Take ownership: Hoe je een terugkerend problemen eindelijk tackelt

‘Een probleem heeft een eigenaar nodig’. Het is een quote die ik nooit meer vergeet. En ontstond in een gesprek met mijn voormalige buurman Reinder van petitie.nl. Het is al een aantal jaar geleden dat Reinder en ik verwikkeld raakten in een mooie uitwisseling over één van zijn grote passies ‘de Nieuwe Democratie’. Deze week borrelde dit gesprek weer bij me naar boven. ik vraag me namelijk weleens af welke rol ik te pakken heb in deze gekke tijd. En daarin ben ik vast niet alleen. Ik vind het bijzonder en intens om te ervaren hoeveel verdeeldheid het huidige beleid met zich meebrengt. Hoe ga je hiermee om? Wat kun je in deze tijd nu wel en niet doen?

 

 

Het gegeven dat een probleem een eigenaar nodig heeft werkt zo in de maatschappij, en in je privé leven. 

Wie neemt er eigenaarschap?

Laten we eerst terug gaan naar dat gesprek tussen mij en ‘de buurman’. ‘Een probleem’, aldus Reinder, ‘heeft een eigenaar nodig. Als iemand eigenaarschap neemt over een probleem en bijvoorbeeld zijn netwerk inzet om voldoende handtekeningen te verzamelen voor een petitie, komt dit punt op de politieke agenda.’ Hij noemt dit de democratie van netwerken. Het gegeven dat een probleem een eigenaar nodig heeft werkt zo in de maatschappij, en in je privé leven. 

Je zou kunnen zeggen dat sommige problemen in je leven wachten tot je ervoor kiest om ze op te lossen. Het kunnen allerlei problemen zijn. De ingewikkelde grote vragen rondom C. Wil je jezelf wel of niet laten vaccineren? Ga je in verzet tegen de huidige maatregelen of ben je het er mee eens? En weet je niet wat te doen met mensen die lichtvoetig met de huidige maatregelen omgaan? Het kunnen ook problemen in je eigen privé-sfeer zijn: op je werk is het ‘wel ok’ maar je haalt onvoldoende betekenis uit hetgeen je doet ‘, je wilt vaker sporten maar komt de bank niet af (nu alle sportscholen dicht zijn), de spanningen tussen jou en je partner lopen op nu de Lockdown weer verlengd is en het lukt je niet om in een positieve flow met elkaar te komen, je vindt maar niet de baan die bij je past, je dates zijn altijd leuk maar zodra je in de relatie-zone komt haken ze af, etc etc.

 

 

Je circle of concern gaat over de zaken waar jij je zorgen over maakt. Je trekt het jezelf aan maar je hebt er (nog) geen grip op. Je ‘circle of influence’ zijn de zaken in je leven waar je wel direct invloed op kunt uitoefenen.

Ieder probleem kan worden opgelost

Ieder probleem – ook al zie jij zelf nog niet hoe – kan worden opgelost. Het begint met het erkennen dat je een situatie als pijnlijk ervaart. Daarna kijk je of je deze pijnlijke situatie kan veranderen en neem je een eerste kleine stap. De stap die jij op dit moment kan zetten. En dat kan van alles zijn. Het schrijven van een Instagram post, over jouw gevoel/visie. Het opzeggen van een baan. Het starten van een nieuwe cursus… Simon Sinek spreekt over je ‘circle of concern’ en je ‘circle of influence’. Je circle of concern gaat over de zaken waar jij je zorgen over maakt. Je trekt het jezelf aan maar je hebt er (nog) geen grip op. Je ‘circle of influence’ zijn de zaken in je leven waar je wel direct invloed op kunt uitoefenen. Door hierin te investeren en te kijken naar wat je nu WEL kan doen (ook al is dat een ienie minie stapje) breid je jouw (cirkel van) invloed steeds uit. 

 

Beweeg naar de pijn toe

Als het gaat om problemen in mijn eigen privé sfeer dan voelt die stap om actie te ondernemen voor mij heel klein. Als het gaat om C. dan voel ik dat ik soms verlam. Of niet weet waar te beginnen. Wat mij in zo’n situatie helpt is het volgende:  

  • Ik stel mijzelf dan de vraag, wat me het meest raakt in deze situatie. Wat zit me echt dwars? Pas als je bij de essentie bent gekomen, bij de kern van jouw pijn, kun je oplossingen bedenken. 
  • Is jouw oplossing heel groots? Hak hem op in kleine stukjes. Visualiseer vervolgens de verschillende actie stappen die je zou kunnen nemen. 
  • Check per oplossing je eigen energieniveau. Ga je ‘aan’ van dit idee? Voel je een gezonde spanning of weerstand? Of haak je helemaal af? Ik voel bijvoorbeeld heel duidelijk dat mijn energie wegsijpelt bij het idee om de politiek in te gaan. Die besluitvormingsprocessen durven mij te lang. Wel voel ik energie wanneer ik mij inzet voor ondernemerschap en om bottom-up verandering te brengen in plaats van top down. Ik kan dan snel schakelen en hoef niet met allerlei ‘lagen’ of instanties rekening te houden. 

 

Ik denk dat we allemaal een keuze mogen maken waar we de komende tijd onze aandacht aan willen schenken. En dat iedere keuze legitiem is. Ik daag mezelf uit om niet weg te gaan van situaties die ik als pijnlijk ervaar, maar om er naartoe te bewegen. Om letterlijk of figuurlijk door de pijn heen te ademen. Vaak lopen we weg van een probleem omdat we niet weten hoe we kunnen omgaan met alle emoties die er vrijkomen. Doordat we onszelf ‘wegtrekken’ bij de pijn hopen onze emoties op, worden we zwaar en moe… terwijl er lichtheid en liefde vrijkomt wanneer het ons lukt om aanwezig te zijn bij wat er binnen in ons speelt. Soms kan dat al voldoende zijn. De acceptatie van ‘wat er is’ en de behoefte om verdere actie stappen te nemen. 

 

———————————————————————————————————————–

 

Wil jij een ‘probleem’ in je liefdes of werkleven tackelen? Check dan onze opleidingen. Heb je behoefte aan meer betekenis in je werkleven? Bekijk dan het ‘ontdek je purpose’ programma. Misschien heb je besloten een carrièreswitch te maken en wil je voor jezelf beginnen (check holistisch ondernemen) en/of worden opgeleid tot (relatie) coach. Het is onze missie om jou te helpen een betekenisvol liefdes en/of werkleven te manifesteren. Om je autonoom te maken, zodat je de vrijheid hebt om te bouwen aan een leven dat in lijn is met jezelf.