Fckup Friday #3: Dymphie Braun

Omdat falen niet alleen voor grote bedrijven is, maar ook voor de ambitieuze eenlingen, slaan Fuckup Nights Amsterdam & De Upstarter de handen in één.

 

MEET THE ENTREPRENEUR
Dymphie Braun (34), projectmanager en researcher, werkt als programmamaker bij Pakhuis de Zwijger en is samen met Ewa Scheifes organisator van FuckUp Nights Amsterdam.

 

FAKE IT TILL YOU MAKE IT
“Na mijn studie ging ik aan de slag bij een creatief bureau, mijn eerste échte baan. In de tweede week ging ik samen met mijn baas pitchen bij een groot merk. Tijdens de meeting nodigde mijn leidinggevende onze opdrachtgever uit voor een rondleiding in onze ‘designstudio’ op kantoor later die week. Top, we hebben dan zeker nog een kantoor, dacht ik bij mijzelf. Toen ik daar in de lift naar vroeg, bleek die eigen studio helemaal niet te bestaan. Oké, en nu dan? Ik kreeg de opdracht die zogenaamde studio in één dag op te bouwen in een leegstaande ruimte op kantoor… WTF. Ik heb toen alle freelancers opgetrommeld met desktops en al. Ik verzamelde uitgewerkte concepten, plakte planningen aan de muur en verspreidde post-its all over the place. Hello studio!”

 

BUT WHY?
“I don’t know… Ik heb toen wel meer absurde dingen gedaan waar ik me nu bij af vraag ‘but why?’. Het tempo lag hoog, ik maakte lange dagen en voor een salaris waar ik nu om moet lachen. Je denkt dat het zo hoort en voor jou tien anderen. Ik hield het maar negen maanden vol. Nu zou ik het woordje ‘maar’ weglaten. Ik hield het negen maanden vol.”

 

BETTER SAFE THAN SORRY
“Gelukkig had ik nog wat spaargeld, anders had ik die keus om te stoppen misschien niet eens kúnnen maken. Zij het niet dat een week nadat ik mijn ontslag indiende, de IJslandse bank Icesave klapte. En ik een van die sukkels was die daar z’n geld had weg gezet. Gelukkig was het een dermate ‘laag’ bedrag dat ik het teruggestort kreeg. Wat nog net iets erger is dan een loser zijn, is een arme loser zijn.”

 

GET THE JOB YOU LOVE
“Vijf maanden heb ik thuis gezeten. Om bij te komen, maar ook om na te denken over wat ik wel en niet wilde. Achteraf klinkt dat niet lang, maar in die tijd lagen de banen nog voor het oprapen. En toen kwam díe crisis. Ik deed in die tijd vrijwilligerswerk bij een bejaardenhuis, maar die baan die ik echt wilde kon ik niet vinden. Op een middag was ik daar zo klaar mee dat ik zelf een vacature heb geschreven. Vervolgens heb ik de tekst ge-copy-paste in Google en de tweede hit was een oproepje bij een klein bureau in de culturele sector in Amsterdam. Ik kon er meteen aan de slag en een half jaar later verruilde ik Tilburg definitief voor de prachtige hoofdstad Amsterdam.”

SPREAD THE FAIL

“’Wijsheid komt met de jaren’, zeggen ze. Maar dan moet je jezelf wel toestaan fouten te kunnen en durven maken. FuckUps horen erbij! Maar het is niet altijd makkelijk om daar open en eerlijk over te zijn. Daarom organiseren Ewa en ik FuckUp Nights. Omdat het leven je zo nu en dan nou eenmaal heftige uitdagingen voorschotelt. Omdat we verdomme ook maar mensen zijn. Falen is iets heel persoonlijks en wat jij ziet als een failure, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Iedere keer vertellen vier gasten over hun persoonlijke professional ‘fuckup’. Een twee-maandelijkse avond op een toffe locatie, biertjes erbij, een DJ en een fijne huiskamersfeer. FuckUp Nights is trouwens een Mexicaans initiatief en wordt inmiddels in meer dan 146 steden, verspreid over de wereld, georganiseerd. Let’s celebrate failure!”

 

NEED MORE FAILURE?
Zaterdag 27 augustus sta ik, Shawn Ruth, op het podium van FuckUp Nights Amsterdam tijdens het Icarus Festival bij De Ceuvel in Amsterdam. Er zijn nog kaartjes te koop voor het festival, tickets koop je hier. Meer weten over FuckUp Nights Amsterdam? Volg ze dan op Facebook!