Bring on the magic! Moodboards als graadmeter voor branding, video en campagnes

Ik had nog nooit een woord met haar gesproken, maar nu moest ik een moodboard over haar maken. En zij over mij. Never nooit had ik gedacht dat er zoveel waarheid zou zitten in… Spot-on intuïtie! In deze blog vertel ik hoe je de magie van moodboards kan inzetten voor branding, videoproducties en campagnes met enkele tips voor content creation.

 

Moodboard magie: Visualisatie en focus in je content

 

Een moodboard is een krachtige tool die je op veel verschillende manieren kunt inzetten om focus aan te brengen in je projecten. Ik dacht dat collages maken altijd iets was voor kinderen, ‘of middelbare vrouwen op Pinterest’; plaatjes knippen en naast elkaar leggen. Maar zo eenvoudig is het nog niet om de juiste compositie te maken en een moodboard echt voor je te laten werken.

 

Elk project dat ik in de opleiding Content Creation ben begonnen, startte met een moodboard. Het dwingt je te visualiseren: waar ga je heen? Wat wil je doen? En geeft je een gevoel voor eindresultaat: wanneer roept iets het juiste gevoel op én is het echt af? ‘See it, believe it, act on it’ schreef Jorinde in eerdere blog over moodsboards op De Upstarter. Als je visualiseert en een gevoel creërt wordt het werkelijkheid.

 

Branding: Blijf kritisch over de visualisatie van waarden

 

Een branding moodboard is je graadmeter voor elke productie van content, en zorgt dat je als bedrijf een consistente visuele lijn kan communiceren. Wil je de kernwaarden van een bedrijf visualiseren? Met een sterke collage rondom de belangrijkste thema’s kun je elke vorm van communicatie gebruiken. Maar… zorg dat je kritisch blijft! Weerspiegelt mijn toegevoegde afbeelding wel de waarden die ik wil weergeven op de juiste wijze?

 

Videoproductie moodboard: Look én feel

 

Met schieten van een video productie werk je vaak in een groot team: regisseurs, producers, designers, artdirectors, stylisten, acteurs. Allemaal werken ze hard om mooie samenhangende productie te maken. Zaak dat iedereen op één lijn zit.

 

Met een look en feel moodboard kijk je naar kleurenschema’s, materialen, sfeer, veel of weinig contrast, warme of grauwe tinten. Je zult bezig zijn met het manipuleren van bestaande beelden. Verander kleuren of vormen van afbeeldingen die net niet kloppen, om precies de sfeer te creëren die jij voor ogen hebt.

 

Campagne: Inhoud is net zo belangrijk

 

Een campagne draait om één centrale boodschap: één doel waar iedereen achter moet staan. Elke communicatievorm – van Facebook post tot ‘Snap’ moeten in dienst staan van deze boodschap. Beperk jezelf dus niet tot beelden, maar voeg ook teksten, artikelen en video’s toe die kunnen verdiepen. Kijk eens naar het sentiment achter je teksten: verzamel materiaal wat de juiste stijl en tone of voice heeft.

 

Dus ik zou zeggen, tover er op los! Wanneer je de kern van je concept, boodschap of kernwaarden weet te visualiseren, leg je een stevig fundament voor je huidige en toekomstige projecten.