3 acties om creative confidence te ontwikkelen

Wat nu als je plots tegen een beperking aanloopt in het gene wat je het allerliefste doet en je werk voorgoed verandert? In zijn TED Talk Embrace the shake vertelt tekenaar Phil Hansen hoe een trillende hand een overkomelijk obstakel werd. Hoe kun je ‘creative confidence’ kweken en juist je obstakel omzetten in een talent?

 

 

Acceptatie: de sleutel tot creatief zelfvertrouwen

 

Onverwachte omstandigheden – zoals het plotseling trillen van je hand – kunnen van invloed zijn op hoe we onszelf en onze mogelijkheden zien. Wanneer we tegenslag meemaken zijn we geneigd te vechten. Dit werkt averechts. Toen Phil zich verzette tegen het trillen, werd het alleen erger. Juist toen hij zijn beperking accepteerde en het trillen een positieve invloed liet zijn – kon hij weer werken aan zijn groter doel, kunst maken.

 

Drie lessen uit de TED talk van Phil:

 

1. Wees in het moment

We fantaseren allemaal wel eens over een uitkomst voordat we aan iets zijn begonnen. Maar klamp je niet te veel vast aan het resultaat, maar wees in het nu. Zo zie je bij Phil: blijf je je richten op het negatieve, dan blijft de shake een belemmering.  Zo droomde ik met het behalen van bij Bachelor-diploma al over mijn Master en wat ik daarna zou weer doen. Het is veel waardevoller om je voor 200% in te zetten voor hetgeen waar je nu mee bezig bent en daar het meeste uit te halen.

 

2. Laat je oordelen los

Phil hechtte veel waarde aan de wijze waarop hij kunst maakte. Een beperking is dan soms extra pijnlijk. Maar door het oordeel los te laten over hoe te bereiken– zag hij juist nieuwe mogelijkheden om toch zijn werk te doen. Voor de meeste mensen klinkt deze les wel bekend in de oren. Door te werken met wat we hebben, kunnen we onze omstandigheden  -ironisch genoeg – naar onze eigen hand zetten.

 

3. Stel kaders op

Outside de box denken is net zo creatief als inside de box denken. Om een creatief te leven te leiden zijn er kaders nodig. Wanneer we ‘outside the box’ blijven doen wordt onze aandacht niet naar binnen, maar naar buiten gekeerd en valt de connectie weg met wie we echt zijn. Door ‘inside the box’ te stappen en kaders te definiëren kunnen we volgens Phil onze authenticiteit beter uitdrukken. Daarnaast kunnen we op deze manier gebruik maken van wat er voor onszelf echt toe doet.

 

Wat is jouw verhaal?

 

Ontvang onverwachte gebeurtenissen met een open blik en omarm je beperkingen! In ons leven zijn er altijd onverwachte dingen gebeuren die pijnlijk of moeilijk te verwerken zijn. Het verhaal van Phil leert ons dat we open moeten staan voor deze onverwachte gebeurtenissen en we ons niet uit het veld laten slaan door beperkingen die er misschien bij komen kijken.