Dit is waarom iedereen wel eens een relatie coach nodig heeft

We verlangen er allemaal naar: een liefdesleven dat helemaal past bij je droomplaatje. Maar de weg daar naartoe kan, zoals het leven zelf, rommelig zijn en niet altijd gaan zoals je verwacht. Relaties, daten en seks zijn niet altijd romantische orgastische liefde spektakels. Soms is het best lastig om daarmee om te gaan. Het is best een uitdaging om je relatie gezond te houden. Zeker omdat waarschijnlijk niemand je heeft geleerd hoe dat precies werkt. Dus hierbij vijf tips om jouw liefdesleven fris en in shape te houden.

 

Maak je liefdesleven onderdeel van een gezonde lifestyle 

“We doen er alles aan om gezond en fit te blijven. Het is tegenwoordig zo normaal dat je naar een voedingscoach gaat als je problemen hebt met je gewicht of dat je met een personal trainer aan de slag gaat als je fitter wilt worden.

Maar je kan nog zoveel bewegen en gezond eten, als je relatie niet lekker loopt, kan je daar echt op leeglopen en het de kwaliteit van je leven enorm beïnvloeden.

Je liefdesleven is onderdeel van een gezonde lifestyle. Dat betekent dus ook dat je actief bezig bent om die in shape te houden. Net zoals een bewust dieet en goed zorgen voor je lichaam.

 

Sta open voor support op het gebied van relaties 

Het zou veel makkelijker, toegankelijker en normaler mogen worden om support te krijgen op het gebied van liefde, relaties, daten, intimiteit en seks. Want laten we eerlijk zijn, dat is nu nog redelijk ‘out there’.

Hoewel het voor de meeste van ons steeds normaler wordt om naar een psycholoog te gaan, is het nog ongebruikelijk om jezelf af en toe een professioneel duwtje in de rug te gunnen als je het even niet meer weet in je liefdes- & seksleven.

Uit onderzoek blijkt dat in 2019 één op de vier Nederlanders een coach had en dat meer dan 80% over werk ging. En dat terwijl waardevolle, gezonde en vervullende verbindingen met onszelf en anderen cruciaal zijn voor ons welzijn en plezier in het leven!

 

Werk aan je begrip over wat een volwassen en gezonde relatie inhoudt

Hoewel onze liefdeslevens, en alles wat daarbij komt kijken, zo’n belangrijk onderdeel is van ons leven, mogen we ook beseffen dat bijna niemand van huis uit echt leert hoe je het beste om kunt gaan met liefde, relaties en intimiteit.

Gek genoeg zijn Hollywood, romantische films en wat we zien in populaire media nog steeds de norm van wat we najagen en beschouwen als gezond. Om voor de lange termijn een vervullend liefdesleven te onderhouden is het belangrijk om volwassen te worden in de manier waarop we dit beschouwen. 

Dit volwassen worden heeft bijvoorbeeld te maken met het ontwikkelen van heldere communicatie, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen verlangens en gevoelens en ruimte maken voor liefde voor jezelf en de ander.”

 

Ontwikkel heldere verlangens en grenzen

Wat is het eigenlijk dat je op dit moment verlangt in een relatie of een date? Wat zijn jouw waarden en verlangens op het gebied van liefde, seksualiteit? Hoe wil jij vorm geven aan een leven samen met een ander?

En, kan je in alle eerlijkheid kijken naar de rol die jij zelf speelt in het wel of niet waarmaken hiervan? We hebben vaak de neiging om te kijken naar de ander waar we eigenlijk voor onszelf nog niet helemaal helder hebben wat onze verlangens en grenzen eigenlijk zijn.

 

Omarm het oncomfortabele en kwetsbare

Betekenisvolle relaties betekenen in de regel dat je jezelf en elkaar echt ziet…dat is de basis van intimiteit. Om intimiteit te laten ontstaan is het dus ook nodig dat je jezelf laat zien. Soms gebeurt dat vanzelf en soms is het nodig om er bewust iets voor te doen. Maar het kan spannend zijn om jezelf te laten zien en velen van ons zijn er erg goed in geworden om het vakkundig te vermijden. Waar zit bij jou de ruimte om jezelf meer in het oncomfortabele en kwetsbare te laten zakken? Of wat houdt je hier in tegen?

__________________________________________________________________________________

Wil jij meer weten over volwassen liefde en lijkt het je gaaf om anderen te supporten bij het gezond houden van je relatie? Misschien is de relatie coach opleiding wat voor jou. De opleiding van januari zit vol. Gelukkig starten we weer met een nieuwe lichting in mei.