Founder fuck-up: waarom Mariah een failing forward mentaliteit en onrealistisch positivisme omarmt.

Het is makkelijk je succesverhaal te delen. Social media staat er niet voor niets bol van. Wat moeilijker is: met trots en humor vertellen over een enorme fuck-up of misser waar je je nog steeds een beetje voor schaamt. Een gemiste kans, want faalverhalen kunnen voor mooie inzichten zorgen en anderen inspireren. Daarom lanceren wij een artikelreeks over Founder fuck-ups, om als ondernemers en freelancers elkaars fouten te vieren.

Net zoals Yoni niet zomaar een female care brand is, is Mariah Mansvelt Beck niet zomaar een ondernemer waarbij het alleen draait om geld verdienen. Ik was nieuwsgierig naar de beautiful struggle die zij heeft geleverd om Yoni tot het bedrijf te maken dat het nu is en welke fuck-ups zij tijdens deze reis heeft gemaakt. Daarom bezocht ik Mariah voor een openhartig interview.

Ik leef niet vanuit een attitude waarbij ik spijt heb van zaken, maar ik heb wel ondervonden dat eerlijk zijn naar mezelf een belangrijk element is.

Eerlijk zijn

Bij de vraag over haar founder fuck-up, hield Mariah het dicht bij zichzelf. “Ik leef niet vanuit een attitude waarbij ik spijt heb van zaken, maar ik heb wel ondervonden dat eerlijk zijn naar mezelf een belangrijk element is. Ik wil mijn beperkingen omarmen en mensen aannemen die beter zijn dan ik. In tijden van onzekerheid over mijn functioneren als leider of ondernemer, raadpleeg ik mijn beste vriendin en vraag ik om haar ongezouten feedback. Dat is soms oncomfortabel, maar altijd super waardevol.”

Ik geloof heel erg in een failing forward cultuur. Als ondernemer moet je haast een onrealistische positivisme hebben, zonder onrealistisch te worden.

“Dingen gaan nooit perfect!” Zegt Mariah lachend wanneer ik haar vraag over wat zij beginnende ondernemers zou willen meegeven. “Ik geloof heel erg in een failing forward cultuur. Als ondernemer moet je haast een onrealistische positivisme hebben, zonder onrealistisch te worden. Je gaat hoe dan ook tegenslagen ervaren en dan helpt het enorm om positief te zijn.”

Doorbreken van taboes

De failing forward mentaliteit die Mariah heeft, zorgt ervoor dat zij niet blijft hangen bij gedane zaken. Ze durft groot te dromen en weet een mooie balans te vinden tussen het runnen van een commercieel en duurzaam bedrijf. “Ik wil Yoni financieel zodanig gezond maken, dat ik andere projecten kan opzetten op het gebied van educatie.”

Er heersen nog te veel taboes op het gebied van menstruatie. Een voorbeeld daarvan is dat in sommige landen meisjes niet naar school mogen tijdens hun menstruatie. Dat soort dogma’s moeten absoluut doorbroken worden.

Over verandering en bewustwording praten is één, maar het praktiseren is een ander.  Daarom vroeg ik aan Mariah hoe zij een bijdrage wilde leveren aan deze shift. “Een van de redenen waarom ik het boek “V – van vulva tot vagina” heb geschreven is, omdat we daarmee de strijd aan gaan tegen de schaamtecultuur die er heerst rondom menstruatie. Ook gaan we een petitie starten om de wetgeving betreft female care producten te veranderen. Het doel van de petitie is om producenten te verplichten de inhoud van bijvoorbeeld een doosje tampons, te vermelden op de verpakking. Hierdoor worden vrouwen bewuster over wat voor soort product ze echt gebruiken.”

Blijf bouwen aan dat waarin jij gelooft

En daar stopt het niet. “Met Yoni wil ik een bijdrage leveren aan de broodnodige verschuiving die plaatsvindt op het gebied van gender. “ ‘Grote jongens huilen’ niet en ‘meisjes dragen roze’ zijn achterhaalde gender tradities waar we vanaf moeten. Het beperkt ons in onze spirituele en emotionele ontwikkeling en mede daardoor ontstaat er toxic masculinity/femininity.”

Juist als je denkt: de droom die ik nastreef is naïef en onrealistisch, ik hou mezelf voor de gek… ga dan door.

Wat ik leerde van het gesprek met Mariah is dat het doorbreken van taboes een proces is van vallen en opstaan. Juist als je denkt: de droom die ik nastreef is naïef en onrealistisch, ik hou mezelf voor de gek… ga dan door. Stop niet. Vraag je omgeving om hun ongezouten feedback, wees eerlijk naar jezelf toe en gebruik je ‘fuck-ups’ als stepping stones.