Je energie op pijl houden doe je met behulp van de guna’s uit de yogafilosofie!

Hoe hou jij je energie op pijl? Het was een vraag die ik moeilijk vond om te beantwoorden. Tot ik hoorde over de drie ‘guna’s’ uit de yogafilosofie. Sindsdien kan ik beter onderscheiden wanneer ik een schop onder mijn kont nodig heb of juist met een dekentje op de bank mag gaan liggen. Soms is het lastig om te voelen waar je goed aan doet. Je wil jezelf niet overwerken, maar je wil ook niet verschuilen in ‘slachtofferschap’ of vermijdingsgedrag door de dingen die je écht belangrijk vindt niet aan te gaan. Dus waar ligt de balans?

 

De drie guna’s

Misschien weet je al dat alles wat jij kan waarnemen bestaat uit energie. Een baksteen bestaat uit dichtere energie dan water, en geluid is weer een andere vorm van energie. In de yogafilosofie spreken ze in dit verband over de drie ‘gunas’: drie verschillende vormen van energie. Door inzicht te hebben in de drie guna’s wordt het makkelijker om jouw energie op peil houden. Maar wat houden die guna’s nu precies in?

Bepaalde mensen, muziek of plekken kan je ervaren als zwaar, andere zijn prikkelend en weer andere voelen kalm en licht.

 

Tamas

Tamas is de guna van zwaarte, donkerte en destructie. Deze energie herken je in destructieve gedachten, uitstelgedrag, luiheid en lethargie, maar ook in ‘levenloos’ voedsel zoals bewerkt of bedorven producten. Tamas is ook onwetendheid. Maar tamas energie heeft een zware, trekkende kracht. Hierdoor lijkt het veel aantrekkelijker om te Netflixen dan om je faalangst onder ogen te komen en tóch dat belletje te plegen. Maar dat doe je niet. En dan baal je ook nog eens van jezelf als je blijft uitstellen: it’s all tamas!

Om als mens te groeien en meer van onze shine de wereld in te brengen is het nodig om uit onze onwetendheid te groeien.

 

Rajas

Gelukkig heeft de natuur daar een oplossing voor gevonden, namelijk de rajas energie. Rajas is de guna van passie, van activiteit en aanpakken. Rajas brengt de boel in beweging, maar kan ook manipulerend zijn. Typerend voedsel is dan ook vet, pittig en stimulerend, zoals patat of koffie. Als ik merk dat ik mijn dag niet heb en het liefst lekker wil verdrinken in mijn eigen gevoel van zwaarte, dan weet ik dat ik mezelf uit die tamas staat kan halen met een beetje rajas. Dan trek ik mezelf van de bank en ga ik tóch even naar een zachte yogales, sporten, of duik ik naar binnen om mijn gevoel te onderzoeken. Bij rajas is het belangrijk dat je weet wanneer je moet stoppen.

Rajas is als een bal die de heuvel afrolt: het heeft de neiging om steeds harder te gaan rollen totdat je jezelf opbrandt en weer in tamas verzandt.

 

Sattva

Om te voorkomen dat je opbrandt, kun je overschakelen naar de Sattva staat van zijn. Sattva representeert een zachte en positieve energie. Die herken je in harmonie, in vrolijkheid, tevredenheid, vergeving en liefde. Sattva gaat eigenlijk over ‘non-doing’. Denk aan ontspannen op een bankje zitten en je hart voelen openen door de mooie natuur om je heen. Je kan er natuurlijk wél voor zorgen dat je met rajas de mogelijkheden schept om vaker in deze staat te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door positieve mensen om je heen te verzamelen, gezond te eten, te mediteren en te oefenen in tevredenheid & dankbaarheid. En vergeet natuurlijk niet om de tijd voor jezelf te creëren om op dat bankje te gaan zitten!

Je kan jezelf niet op een actieve manier naar een sattvic staat ‘manipuleren’, dat zou dan weer rajas zijn

 

De éne staat van zijn is niet beter dan de andere

Alles in de wereld bestaat uit een combinatie van deze drie energieën. Jij dus ook. Sattva lijkt misschien de ultieme staat van zijn, maar vergeet niet dat de zware, destructieve energie van Tamas betekent dat je ruimte kan maken voor iets nieuws. Het doel is dus niet om zo vaak mogelijk in een staat van liefde en harmonie te verkeren, het doel is om de kracht en kwaliteit van de energieën te (h)erkennen en op het juiste moment te gebruiken in je leven. Zo ontstaat er meer ruimte voor wat jij echt belangrijk vindt. Hier hoef je niet heel hard voor aan het werk, de gunas werken op een hele natuurlijke manier in en om ons heen. Je zal waarschijnlijk merken dat je na een avondje tamas wel zin hebt om van de bank af te komen, en dat het na een dag hard werken goed voelt om een kwartiertje te mediteren. Door te weten welke energie er in jou of om je heen aan het werk is, kan je jezelf ondersteunen in een balans die voor jou werkt.