5 tips om een onuitwisbare indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek

Je CV en motivatiebrief zijn verzonden. Elke dag check je je inbox of je al een reactie hebt ontvangen. Na een aantal dagen vol spanning is het zover, de bevrijdende mail: “We nodigen jou graag uit voor een gesprek bij ons op kantoor” Je blijdschap en enthousiasme vervangen zich al gauw voor twijfel, want: hoe maak je indruk tijdens een sollicitatiegesprek? In dit artikel 5 tips om je daarbij te helpen.

Tip 1. Ken je eigen verhaal

Het fundament van ieder sollicitatiegesprek is dat je weet wat het bedrijf zoekt en hoe dat aansluit op wat jij ze te bieden hebt. Je gesprekspartner gaat je natuurlijk vragen waarom jij deze functie graag wil. Het doel is om hier een natuurlijk en authentiek antwoord op te geven. Zorg ervoor dat jouw motivaties helder zijn voor jezelf, dan geef je moeiteloos antwoord op misschien wel de belangrijkste vraag. Als jij jouw persoonlijke drive ook nog mooi aan kan laten sluiten op wat er in de vacature gevraagd wordt, ben je al een heel eind op weg!

Tip 2. Geef toe dat je komt om te leren

Natuurlijk is het de bedoeling dat je duidelijk aangeeft wat jouw sterke punten zijn, noem bij jouw kwaliteiten een concreet voorbeeld zodat je gesprekspartner snapt dat je het niet uit je duim zuigt. Het is ook belangrijk dat je jouw sterke punten kan koppelen aan de baan waarnaar je solliciteert. Je hoeft echter niet te doen alsof je alles al kan en weet.

Je probeert als junior niet binnen te komen op een seniorfunctie, doe daarom ook vooral niet alsof dat wel zo is. Laat het bedrijf eerlijk weten waarin je jezelf nog graag zou willen ontwikkelen.

Dit verpak je natuurlijk wel op de juiste manier: je bent niet onkundig, maar leergierig en open-minded! En wie wil er nu niet zo’n werknemer?

Tip 3. Overtuig eerst jezelf

Het beste dat je kunt doen als je zeker over wilt komen, is zorgen dat je zeker bent. Misschien voelt het nog niet helemaal zo, maar eigenlijk heb je jezelf er al van overtuigd dat jij die baan moet krijgen. Ondanks dat het hele proces misschien een beetje ongemakkelijk aanvoelt solliciteer je natuurlijk wel naar een functie die jij jezelf de komende jaren met plezier ziet invullen of waar jij de kans krijgt iets nieuws te leren. Je hebt stap 1 en 2 al doorlopen. Je weet dus wat je wil en dat je jezelf wilt inzetten. Vergeet dus niet om tijdens het gesprek te laten zien dat ze hartstikke gek zouden zijn om jou niet aan te nemen. Het is niet zo dat het bedrijf jou een gunst verleent door je aan te nemen, jullie helpen elkaar verder.

Tip 4. Ook anderen weten niet altijd wat ze doen

Tijdens een sollicitatiegesprek voel je misschien een hiërarchisch verschil tussen jou en je gesprekspartner.

Maar vergis je niet, uiteindelijk doet iedereen maar wat. Je bent dus absoluut niet de enige die een groot deel van zijn leven met trial and error inricht.

Jouw potentiële werkgever doet dat ook op het moment dat ze met jou in gesprek gaan. Voor hun bestaan er net zo veel onzekerheden als voor jou op dat moment. Als je dit in je achterhoofd houdt, neemt het een hoop spanning weg en kan je op een meer relaxte manier het gesprek voortzetten.

Tip 5. Als je het spannend vindt geef het aan/let it be

Als je gespannen bent tijdens het gesprek, laat dit zien dat je de functie graag wilt. Dat is prima. Als dit sollicitatiegesprek je niet zou raken, wat doe je hier dan? Een zenuwachtig gevoel gaat nooit in één keer weg maar als het je overneemt is dat natuurlijk niet prettig.

Probeer dan afstand te nemen, even diep te ademen en spreek uit dat je het spannend vindt. Door je gevoelens te omarmen en ze te benoemen word je vaak al rustiger.

Herinner jezelf eraan dat hoe jij jezelf presenteert goed genoeg is, ook al is dat minder dat je wenst. Het gaat om de gevoelsmatige klik. Je kunt nooit volledig laten zien wie je bent en wat je in huis hebt, dat gebeurt pas als je bij een bedrijf aan de slag gaat.


Meer tips&tricks over solliciteren/werkleven/carrière? Volg onze Instagram!