Fckup Friday #2: Shawn Ruth van Heuckelum

MEET THE ENTREPRENEUR
Shawn Ruth van Heuckelum (28), project- en community manager bij De Upstarter. Eten, mensen verbinden en schrijven zijn de dingen waar ik energie van krijg!

 

THE DREAM JOB THAT DOESN’T EXIST
Iedereen is op zoek naar een droombaan, en soms ga je daar heel ver voor. Vorig jaar zomer kreeg ik via Twitter mijn droombaan aangeboden als Director of Culture bij een Engelse blogwebsite. Of ik samen met een partner in crime, de Amsterdamse Hub wilde opzetten.. Euh…Yes, please!!
Net afgestudeerd en met een brede smile vertrok ik naar London om mijn contract te tekenen en een training te volgen. In London aangekomen barsten de eerste scheurtjes in mijn droombeeld.  Niks bleek waterdicht te zijn. Behalve het contract.  Maar hé, ik wist helemaal niets van freelancen af, en dit was mijn droombaan. Of ik nou 5 euro of 500 euro verdiende, ik was allang blij dat ik iets kon doen wat ik ècht wilde.

 

Terug in Nederland begon de ellende pas echt. We waren er onderling niet uitgekomen, dus ik had mijn contract uiteindelijk niet getekend. Toch was ik al aan het werk gegaan. Eigenlijk was het enige waar we het over eens waren geworden, dat we het niet met elkaar eens waren.

 

Doordat ik deze baan zo graag wilde, heb ik mij in allerlei bochten gewrongen om dit te realiseren. Op financieel gebied, sociaal gebied en voor mij belachelijk veel uren. Uiteindelijk heeft de CEO de stekker eruit getrokken. Wat ik hiervan heb geleerd; weet jezelf op waarde te schatten en besef dat je droombaan niet bestaat.

 

UNPLUG AND DISCOVER
Zo snel als ik iedereen had verteld dat ik de vetste baan ever had gevonden, zo snel was het avontuur alweer voorbij. En stond ik met lege handen – en heel wat dromen minder – op straat. Mijn gevoel bleef maar zeggen: ‘tijd voor rust en voor ruimte!’ Vorig jaar, tijdens Novanta reis #1 (de zomertraining van De Upstarter in een verlaten kunstenaarsdorpje in Italië), besloot ik mezelf over het Londense drama heen te zetten en te focussen op wat mij echt blij maakt: eten en mensen verbinden. Het concept BOHOBEES was een feit, een online platform waar mensen wereldwijd voor maximaal tien euro bij elkaar kunnen eten.

 

START BEFORE YOU’RE READY
Met een berg energie en zelfvertrouwen besloot ik helemaal voor mijn idee te gaan. Ik werkte mezelf de pan uit, overdag op kantoor en ‘s avonds rondrennen met Aziatische hapjes in een hip restaurant. 24/7 heel hard knallen; want dromen kan je alleen zelf waarmaken, toch?

 

Tijdens het Startup Weekend Utrecht besloot ik mijn idee te pitchen. Hoe zelfverzekerd ik was, hoe misselijk ik werd toen ik voor een publiek stond dat mij vol verwachting aan keek.. “F*ck.. waar ben je dan met je grote bek?”
Terwijl het duizelt in mijn hoofd en de woorden steeds verder wegzakken, begin ik keihard te lachen en ren ik weg..” Jup, daar was het…de BLACK OUT! Alistair Shephard (presentator van het event) roept mij terug en moedigt mij aan om het af te maken… Zonder na te denken, brabbel ik het laatste eruit, de tijd is op .. en een warm applaus volgt.. WTF just happened? Ze zeggen toch vaak: “Omarm je zwaktes”? De laatste keer dat ik iets heb omarmt,  is de wc-pot toen ik jaren geleden voor het eerst kennis maakte met Breezers.

 

ROUND TWO
Blijkbaar viel die black out wel mee want ik eindigde…..bij de laatste 10! Ik mocht samen met een team de komende 54 uur aan mijn concept werken. En het daarna opnemen tegen de rest. Wat er door mij heen ging? Blij, stress, boos, blij, help!.. Want er was 1 ding zeker: zondag moest ik weer dat podium op.

 

CONQUER YOUR FEARS
Zondagavond. Na twee dagen hard werken, inclusief huilen van de stress, werd het tijd om te kiezen. Wil ik dit of  wil ik dit niet? Dit is mijn droom, dit is mijn passie! Toch? Waarom zit je dan als een klein kind te janken? Wat was het allerergste dat er kon gebeuren? Helemaal niks. Maar soms moet je jezelf een beetje helpen bij spannende dingen dus heb ik de pitch samen met iemand gedaan. Het ging super en Bohobees werd uiteindelijk tweede!

 

SPREAD THE FAIL
Moraal van het verhaal: Hit that stage! Ga je op je bek? Haal je gezicht weer uit het zand! Ga rustig zitten en kijk om je heen. Wat ging er mis en wat kan ik anders doen? En ga dan weer staan. Want ieder idee verdiend een podium!