Waarom Rosalie Herik de Design Thinking opleiding volgende.
Stel je voor: een samenleving waarin generatie Z ervaart dat het praten over mentale struggles en je kwetsbaarheden laten zien een grote kracht is. Dat het all good is als het even niet lekker gaat. En dat pijn onderdeel is van het leven. Dat het ‘soms even niet weten’ ook oké is. En dat de maatstaf van ‘altijd gelukkig moeten zijn’ een illusie is. Generatie Z groeit op in een wereld met ontelbaar mogelijkheden, waarbij van jongs af aan wordt geleerd om ‘het beste uit jezelf te halen’. Het omarmen van deze individuele vrijheid geeft ruimte en is tegelijkertijd stressvol en beangstigend.
Waarom de Design Thinking opleiding?
Afgelopen weken volgde ik – Rosalie – de opleiding Design Thinking bij De Upstarter. Als energieke starter in de jeugd- en gezondheidszorg geloof ik dat er nog een grote winst te behalen is op het gebied van innovatie en het op een nieuwe manier kijken naar zorg. Het is een feit: het aantal jongeren in jeugdhulp stijgt. Burn-out is een groeiend probleem en prestatiedruk drijft jongeren tot wanhoop. Een dokter wordt met gemak geraadpleegd bij een fysieke klacht en tegelijkertijd heerst er een taboe op het praten over mentale problemen.
Ik krijg met regelmaat de vraag: mevrouw, ben ik de enige die zich niet lekker voelt? Of hebben anderen er ook last van als hun ouders uit elkaar gaan? De zorgsector verandert en vernieuwt sterk en vraagt daarmee om nieuwe vormen van jeugdhulp. Ik geloof dat jongeren elkaar in deze tijd harder nodig hebben dan ooit. En dat praten over wat je bezighoudt en wat je voelt bijdraagt aan er- en herkenning. Een plek waar problemen niet direct hoeven worden opgelost, maar het er gewoon even kan zijn. Deze jongeren zijn de toekomst en juist zij hebben een goede fundering nodig om gezond op te groeien.
Ik heb geleerd dat je de eindgebruiker altijd in gedachte moet houden. Daar ontwikkel je een product of dienst voor.
Wat heeft het mij gebracht?
De Upstarter heeft mij precies gebracht wat ik hoopte te halen. Als snel werd duidelijk hoe je in sneltreinvaart waardevolle ideeën kunt bedenken. Ik wilde leren om ideeën om te zetten in actie. En ik was erg benieuwd waar ik het beste bij kan dragen in dat proces. Het doel? Weten welke mensen ik om me heen moet verzamelen om ideeën van de grond te krijgen. Ik heb geleerd dat je de eindgebruiker altijd in gedachte moet houden. Daar ontwikkel je een product of dienst voor. En dat een eigen idee uitwerken allemaal begint van binnenuit. De Waarom je wat doet centraal stellen. Ik heb niet eerder zoveel ideeën op een muur zien hangen. We werkten in een divers team waar iedereen bomvol energie zat om te leren en te creëren.
De opleiding leert je op een nieuwe manier kijken naar problemen en werken aan oplossingen, waar experimenteren, plezier en flow voorop staat.
Waarom en wie zou ik het aanraden?
De opleiding is een aanwinst op zowel persoonlijk- als werkvlak. Of je nu ondernemer bent of al 20 jaar binnen je huidige job werkt. De opleiding leert je op een nieuwe manier kijken naar problemen en werken aan oplossingen, waar experimenteren, plezier en flow voorop staat. Voor mij was het een reis, waarin verbinding, creëren en testen centraal stonden. Hopelijk geeft het jou net dat duwtje om met je ideeën aan de slag te gaan.
Ik ga deze methode in ieder geval toepassen in mijn werk binnen de jeugd- en gezondheidszorg. Want eerlijk? Ik geloof dat er nog een grote winst te behalen is op het gebied van innovatie in onze sector. Benieuwd wat eruit komt? Hou me in de gaten! En wie weet staat er over een tijdje een heel nieuw concept. Spannend!