Natuur productiviteit geluk

BLOG / Wat natuur kan doen voor je productiviteit

“In de natuur zijn is goed voor je”, “lunchwandelingen maken je productiever”. Maar hoe zit dat eigenlijk? Hoewel het soms lastig is om tijdens een drukke werkdag even naar buiten te gaan, blijkt uit onderzoek dat het je écht gezonder, minder gestresst en daardoor productiever maakt!

 

Twijfel je om vandaag je laptop een uurtje dicht te klappen en een ommetje te maken in het dichtstbijzijnde park? Ik heb ’t voor je uitgeplozen en geef je vier redenen waarom je dat vandaag écht even moet doen:

 

De kleur groen inspireert en boost je creativiteit

Als je in een rustige omgeving bent, kan je geest ontspannen en hoeven je hersenen niet continu te reageren op constante afleiding. Die afleiding triggeren een stressreactie in je brein – je hersenen interpreteren dit letterlijk als dreiging. Daarom houden we in een rustige en natuurlijke omgeving energie over om creatief en probleemoplossend te denken. Wat ons vervolgens weer gelukkiger en productiever maakt.

 

Natuur werkt stressverlagend

Na 20 minuten in de natuur is je cortisol level (een stresshormoon) lager dan na twintig minuten in een stedelijke omgeving. Waarom deze effecten optreden weet niemand precies. Wat we wel weten? Het stressverlagende effect van buitenzijn – ook al is het maar in de tuin of tijdens een blokje om – is fysiek aantoonbaar door een lagere hartslag en een lagere hoeveelheid stresshormonen. Hoera!

 

Natuur stimuleert positieve gedachten

In een ander onderzoek is aangetoond dat een wandeling van 90 minuten ervoor zorgt dat er minder bloed naar het gedeelte van je hersenen gaat dat wordt met negatieve gedachtenpatronen – en voornamelijk de negatieve gedachtenpatronen over jezelf.

 

In de natuur zijn helpt je op deze manier een positiever te denken. Een theorie hierover is dat we positief reageren op dingen en situaties die gezond voor ons zijn – een verklaring voor het positieve effect van bomen en natuur op ons humeur.

 

Het maakt je meer mindful

In de natuur zijn verhoogt ons bewustzijn van onze omgeving en onszelf, door minder afleidende gedachten en prikkels. Als de connectie tussen de menselijke geest en natuur nog niet bewezen was, is ‘ie het nu zeker.

 

Dus maak die lunchwandeling, haal een koffietje bij het park. De tijd die je hierin investeert gaat zich dubbel terugbetalen in productiviteit.

 

En nu het zonnetje zich laat zien heb je écht geen excuus meer.