Zachtheid kan de wereld in vervoering brengen

Op de één of andere manier vind ik het moeilijk om anderen te vertellen over mijn prestaties. Om te laten zien wat ik waard ben, mijzelf te betalen naar wat ik waard ben, zonder me daar ongemakkelijk bij te voelen.’ zegt een cliënt tegen me die business coaching volgt. ‘Want een goede vrouw is een bescheiden vrouw?’, vraag ik haar. ‘Ja precies!’ zegt ze terug. Maar dat is dus het hele probleem… ‘nice girls don’t get the corner office’. En waarom is dat eigenlijk? Waarom wordt zachtheid in onze cultuur ondergewaardeerd?

 

Jezelf uitspreken 

Op de één of andere manier vinden met name vrouwen, inclusief ikzelf, het moeilijk om zonder lading te zeggen dat ze goed zijn in wat ze doen. Dat op zich vind ik geen probleem. Wel vind ik het zonde dat doordat degenen onder ons die zich minder stellig uitspreken, ook minder vaak leidinggevende functies bekleden. Ik ben bijvoorbeeld trots dat ik eigenaresse ben van De Upstarter en dat ik daarmee behoor tot de minderheid van female founders en vrouwelijke CEO’s in NL. Mijn onderbuikgevoel zegt dat juist die vrouwelijke kracht hard nodig is in deze tijd. En dat er meer vrouwen mogen opstaan. Dat hoeft niet met een intens tromgeroffel en getrappel te gaan. Het kan ook zonder schreeuwerig te zijn. Door simpelweg voor en in onze kracht te gaan staan.

 

Er ligt een belangrijke rol op ons te wachten

Ik geloof dat de vrouwelijke kracht een belangrijke rol te spelen heeft als het gaat over het meedenken aan oplossingen voor de uitdagingen van onze tijd. Zoals de de crisis rondom corona, de klimaatverandering, maar ook de inrichting van de manier waarop we werken: we plegen roofbouw op de aarde en op onszelf. Het aantal mensen dat een burn-out krijgt stijgt bijvoorbeeld nog steeds. Ik geloof dat we de vrouwelijke stem meer mogen laten horen in de discussies van onze tijd, waardoor de economische en politieke besluitvorming veelzijdiger zal worden. En dan bedoel ik niet ‘wij vrouwen’, maar wij ‘vrouwen én mannen’ mogen die zachte kant wat harder laten spreken. Al is het simpelweg in de vorm van daden en de beslissing om vanuit die zachtheid aanwezig te zijn. 

 

Herstellen van de balans

Het gaat namelijk niet om de discussie over of vrouwen beter zijn dan mannen. Dit is de discussie die gaat over een balans die zoek is. Vrouwelijke waarden als samenwerken, duurzame groei en het luisteren naar elkaars standpunten, zijn ondervertegenwoordigd in onze besluitvorming. Deze discussie speelt zich niet alleen af op mondiaal of landelijk niveau, hij speelt zich ook af op persoonlijk vlak- in onszelf. Vaak zijn die zachte, voedende, vrouwelijke waarden de kwaliteiten die we in onszelf het minst waarderen. Welke zachte kwaliteiten in jezelf zou jij meer willen waarderen en uitdragen? Waarover mag jij best iets meer uitgesproken durven zijn? 

 

——————————

Achter de schermen werken we nu al bijna een jaar aan een community: Make Love Work waarbij het helemaal gaat over het herstellen van de balans. We zijn een beweging voor een nieuw, meer bewust en liefdevol systeem. Binnen de community helpen we elkaar verder, kun je E-Courses volgen op het gebied van lifestyle en business topics en deelnemen aan toffe initiatieven die door de community zelf georganiseerd worden. We gaan op 5 mei 2020 life. Als je interesse hebt, houdt dan onze nieuwsbrief en socials in de gaten!