkt. En ook bij het bloggers- en social media team van ProVeg – waar ik met Merel heb samengewerkt – heeft zij veel geleerd.

“Door deze ervaring en kennis was het makkelijker om mijzelf te laten zien bij Net Thuis. Toen ik nog aan Blackbirds & Cakes werkte heb ik het lang verschrikkelijk gevonden om foto’s van mijzelf te delen, dat deed ik niet. Laat staan een verhaal vertellen op video in Instastories… Op een gegeven moment moest ik voor een betaalde campagne zelf in beeld, dat vond ik zo ongemakkelijk! Over een filmpje van een minuut deed ik een uur. Terwijl ik nu rustig mijn telefoon erbij pak aan het einde van een werkdag en de stories opneem. Ik denk dat het heel belangrijk is voor een bedrijf als het mijne om een band op te bouwen met je volgers. Als niemand weet wie ze in huis halen of wie erachter zit, dan huren ze je minder snel in. Als ik een dienst zoek, vind ik het ook fijn om te zien wie die persoon dan is.”

 

Dichterbij haar gevoel

“Idealiter werk ik drie dagen bij mensen als opruimcoach en anderhalve dag thuis als content creator. Dat lukt nu ook, dat is fijn. Ik vind het creatieve aan mijn werk heel leuk: blogs schrijven, podcasts maken, content voor Instagram bedenken. Dat geef ik niet snel uit handen als ik daar geen tijd voor heb. Daar maak ik tijd voor. Als ik thuis werk aan mijn website, social media, marketing of sales kijk ik waar ik die dag zin in heb en behoefte aan heb. Ik heb geen planning of to-do lijst. Als ik voor een specifiek moment plan dat ik een concept voor een podcast moet bedenken, ben ik misschien twaalf uur bezig met denken, omdat er niks komt. Als ik het loslaat en mijzelf vertel dat ik gedurende de week een concept moet maken, dan komt er vanzelf een onderwerp in mij op.

 Ik heb dus veel geleerd over loslaten en op mijn gevoel vertrouwen, maar ik heb ook veel geleerd over keuzes maken tijdens mijn opruimproces. Continue vraag ik mijzelf: wil ik dit of niet?

Ik heb mijzelf een stuk beter leren kennen door te zien van welke spullen ik gelukkig word en van welke niet.

In mijn werk ben ik niet alleen aan het opruimen, maar ook met mensen aan het kijken waarom zij dingen wel of niet willen en wat daaronder zit. Gisteren was ik bij iemand die in een super netjes huis woont. Het was nog netter dan bij mij, maar zij vond het heel rommelig. Dan vraag ik waarom zij die onrust ervaart. Uit dat gesprek kwamen naar boven dat zij heel perfectionistisch is en een grote dwang naar controle heeft. Er ligt altijd iets ten grondslag aan hoe het er om je heen uitziet. Mensen zeggen soms dat ze meer aan mij hadden dan aan hun therapeut. Een heel mooi compliment.”

 

Maakt dit mij blij?

“De vraag ‘Does it spark joy?’ vraag ik mijzelf continu bij alles in mijn leven. Niet alleen bij het opruimen van spullen, maar bijvoorbeeld ook de diensten die ik aanbied als bedrijf. Eerst bood ik een opberganalyse aan. Dan keek ik aan de hand van foto’s hoe mensen iets beter konden opbergen. Maar dat is niet hoe ik denk over opruimen, dat je iets netjes wegstopt in nieuw gekochte bakjes. Je moet keuzes maken over je spullen: wil je die echt bezitten? Anders kun je blijven herschikken. Laatst heb ik daarom mijn dienstenaanbod gehalveerd.

 Mijn blog is ook zo’n voorbeeld. Ik werd daar niet meer blij van en ging mij afvragen wat er moest gebeuren dat ik er wel blij van zou worden. Er moest heel veel veranderen en ik zou er veel werk in moeten steken. Ik werd niet blij van dat idee, dus was het klaar. Nu is Blackbirds & Cakes offline, anders blijft het achterin mijn hoofd sluimeren. Daar heb ik afscheid van genomen. Opgeruimd.

 Maar ook in mijn vrije tijd pas ik die filosofie toe. Als iemand mij vraagt om af te spreken, dan vraag ik mijzelf af of ik daar blij van word.”

 

Je begrijpt vast dat ik het als compliment beschouw dat ik bij Merel langs mocht komen voor dit gesprek.

Mocht je Merel niet op Instagram gaan volgen (echt een tip hoor, ik vind Net Thuis een heel inspirerend, positief en authentiek kanaal om te volgen: een lieve vriendin die alles over opruimen weet en dat graag met je deelt), dan zal je haar misschien alsnog voorbij zien komen. Het schrijven van een boek, of een tv-programma waarin zij samen met mensen hun huis opruimt – in Nederland, of eigenlijk het liefst over de hele wereld – zijn maar een greep uit haar ambitieuze toekomstdromen.