Solliciteren kun je leren

Na het behalen van je diploma slaat de stress toe. Wat nu? Welke baan past bij mij? Er zijn zoveel mogelijkheden, functies, gelijkgestemden die ook een baan zoeken. Waar begin je als vers afgestudeerde professional met je eerste echte stap richting een geweldige baan?

Start voordat de rest begint

Nog voordat ik mijn diploma op zak had begon ik met solliciteren. Het was niet een handige planning zo midden in mijn afstudeerjaar, maar op deze manier was ik klasgenoten en andere bijna afgestudeerde ontwerpers nét een stap voor tijdens het vinden van een baan. Een vroege start gaf me ook rust. Ik had tijd om onderzoek te doen binnen het werkveld en een plan te maken om mijzelf goed neer te zetten.

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken.

Bepaal je doelen

Heb jij al een carrièrepad uitgestippeld? Het helpt om dit pad helder te krijgen zodat je tijdens een sollicitatie beter kunt omschrijven wat je wilt leren en waarom. Zoek, op basis van je doel functies en bedrijven die hierbij aansluiten. Als een interessant bedrijf geen vacature heeft openstaan kun je altijd een open sollicitatie versturen, hierdoor laat je zien dat je pro-actief bent. Misschien kun jij ze overtuigen dat ze jou nodig hebben. Het is belangrijk dat je deze bedrijven goed onderzoekt zodat jouw sollicitatie hierop aansluit.

Google jezelf

Heb jij jezelf gegoogeld om te zien wat er naar voren kwam? Werkgevers doen dit ook, daarom is het goed te checken welke berichten of foto’s je liever niet wilt dat ze te zien krijgen. Je wilt wel dat een potentiële werkgever een professionele foto van jou ziet om een goed beeld van je te krijgen. LinkedIn is een goed medium om je CV en professionele foto te uploaden. Door hier een korte motivatie aan toe te voegen onderscheid je jezelf ten opzichte van andere kandidaten.

Gebruik geen foto van afgelopen zomer, na drie sangria in de zon, maar maak een professionele foto met een fotograaf of vriend.

Durf het anders te doen

Misschien ben je geen ontwerp wonder, maar je kunt met weinig moeite aandacht geven aan het uiterlijk van je CV. In Word kun je eenvoudig overzicht creëren door het gebruik van kopjes en korte teksten. Als je een stap verder wilt gaan kun je jouw CV vormgeven in Illustrator. Hierdoor valt jouw CV meteen op in de inbox van een potentiële werkgever.

Laat je creativiteit de vrije loop, wat voor vormen kan een CV nog meer aannemen? Zelf maakte ik een nieuwsbrief in het programma Mailchimp, gepersonaliseerd aan één werkgever. Met een goede timing scoor je punten. Mail niet op vrijdagmiddag, dan verdwijnt je mail in de bom van maandagmorgen. Het is ook niet handig om ’s ochtendsvroeg te mailen wanneer bedrijven net opstarten.

Als grafisch ontwerper beschreef ik korte toelichtingen bij afbeeldingen van werk wat ik eerder gemaakt had. Voordat ik deze verstuurde belde ik naar het bedrijf, zo hadden ze mijn naam al gehoord en had ik meteen het goede mailadres te pakken. Dertig minuten later werd ik terug gemaild, of ik op gesprek wilde komen.

Bereid je maar voor

Cliché maar waar, bereid je gesprek goed voor! Wanneer ik research deed naar een bedrijf, keek ik ook naar de mensen die er werkten. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dan mijn potentiële werkgever uit dezelfde woonplaats kwam, hierdoor heb je meteen een klik en leuk gespreksonderwerp. Ik nam een geprint CV mee welke ik achterliet na het gesprek. Op deze manier blijf je toch iets langer in de gedachten van je potentiële werkgever en komen ze je CV nog eens tegen op de werkvloer. Met een beetje geluk en goede timing mag je op een tweede gesprek komen. Succes!