Koffiedate met Ilona de Ruijter & yogadocent Annejet Maandag: Alles wat ik doe vind ik leuk. Dat is gelijk ook mijn valkuil…
Fotocredits: Roswitha
In de koffiedate blogs gaan onze Content Creation studenten in gesprek met mensen die hen inspireren. Op deze manier leren zij het content creation vakgebied kennen, kunnen zij ontdekken welke jobs bij hen passen en oefenen zij hun copy writing skills. In dit blog spreekt Ilona de Ruijter met yogadocent Annejet Maandag: “Ik was de connectie met mijzelf en vooral mijn lichaam helemaal kwijt”.
Annejet was de eerste yogadocent die mij liet zien dat yoga meer is dan moeilijke stretches waar mijn lichaam niet flexibel genoeg voor is. Zij hielp mij yoga echt ervaren. Balans vinden tussen hoofd en lichaam is een grote zoektocht voor haar geweest en waar zij anderen nu graag mee helpt.
We hebben bij Annejet thuis afgesproken. Ze opent de deur in de outfit waarin ik haar herinner van haar lessen: yogabroek. Binnen voelt het helemaal af, knus en als Annejet, ondanks dat ze er pas net woont. Er staat zachtjes yogamuziek aan die ik herken van haar lessen. Haar yogamat ligt midden in de kamer uitgerold. En ik heb geluk, het ruikt binnen heerlijk naar versgebakken koekjes. Ik herinner mij Annejet als een positief en stabiel persoon, die haar intenties en leven afstemt op het ritme van de maan. Maar, ik ken Annejet alleen als yogadocent. Klopt mijn indruk en hoe gaat het nu een paar jaar later met haar? Ik ben benieuwd naar haar carrière en de keuzes die zij daarin maakt. Toen ik op haar LinkedIn profiel keek dacht ik namelijk ‘wow, zij doet echt 1000 dingen’.
Wat voor werk doet je allemaal, Annejet?
“Voor de Yoga Academie Nederland (YAN) geef ik yogadocentenopleidingen en help ik mee met het ontwikkelen van opleidingen en het schrijven van cursusboeken. Vooral over Hatha Yoga en yogafilosofie. Een collega geeft de theoretische filosofieles en ik ga met de studenten aan de slag om te kijken hoe zij dit praktisch kunnen toepassen in hun leven, heel tof. Ook bij de AALO geef ik yogaopleidingen. Daar heb ik net een Yoga Nidra opleiding ontwikkeld en geef ik Vinyasa docentenopleidingen. Een keer per week geef ik les bij een ‘gewone’ yogaschool. Behalve dat ik dat heel leuk vind, vind ik het belangrijk om te blijven werken in de praktijk waar ik mijn studenten les over geef.
Werken als yogadocent vind ik echt fantastisch. Maar, het werken met mensen en yoga kan soms een beetje ongrijpbaar zijn. Daarom vind ik het leuk om eens in de zoveel tijd een heel andere opdracht aan te nemen. Bijvoorbeeld in de data-analyse of het bouwen van websites. Dat geeft op een andere manier voldoening; je krijgt concrete resultaten en ziet dat het onderaan de streep klopt.”
Hoe is het jou gelukt om te kunnen leven van een baan als yogadocent, iets wat voor weinig mensen is weggelegd?
“Dat is langzaam gegroeid. Ik begon mijn carrière als veel anderen: na de middelbare school studeren aan de universiteit. Maar tijdens mijn master International Development Studies was ik eigenlijk heel ongelukkig. Ik vind het leuk om met mijn hoofd te werken, maar ik was de connectie met mijzelf en mijn lichaam helemaal kwijt. Toen ik begon met yoga voelde ik dat dit is wat ik zou moeten doen. Ik stopte met de master, een heel moeilijke tijd. Maar ik kon niet anders dan uit mijn hoofd gaan en terugkeren naar mijn hart en lijf. Het voelde niet alsof ik ervoor kon kiezen om door te gaan met de studie.
Je hoofd houdt het niet oneindig vol om je lijf te overschreeuwen.
Mijn eerste yogadocentenopleiding volgde ik in Nederland, daarna ben ik op reis gegaan en volgde ik meer opleidingen. Toen ik twee jaar later terug in Nederland was, vroeg een van mijn eerste yogajuffen wat ik van plan was te gaan doen. Ik had geen idee. ‘Nou, dan kom je bij ons in het team’, was haar antwoord. Zo ben ik bij de AALO gekomen. Ik besef dat ik daar veel geluk mee heb gehad.
Eigenlijk is van het een het ander gekomen. En tot nu toe komt er telkens iets nieuws. Ik denk dat dit deels komt omdat ik hiervoor durf te kiezen, in plaats van die master destijds en alles wat daarbij hoort. Doordat ik altijd gericht blijf op mijn eigen ontwikkeling komen er ook steeds nieuwe dingen op mijn pad die daarbij aansluiten. En ontmoet ik ook de mensen die passen bij wat ik doe en waar mijn hart ligt.”
Wat heerlijk om werk te kunnen doen waar je hart ligt.
“Zeker. Maar soms alsnog heel lastig, hoor. Vorig jaar zat ik opnieuw tegen overspannenheid aan. Ik ben normaal al super prikkelgevoelig, maar toen kwam alles binnen als kermis. Dat is onder andere gekomen omdat ik zo’n passie heb voor mijn werk. Degene die mij op dat moment begeleidde zei dat ik alleen dingen mocht doen die ik leuk vind. Dat vond ik lastig, want alles wat ik doe vind ik leuk. Ga dan maar eens een selectie maken…
Daarom probeer ik mijn werk en mijn dagen nu heel strak in te richten. Anders blijf ik maar door werken, omdat ik het zo leuk vind. Maar ook omdat ik als zelfstandige werk; dan ben je nooit echt klaar. Ik heb mezelf moeten aanleren om pauze te nemen. Ik zit gerust van half zes ’s ochtends tot acht uur ’s avonds achter mijn laptop. Dus nu plan ik duidelijke blokken in en communiceer ik die naar de mensen met wie ik samenwerk. Anders wordt alles fluïde en glipt de tijd door mijn handen. Dan heb ik aan het einde van de dag óf niks gedaan, óf ik heb geen tijd voor mezelf gehad. Of nog erger: allebei. Mijn werk wordt beter van het kaderen.
Het is een illusie dat mensen kunnen multitasken. Althans, dat kan bijna niemand en ik zeker niet.
Maar inderdaad, ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind. Yoga is de liefde van mijn leven. En dan vooral onderdeel mogen zijn van de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Ik vind die combinatie echt magisch. Daarnaast heb ik de luxe om projecten die ik niet leuk vind af te slaan. Ik geloof erin dat ik die ruimte zelf creëer omdat ik keuzes durf te maken. Daardoor voelen ook de dagelijkse dingen als een keuze in plaats van moetjes.
Ook anderen voelen dat ik helemaal ga voor wat ik doe. Daarmee zeg ik niet dat als mensen ergens voor kiezen het ook automatisch zal gebeuren. Zeker in de yogawereld is het voor velen niet eens mogelijk om rond te komen. Maar ik geloof er wel in dat als je duidelijk bent naar jezelf over wat je wilt, dat die dingen op de een of andere manier op je pad komen.”
Wat is de grootste les die jouw werk als yogadocent je heeft gebracht?
“Toen mijn yogapad begon heb ik leren luisteren naar mijn lichaam. Uit mijn hoofd en naar mijn lijf. Maar gaandeweg ben ik dat weer een beetje kwijtgeraakt. Vorig jaar ben ik mezelf wel acht keer voorbij gerend. Toen heb ik opnieuw leren luisteren naar mijn lichaam, waardoor ik het nu eerder herken als ik het te druk heb. Ik leerde opnieuw keuzes te maken. Niet op basis van wat anderen verwachten, maar op basis van wat ík wil. Het is leuk dat iedereen altijd van alles van je wil, maar als je gelukkig wilt zijn moet je vooral goed onderzoeken wat je zelf wilt.
Het is belangrijk om elke keer terug te keren naar jezelf.
Zeker in een beroep waarin de ontwikkeling van anderen centraal staat. Wat wil ik nou echt? Wat zit er in mijn kern? Ik word zo makkelijk meegenomen door vragen en verlangens van buitenaf. Terwijl het heel goed is om te kijken waarom ik de keuzes maak die ik maak. Dat maakt me bewust van waar ik sta en waarom ik daar sta. Omdat ik zelf heb geleerd te luisteren naar mijn hart en lijf kan ik ook anderen helpen met vragen als ‘Wat wil je nou echt in het leven?’ of ‘Wat is je grootste verlangen?’.