Het monster: de financieel onafhankelijke vrouw…
Toen James Brown “It’s a Man World” zong, negeerde ik steevast het “but it wouldn’t be nothing without a woman or a girl” gedeelte. De laatste jaren besef ik steeds meer dat oom James misschien wel gelijk had. Maar als het die vrouwen betreft, dan sta ik als moderne man wel eens met mijn handen in het haar. Als ik héél eerlijk ben: ik mis soms de tijden dat je als man alleen voor brood op de plank hoefde te zorgen, potjes en flesjes moest opendraaien en opdraven als er een spin in huis was. Kon je voldoen aan die drie eisen, dan was je een man met aanzien. Tegenwoordig moeten we ook kunnen luisteren, leuk, attent, grappig, fit én een god in bed zijn. Wat betekent het om een man of een vrouw te zijn nu we in 2020 een nieuw decennia in stappen?
De ironie wil dat wij, mannen, zelf de veroorzaker zijn van deze implosie van het mannenrijk. Een aantal mannelijke wetenschappers bedachten namelijk een middel om ongewenste zwangerschappen tegen te gaan. “De pil” was geboren. Zoals een echte heer betaamt laten we de dames natuurlijk voor gaan, dus creëerden wij de pil voor de vrouw. Daarnaast voelden wij ook niet de behoefte om elke dag een pil te slikken en onze hormonale huishouding uit balans te brengen, maar dat terzijde. Wat we niet hadden kunnen voorzien is dat door de pil, vrouwen een carrière konden opbouwen en financieel onafhankelijk van ons werden. We hebben onbedoeld een monster gecreëerd…
Als prominent lid van het mannenrijk, vraag ik me wel eens af of we weer terug kunnen gaan naar “toen geluk heel gewoon was”. De geschiedenis laat zien dat elk imperium naar verloop van tijd implodeert. Maar net zoals het Oude Egypte nooit had verwacht dat hun rijk ineen zou storten, zo dacht ik dat ook over het mannenrijk. Het is een verschuiving die indruk maakt, voor ons mannen én vrouwen. Want vergis je niet; vijftig jaar emancipatie is ook voor de vrouw een uitdaging. Over je eigen lichaam kunnen beslissen, genieten van seks zonder bang te zijn voor de gevolgen; het is geweldig. Maar wie durft er tegenwoordig nog te zeggen dat de man de rekening mag betalen? Of dat ze hun baan opzeggen om voor de kinderen te zorgen. We zijn in de war.
Misschien moet er opnieuw worden nagedacht over de definitie van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Misschien mogen we stoppen met het bestempelen van ‘vrouwen of mannen dingen’. In de huidige wereld met gender neutrale toiletten kom je sowieso niet meer weg met deze hokjesmentaliteit. Wie weet is ‘de pil’ voor de man een geweldige oplossing in de zoektocht naar hun nieuwe rol binnen deze geëmancipeerde samenleving. Want wat is er nou aantrekkelijker dan een man die verantwoordelijkheid neemt? En wat is er nou aantrekkelijker dan een vrouw die voor zichzelf kan zorgen, maar zich desondanks kan overgeven aan een man?