Human Centered Design

Van bijna-failliet tot beste jaar ooit: Mariette deelt 7 tips zodat 2019 bij jou de boeken ingaat

Het is tijd voor Mariette Monday; eerlijke verhalen met Mariette’s gedachten, overpeinzingen en passie voor herkenbare situaties in de maatschappij van nu. Met vandaag; Van bijna-failliet tot beste jaar ooit –  Mariette deelt 7 tips zodat 2019 bij jou de boeken ingaat.

 

“Waar sta ik? Is dat wat ik van mijzelf verwacht wel reëel? Hoe pak ik de regie terug en waarom was ik deze kwijt? Het zijn vragen die ik mijzelf dit jaar heb gesteld. De Upstarter maakte dit jaar een groei door van 72% terwijl onze cijfers aan het begin van het jaar zeiden: eind 2018 gaan jullie failliet.”

 

In dit artikel deel ik mijn lessen van het afgelopen jaar. Hoe heb ik ervoor gezorgd dat ik van het randje van de afgrond toch op de top van de berg ben gekomen? Hoe (her)start je van scratch en zorg je dat je jouw gestelde doelen behaald in 2019?

 

Tip 1: Take bold risks
Het is januari 2018. Ik zie mezelf zitten in een leeg huis en een leeg kantoor. Om me heen staan ingepakte dozen en een bij elkaar geraapt allegaartje: spulletjes van de kringloop, stoelen van mijn ouders, budget-tafels van Ikea, een paar meubels uit het huis waarin ik met mijn ex woonde. Potten verf. Op tafel ligt een getekend huurcontract. Als ik mijn handtekening zie breekt het zweet me uit. Hoe ga ik de huur van ons nieuwe bedrijfspand betalen? De aanmeldingen voor onze opleidingen & trainingen zijn nog nooit zo laag geweest, terwijl we er zo hard aan hebben getrokken.

 

“Ben ik het kwijt? Kan ik dit echt? Of heb ik mijzelf al die tijd voor de gek gehouden?”

 

‘Nee’ zeg ik hardop tegen mezelf. ‘Nee ik ben niet gek’. Ik geloof in mijn missie: het is mogelijk om een vrij, autonoom en betekenisvol (werk)leven op te bouwen. Het is niet makkelijk, maar ik vind een weg, ik vind altijd een weg vooruit. Soms is het goed om een leap of faith te nemen en te zien hoe ver ik kom.

 

Tip 2: Visualiseer je toekomstdroom
Met deze vragen in mijn hoofd pakte ik toen een wit vel papier. Tijd om te visualiseren waar ik in januari 2019 wilde zijn. Waar ik normaal gesproken alleen ideële doelen stelde, stelde ik dit jaar ook strategische en financiële doelen. Zo kwam ik strategisch stap voor stap weer bij mijn toekomstdroom.

 

Ik definieerde mijn bedrijfsdoel (purpose – we want to add value), hoeveel geld ik nodig had om te kunnen blijven bestaan (autonomy – we want to be self directive) en wat ik moest leren om daar te komen (mastery – we want to get better in stuff).

 

Tip 3. Geloof dat je het kan
Of ik mijn doel zou gaan bereiken wist ik niet. Ik geloofde wel in mijn vermogen om met tegenslagen om te gaan en te leren van mijn fouten. Ik voelde ook dat ik niet exact mijn gevisualiseerde doel hoefde te bereiken. Ik geef het leven (of God, Spirit, name it… ) de ruimte om ook ‘een duit in het zakje te doen’. Oftewel: om me te laten verrassen met een koers die ik zelf niet kan bedenken. We weten niet altijd wat goed voor ons is. Ik ben er van overtuigd dat het geloof in onze eigen (veer)kracht belangrijker is dan het geloof dat het ons lukt om het doel te bereiken, precies zoals we het gevisualiseerd hebben.

 

Tip 4: Definieer je eigen succes
Het behalen van ons gevisualiseerde succes biedt ook geen garantie voor geluk. Het is een stip op de horizon, iets dat ons vooruit brandt, waardoor we op reis gaan. Die reis… dat is waar de magie begint. We groeien door de uitdagingen die op ons pad komen. En die groei dat is waar het mij wezenlijk om gaat. Ik meet de groei die ik gemaakt heb altijd af aan mijzelf. Vergelijk jezelf niet met anderen wanneer het aankomt op succes. Als ik mijzelf vergelijk met anderen dan kom ik sowieso verkeerd uit die vergelijking. Er is namelijk altijd wel iemand beter dan ik. Ik definieer mijn eigen succes.

 

Tip 5: Begin bij het begin
To begin begin zegt William Wordsworth. Zo ‘simpel’ is het. Als ik een groot doel stel dan kan dit overwhelming zijn. Daarom pakte ik een wit vel papier en schreef ik mijn gedachtes uit. Dan hak ik het op in kleine stappen en begin ik met stap 1.

Je kunt op een A4’tje 8 tot 12 hokjes tekenen (dit zijn de stappen) en in elk hokje een kleine schets maken (liefst zo visueel mogelijk) van hoe jij van A (waar je nu staat) naar B (je droom) komt. Het hoeft niet in een keer perfect te zijn. Wat helpt is om de beginners mindset te omarmen: we klungelen allemaal in het begin. Dat is prima. In de Japanse vechtkunst onderscheiden ze drie fases van leren: SHU (the beginner’s mind: follow the rules), HA (the experienced mind; breaking the rules) en RI (the transcendent mind; becoming the rules).

 

Ik breek graag de regels of bepaal die zelf. ‘Helaas’ werkt het niet zo, we zullen bij het begin moeten beginnen.

 

Tip 6: Vertraag
Onze generatie wil een positieve impact maken; de wereld ligt aan onze voeten, alles is mogelijk, dus wie zijn kansen niet pakt, pakt niets.

Ik denk niet dat we een onrealistisch beeld hebben over het verschil dat we kunnen maken, wel over de tijd en de investering die je daarvoor nodig hebt. We willen grote verandering vaak binnen no-time bereikt hebben. Een voorbeeld. Om een publiek te bereiken van 50 miljoen volgers deed de radio hier 38 jaar over. De Tv: 13 jaar. Internet: 4 jaar. Facebook: 2 jaar. Het lijkt alsof we in een tijd leven waarin alle ontwikkelingen in een enorm hoog tempo tot stand komen. Dit kan ons het idee geven dat dit tempo normaal is. Grote dingen kosten tijd. Iedereen heeft een ander natuurlijk tempo: vertraag, luister naar jouw ritme en volg dat.

 

Tip 7: Omring jezelf met A-players
De afgelopen 4 jaar bouwde ik aan De Upstarter met een groep fijne mensen. Dit jaar ben ik met andere ogen gaan kijken naar wie ik aan mijn team toevoegde. Ik wil alleen met A-players werken die een gedeelde missie hebben. Mensen die hun vak verstaan, willen groeien en in dat wat ze doen beter zijn dan ik. Het is mijn taak om een framework te bieden en het proces te managen, maar met elkaar maken we de muziek. Waar ik me vroeger overal verantwoordelijk voor voelde, laat ik me nu dragen door het team. Ik ben niet de enige leider, dat zijn we allemaal, we sturen onszelf als team aan.  

 



Mariette Ruggenberg is de founder van De Upstarter. Zij staat aan het roer van de strategie, coördineert de programma’s Coaching & Agile Coaching en deelt regelmatig haar Mariette Monday verhalen met haar kijk op maatschappelijke thema’s en meer. Heb jij een vraag of heb je (ook) iets vertellen? Deel het met Mariette via mariette@deupstarter.nl en volg Mariette op Instagram & LinkedIn.

 


 

Agile Coaching Opleiding 

Op 22 maart 2019 start de Agile Coach opleiding van De Upstarter waar Mariette haar best practices op het gebied van persoonlijk leiderschap deelt. Je krijgt tools in handen waarmee je jezelf en anderen continu helpt groeien. Je maakt collega’s effectiever en bedrijven menselijker, o.a. door te werken met zelfsturende teams. De technieken die je leert kun je toepassen op de werkvloer als leidinggevende, (project) manager of Agile coach. Ben je nieuwsgierig: stuur Noor een mail (Noor@deupstarter.nl).