Waarom wat je vrienden over je zeggen zo waardevol is

‘Mama bear’ word ik weleens liefkozend genoemd door mijn vriendinnen: ‘Altijd zorgzaam voor iedereen die haar dierbaar is. Maar doe je iemand uit haar kring verdriet, dan heb je met een boze mama bear aan de stok!’ Zo’n compliment klinkt grappig of wuif je misschien snel weg, maar let er eens op! Deze opmerkingen kun je juist gebruiken om jouw eigen missie én doel voor je werk scherp te stellen. In deze blog vertel ik hoe jij je eigen value proposition kunt vormen én vertel ik je over mijn beleving van deze opdracht.

 

Value Proposition: Waar ben ik goed in én wat welke waarde voeg ik toe?
Een value proposition geeft antwoord op de vragen “Wie ben ik?” “Waar ben ik goed in?” en “Waar sta ik voor?” Aan de hand daarvan kan je een profieltekst over jezelf schrijven waarin je kort je talenten, eigenschappen en interesses beschrijft. De opdracht is onderdeel van de eerste week van de opleiding Content Creation – waar ons eerste doel was onze eigen missie duidelijk te krijgen. Een typische Upstarter opdracht, want het belangrijkste is toch dat je met heldere doelen in je carrière komt te staan, wat dat pad ook is!

 

Het leukste van deze opdracht is dat je het niet alleen hoeft te doen. Je mag je vrienden en familie aan het werk zetten. Wat je doet? Kies 3 of meer mensen uit je directe kring én laat hen de volgende vragen beantwoorden:

 

  1. Wat is mijn grootste talent?
  2. Wat zou ik het liefst de hele dag willen doen?
  3. Geef drie woorden die mij het best omschrijven.
  4. Wat zijn leuke merkwaardigheden aan mij? (passies, eigenschappen)
  5. Waar voor kan men mij introduceren? (zakelijke en/of kenniskring)
  6. Waarvoor kunnen anderen mij midden in de nacht bellen?
  7. Welk dier ben ik en waarom?

 

Vraag of ze de antwoorden op papier willen zetten. Letterlijk, of figuurlijk – want een mailtje volstaat. Het is super leuk om de antwoorden later nog eens terug te lezen!

 

Hoe helpt de value proposition jou?

In eerste instantie vond ik de antwoorden op deze vragen heerlijk ego strelend: hoe vaak gaat iets nou echt speciaal en alleen over jou?! Al die aardige woorden die je vrienden en familie voor je over hebben, dat geeft een warm gevoel. Zo’n vraag als ‘welk dier ben ik’? is niet alleen grappig, maar helpt mij als ‘mama bear’ ook nog eens met inzichten op twee belangrijke vlakken:

 

1. Zelfkennis

 

Komt naar voren dat mensen altijd naar jou toekomen voor problemen? Dan heb jij een groot inlevingsvermogen en een goed luisterend oor! Dit is ook waardevol in je werk. Het stellen van deze vragen leert je jouw toegekende eigenschappen te zien als talent. Zo kunnen er ook dingen zijn die je misschien nog niet wist over jezelf: alleen maar leuk om nieuwe dingen te ontdekken en te ontdekken dat je heel veel kan toevoegen.

 

2. Zelfwaardering en acceptatie

 

Merkwaardigheden kunnen ook een talent zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd even gemakkelijk zijn. Blijkbaar zitten dingen nu eenmaal in je aard. Soms zijn er gewoon dingen die je van jezelf moet omarmen. Klets je soms de mensen de oren van het hoofd af? Maar misschien ben je in dat praten ook wel heel enthousiast én aanstekelijk, dan geef je ook energie. Ik kwam erachter dat als ‘mama bear’ door het vuur voor de mensen van wie ik hou en het feit dat zij dit aan mij waarderen geeft een goed gevoel. Ook al heb ik het hier soms ook even moeilijk mee; ik doe wat doe met toewijding én passie omdat ik er om geef.

 

Of je nu een Value Proposition moet schrijven voor professionele redenen of voor jezelf: geef het jezelf cadeau! Wanneer spreek je je zo uit naar elkaar? We laten ongetwijfeld weten dat we om elkaar geven en elkaar waarderen met een complimentje op z’n tijd, maar met deze opdracht geef je elkaar iets om over na te denken en iets wat een lange tijd bij je blijft.

 

Sommige talenten mogen misschien uniek zijn, maar elkaar helpen kunnen we allemaal. Immers, het leukste wat je iemand kan meegeven is een goed gevoel over zichzelf én onthoud, met een goede dosis zelfvertrouwen ligt de wereld aan je voeten!