Stap zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in met deze 4 tips
Sollicitatiegesprekken zijn natuurlijk best spannend. Ze gaan immers over je toekomst, en dat is op zich al lastig genoeg omdat het allerlei onzekerheden met zich meebrengt. Daarnaast is een baan ook nog eens iets dat je niet zomaar kunt kopen met geld. Sterker nog, je moet jezelf zien te verkopen! Als je net vers uit je studie komt rollen heb daar natuurlijk hooguit een klein beetje ervaring mee. Gelukkig zijn er zaken die je prima voor kunt bereiden, waardoor je tijdens zo’n gesprek je stressniveau binnen de perken weet te houden. Van ervaren sales-trainer Dion Nicolai leerde ik een aantal wijsheden tijdens een workshop ‘jezelf pitchen’. Volg deze vier tips op, en je komt over als die topper waarvan je zelf allang weet dat je hem bent!
# Ken je eigen verhaal
Het fundament van ieder sollicitatiegesprek is dat je weet wat het bedrijf zoekt, en hoe dat aansluit op wat jij ze te bieden hebt. Je gesprekspartner gaat je natuurlijk vragen waarom jij deze functie graag wil. Zorg dus dat je dit weet. Plak je huis vol post-its, schrijf het uit op een A3 formaat canvas, of herhaal het tot in den treure in je hoofd. Krijg je het niet duidelijk voor jezelf? Praat er eens over met een ander. Ook een kort gesprekje kan leiden tot grote inzichten. Tijdens het sollicitatiegesprek ga je natuurlijk geen ingestudeerd verhaaltje houden, maar als je zorgt dat jouw motivaties helder zijn voor jezelf geef je moeiteloos antwoord op misschien wel de belangrijkste vraag. Als jij jouw drive ook nog mooi aan kan laten sluiten op wat er in de vacature gevraagd werd ben je al een heel eind op weg!
# Geef toe dat je komt om te leren
Natuurlijk is het de bedoeling dat je duidelijk aangeeft wat jouw sterke punten zijn. Het is ook belangrijk dat je die punten kan koppelen aan de baan waarnaar je solliciteert. Je hoeft echter niet te doen alsof je alles al kan en weet. Je probeert als jongere niet binnen te komen op een senior functie, dus doe ook vooral niet alsof dat wel zo is. Laat het bedrijf eerlijk weten waarin je nog graag zou willen verbeteren. Dit verpak je natuurlijk wel op de juiste manier; je bent niet onkundig of -zeker, maar leergierig en open-minded! En wie wil er nu niet zo’n werknemer?
# Overtuig eerst jezelf
Het beste dat je kunt doen als je zeker over wil komen, is zorgen dat je zeker bent. Misschien voelt het nog niet helemaal zo, maar eigenlijk heb je jezelf er al van overtuigd dat jij die baan moet krijgen. Ondanks dat het hele proces misschien een beetje ongemakkelijk aanvoelt solliciteer je natuurlijk wel naar een functie die jij jezelf de komende jaren met plezier ziet invullen. Je hebt stap 1 en 2 al doorlopen. Je weet dus wat je wil, en dat het bedrijf waar je straks mee spreekt dus blij mag zijn dat je jouw honger naar meer daar wil komen stillen. Vergeet dus vooral ook tijdens het gesprek niet dat ze hartstikke gek zouden zijn om jou niet aan te nemen!
# Ook anderen weten niet altijd wat ze doen
Het lijkt soms wel alsof alle mensen om je heen een persoonlijke intercom hebben die ze precies vertelt wat ze wanneer moeten doen. Dat is natuurlijk helemaal niet waar. Sterker nog: diezelfde mensen zien jou waarschijnlijk vaak ook zo! Uiteindelijk doet iedereen maar maar wat. Daar reflecteren ze op, en proberen wat fout ging de volgende keer beter te doen. Je bent dus heus niet de enige die een groot deel van zijn leven met trial and error inricht. Jouw potentiële werkgever doet dat ook op het moment dat hij met jou in gesprek gaat. Voor hem bestaan er net zo veel onzekerheden als voor jou.
Ik zeg natuurlijk niet dat er een gouden formule bestaat om aangenomen te worden. Maar ook als het na het gesprek toch niet jouw job bleek te zijn, heb je jezelf er een groot plezier mee gedaan de procedure op een leuke en heldere manier te laten verlopen. Zorg dat je bovenstaande punten kent én gelooft, en je zult zien dat je volgende gesprek een stuk soepeler verloopt. Succes!