De ademhaling als tool naar een gewenste gemoedstoestand

De ademhaling is een belangrijke tool die een grote rol speelt in de manier waarop wij ontspannen. Sterker nog, je kunt er zelfs je gemoedstoestand mee bepalen en je immuunsysteem mee versterken. Diep en bewust ademen is voor mij (Mariette) onderdeel geworden van mijn dagelijkse routine. Vaak start ik de dag met yoga en een korte ademsessie. Maar hoe zit het precies met die link tussen je adem en het versterken van je immuunsysteem? Ademcoach en Wim Hof Methode instructeur Nicky van der Weijden vertelt ons er alles over.

 

Gemoedstoestand verbeteren door het beïnvloeden van de adem

Nicky: “Onze ademhaling en gemoedstoestand zijn direct aan elkaar gelinkt. Een druk hoofd gaat dan ook vaak gepaard met een snelle en (meer) oppervlakkige ademhaling. Hoe meer zorgen je hebt, des te hoger je ademhaling gaat zitten met alle gevolgen van dien.

In onze Westerse maatschappij wordt verondersteld dat we ons gemiddeld zo’n 70% van de dag in een ‘stress stand’ bevinden, terwijl er geen direct gevaar is. Hierdoor blijft de cortisolwaarde (stresshormoon) in je bloed hoger dan nodig en dat is uitputtend voor je lichaam. Daarnaast ben je hierdoor vatbaarder voor ontstekingen en indringers van buitenaf (bacteriën en virussen). En juist in deze tijd willen we die zoveel mogelijk op afstand houden.

Positieve effecten van een optimale ademhaling

De ademhaling kun je inzetten als een soort ‘switch’ naar een gewenste gemoedstoestand. Door ademen:

  • Verbetert je gemoedstoestand
  • Krijg je meer energie
  • Versterkt je jouw immuunsysteem
  • Kun je dieper ontspannen
  • Verbetert je focus en concentratie

 Tijd dus aan de slag te gaan met je ademhaling!

3 easy-to-do tips om je ademhaling en gemoedstoestand te optimaliseren:

  1. Adembewustzijn

Tune 3 keer per dag in op je ademhaling en doe een korte ademoefening. Bijvoorbeeld: Maak 3 minuten lang je uitademing dubbel zo lang als je inademing, dit heeft een kalmerende werking op je zenuwstelsel. Hou ‘m bijvoorbeeld 2 of 3 seconden in en adem 5 of 6 seconden uit.

  1. Neusademhaling

Adem zoveel mogelijk door je neus. Een mondademhaling activeert stress en werkt uitputtend; wanneer je door je neus ademt wordt de lucht gefilterd en blijft je gemoedstoestand stabieler. Als je gewend bent aan ademen door je mond kan dit een uitdaging zijn. Zet als je het uitdagend vind om hierin een verandering aan te brengen een paar keer per dag een herinnering op je telefoon om dit een aantal minuten bewust te oefenen.

  1. Reset

Wanneer je een grote verandering wilt ervaren en je hele systeem wilt boosten creëer dan een ademritueel waarmee je de dag begint. Begin je dag bijvoorbeeld met een ademsessie van 15 minuten (bijv. de Wim Hof Methode ademtechniek). Hiermee ga je uit je hoofd en in je lijf en geef je je lichaam een heerlijke reset waar je de hele dag profijt van zult hebben.

Geef jezelf de tijd om de adem als tool te onderzoeken

Het duurt eventjes voordat een nieuwe gewoonte verwerkt is in je brein. Kies een van bovenstaande tools en ga er dagelijks mee aan de slag. Doe dit drie weken lang elke dag en zie wat het beïnvloeden van je ademhaling voor jou doet.

Blijft het lastig om grip te krijgen op je ademhaling?

Onze ademhaling weerspiegelt wat er gaande is in je systeem. Als je structureel tegen blokkades aan blijft lopen in het ademen kan het goed zijn om met de verbonden ademhaling aan de slag te gaan. Met deze speciale techniek worden onverwerkte blokkades geopend en krijg je letterlijk meer ‘lucht’. Het is prettig om daarbij goede begeleiding te hebben, zodat je een je een veilige bedding voelt om deze processen aan te gaan.”

_______________________________________________________________________________________

Wil je meer weten over het activeren van ons zelfgenezend vermogen? En zou tools willen leren inzetten zoals het gebruik van je adem, energiewerk, lichaamswerk en geleide meditatieve reizen? Bekijk dan de Holistische Healer opleiding.