Vijf simpele gewoontes die je creativiteit een boost geven

Als Academy voor creatief talent krijgen we van onze studenten vaak de vraag hoe ze creatief en origineel kunnen blijven binnen hun vakgebied. Stress belemmert je creativiteit blijkt uit onderzoek van professor Erik Scherder. En als je eenmaal meedraait in een bedrijf is stress onvermijdelijk. Dus hoe zorg je ervoor dat die opstapelende to-do lijst niet je dag bepaalt en je creative juices blijven stromen? Goed nieuws: om je creativiteit een boost te geven, hoef je maar iets kleins aan te passen in je routine. Hieronder een paar tips om je dag creatiever te maken:
Begin je dag met een douche
Douche jij liever in de ochtend of voordat je gaat slapen? Een avond-douche is goed voor je nachtrust, maar voor je creatieve denken is het aan te raden om je bij team ochtend-douche aan te sluiten. Het doucheritueel geeft je geest namelijk ruimte om tegelijkertijd alert en ontspannen te zijn, waardoor dat aha-moment makkelijk naar boven kan borrelen.

 

 

Ga maar na: hoe vaak is een briljant idee of een nooit eerder bedachte oplossing bij je opgekomen
terwijl je je stond in te zepen?

 

Zet dingen op papier
Koop een mooi notitieboekje dat je kunt meenemen en begin te schrijven. Het kunnen gedachten, ideeën, quotes of willekeurige observaties zijn. Wees niet te kieskeurig of streng: inspiratie kan overal in zitten. Kijk om je heen in de trein, op het terras of terwijl je boodschappen doet. Leg vast wat er om je heen gebeurt; je zult erachter komen dat je voor de beste inspiratie écht niet boven op een berg hoeft te gaan staan.

 

Zorg voor een beetje “witte ruimte”
Tijdsdruk is een natuurlijke vijand voor creativiteit. Het is daarom goed om kleine, bewuste pauzes in je dag in te lassen.

 

Dit geeft ruimte voor een beetje ‘white space’ – zoiets als een lege plek in je hoofd waar je even kunt opladen en tegelijkertijd nieuwe creatieve ideeën tot je kunt laten komen.

 

Blok bewust een paar momenten in je schema voor die white space. Hoe die er precies uitziet, is aan jou. Zit even stil, leg je werk neer en sta jezelf toe om te dagdromen, te mensen-kijken of gewoonweg diep adem te halen.
Ga lopen
We zijn er inmiddels wel over uit dat bewegen een positief effect heeft op ons brein, dus ook op ons creatieve denkvermogen. Maar om je creative juices te laten flowen is vaak niet meer nodig dan een simpele wandeling. Begin je dag met een blokje om, of laat je fiets een keer staan en loop naar je werk. Kun je meteen aantekeningen maken in je notitieboekje. Bonuspunten als je je telefoon thuislaat!
Zoek de juiste themesong
De meningen zijn verdeeld over het effect van muziek op je concentratie en creativiteit. Zelfs als je zweert bij absolute stilte tijdens je creatieve proces, kan het toch de moeite waard zijn om het eens mét muziek te proberen.

 

Ga in dat geval voor muziek die je al kent, zodat je brein niet hoeft te dealen met nieuwe prikkels en op die manier afgeleid wordt.

 

Bekende muziek werkt ontspannend en heeft een positieve invloed op je mood, waardoor het kan helpen om je geest wat meer vrij te laten. Heb je juist behoefte aan nieuwe input en inspiratie? Dan kan het fijn zijn om bijvoorbeeld je dag te beginnen – of af te sluiten – met het aandachtig luisteren naar een nieuw album van een artiest die je tof vindt!

 


 

Meer inspiratie opdoen over het inrichten van een creatief en betekenisvol werkleven? Volg onze Instagram voor tips&tricks.