Op weg naar succes? Tijd om eens lekker oncomfortabel te worden

De weg naar de top is niet een glad gestreken pad, er zijn hobbels om te nemen, je komt vijanden tegen en je gaat gegarandeerd op je bek. Als jij succesvol wilt zijn, maak dan je borst maar nat. Vind je het bijvoorbeeld eng om jezelf in de schijnwerpers zetten? Daar zal je toch aan moeten geloven, want het zal je juist helpen tot succes! En het zal niet je enige angst zijn die je moet overwinnen. Maar onthoud: what doesn’t kill you, makes you stronger. En om je handen gelijk vuil te maken, hier 10 ongemakkelijke dingen op een rij die jou een stuk sterker zullen maken.

 

Oké, houd jezelf vast.

 

#1 Neem complimenten aan
Klinkt de volgende situatie je bekend in de oren? Je hebt heel hard gewerkt, je bent zelfs trots op het werk dat je hebt geleverd. Maar wanneer iemand tegen je zegt dat je goed werk hebt geleverd – je een compliment geeft – word je verlegen. Je kunt niet eens drie simpele woorden formuleren. Wat wel? Je begint te mompelen, wuift het compliment weg, of krijgt een totale black-out.

 

Onzin! Probeer eens een van de volgende reacties te geven, wanneer iemand jou een compliment geeft: luister naar het compliment, laat diegene uitpraten (maar dan ook echt!), adem, lach en zeg: “Dank je wel, wat goed om te horen”, en blijf dan niet hangen, maar ga verder met je gesprek!

 

Waarom is het zo moeilijk is om een compliment te ontvangen? Dit komt doordat het ons het gevoel geeft dat we gezien worden: het werpt een licht op onze eigen onzekerheden. Wat helpt, is je te beseffen dat mensen alleen maar met jou willen delen wat voor indruk je op hen hebt gemaakt. Er wordt niet gevraagd of jij het wel of niet met hen eens bent. Oftewel: take the compliment and wear it with pride!

 

#2 Spreek in het openbaar
De angst om te spreken in het openbaar komt heel vaak voor. Het heeft zelfs een naam: glossofobie. En logisch! Hoe eng is het om zoveel ogen en oren op je gericht te hebben. Het geeft je het gevoel dat elke fout gelijk wordt gezien en beoordeeld. Aan de andere kant zijn publieke sprekers mega impressive, inspirators en leiders.

 

Wil jij over je angst heen komen? Bereid je goed voor, doe het en wees niet te streng voor jezelf. Onthoud dat het geen strijd is. De mensen waarvoor jij spreekt, zijn allemaal met je begaan en geïnteresseerd in jouw verhaal. Bijna allemaal hebben zij ook de angst om te spreken in het openbaar. Dus onthoud dat ze het beste met je voor hebben en probeer ook op die manier je verhaal te doen.

 

#3 Sta op voor het ochtendgloren
Het is zo verleidelijk om ‘s ochtend de wekker te snoozen voor wat extra minuten slaap en rust. Het effect is alleen het tegenovergestelde! Je energie, je focus en mentale capaciteiten zijn op zijn hoogste in de vroege uurtjes en zullen afnemen naarmate de dag vordert.

 

Soms moet je het jezelf een beetje makkelijk maken: leg bijvoorbeeld jouw wekker aan de andere kant van de kamer. Maak het voor jezelf zo comfortabel mogelijk. Begin bijvoorbeeld met een douche, of zet juist een heerlijk kopje thee.

 

#4 Neem kritische feedback aan
Deze is misschien niet zo heel prettig, maar wel belangrijk. Weest niet bang om kritiek te krijgen of zelfs te vragen, zonder het persoonlijk te nemen. Het kan je misschien wel het meest helpen in je carrière. Zie het als een waardevolle wegwijzer – feedback helpt jou alleen maar beter te worden in je werk.

 

Het is alleen best lastig om kritiek goed te ontvangen. Onze reactie is onszelf te beschermen, te reageren of zelfs te stoppen met luisteren. Wees je daar dus van bewust. Net zoals het ontvangen van een compliment, is het belangrijk te blijven ademen en vooral goed te luisteren. Zonder te onderbreken. Schrijf mee en stel vragen zodat je de feedback zo goed mogelijk begrijpt.

 

#5 Geef kritische feedback
Het enige dat nog erger is dan feedback ontvangen, is feedback geven. Bad cop of good cop, of je nou als manager of als vriend feedback geeft: zie het als de mogelijkheid om iemand te helpen beter te worden. Goede coaches geven direct feedback en met respect. Het heeft geen zin iets te sugarcoaten of om de hete brei heen te draaien. Het voelt misschien prettiger, maar het kan alleen maar voor verwarring zorgen.

 

Als je het moeilijk vindt om direct te zijn, of bang bent hard over te komen, probeer het dan simpel te houden en vervolg in detail: “Wat je nu doet werkt niet, laten we het samen bespreken om te zien waarom…”

 

Feedback is altijd met meest constructief wanneer je een concreet recent voorbeeld kunt noemen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om tegen iemand te zeggen dat hij of zij je in het algemeen niet goed behandeld. Geef liever een duidelijk voorbeeld van een specifieke en recente situatie. Het is voor de ontvanger van feedback namelijk niet alleen belangrijk te weten hoe hij/zij zichzelf kan verbeteren, maar ook wat er verbeterd moet worden.

 

#6 Vecht je door een conflict heen
Hoe eng is het om je angst in de ogen te kijken en jezelf door een conflict heen te werken? Het liefst zou je de hele situatie vermijden. Maar niet het gevecht aangaan en jezelf settelen met een compromis, geeft je uiteindelijk een nog minder fijn gevoel. Er zijn twee manieren waarop conflicten worden afgedaan: of een partij geeft te makkelijk op, of beide partijen zijn te onflexibel om tot een compromis te komen. De beste manier om door een conflict heen te komen, is erachter te komen wat de andere partij motiveert. Erachter komen wat iemand beweegt, helpt je tot een oplossing te komen. Dus stel oprechte vragen en bied een geduldig, luisterend oor.

 

#7 Unplug
Heb jij weleens gecheckt hoe vaak je op je telefoon kijkt? Een wekker gezet en na 7 minuten de verleiding niet kunnen weerstaan om je mobiel te bekijken voor nieuwe berichtjes. Het gaat nog niet eens om de frequentie dat we kijken, maar wat het gebruik doet met onze focus. Als je vlak voordat je gaat slapen nog op je telefoon zit, heeft dat effect op je nachtrust. Wanneer we continu op onze telefoon zitten, is het lastiger helder na te denken.

 

Maar hoe heerlijk is het, wanneer je op vakantie bent en je geen internet hebt op je telefoon. Hier dus een experiment. Probeer de komende twee weken tijd in je agenda te blokken, waarin je niet op een scherm kijkt. Dat betekent, geen telefoon, geen laptop, geen TV. Probeer dit 60 minuten of langer vol te houden en kijk of je meer focus hebt gekregen.

 

#8 Sport
We kunnen er niet omheen: sporten is gezond. Voor je lichaam, maar ook voor je geest. Waarom is het dan toch zo verdomde moeilijk dit in je ritme te krijgen? Je moet vaak een drempel over. Misschien herken je het wel, hoe langer je erover nadenkt hoe meer je de neiging krijgt je sport sessie te skippen. Geef je hoofd dus niet de kans, ga gewoon. En probeer jezelf te motiveren door een duidelijk doel voor ogen te stellen en onthoud: je komt bijna altijd energieker de sportschool uit, dan je erin ging!

 

#9 Netwerk 
Small talk, je kent het wel: “lekker weer is het vandaag hé?” of “wat heb jij gedaan vandaag?” Niets zo interessant als dit riedeltje. Er is een goede truc om jouw gesprekken naar een interessanter level te tillen. Als iemand jou vraagt hoe het op je werk gaat, antwoord dan niet met “goed”- of nog erger: “druk”. Vertel iemand dat het goed gaat en vertel door. Vertel bijvoorbeeld over een project dat de andere persoon misschien interessant vindt. Als jij degene bent die de vragen stelt, grijp dan elke kans aan om een stukje dieper te komen. Gebruik elke vraag als springplank naar de volgende. UIteindelijk kom je dan tot een interessante topic.

 

#10 Geef fouten toe
Ouch, het moment dat je erachter komt dat je per ongeluk een fout hebt gemaakt. De verkeerde verzend-knop hebt ingedrukt, of een verkeerd antwoord hebt gegeven. Je maag keert om en dat is nog maar het begin van het gevoel. Je kunt helemaal diep in je schuldgevoel duiken, of jezelf de volgende vraag te stellen: kan ik er iets aan doen? Zo ja, zet het plan in werking! Zo nee? Maak je dan ook geen zorgen, je kunt er nu toch niks meer aan doen. Erken je fout, leer ervan en ga verder met de orde van de dag. Vandaag of morgen zijn er weer nieuwe taken die je, met behulp van die eerdere ervaring, beter kunt doen.