Alumni Stories: Sophie begon als freelance illustrator voordat ze er klaar voor was

Tijdens Talent Tuesday laten we het verhaal zien achter onze Upstarter Alumni. We vertellen hoe hun werkdag eruitziet, wat ze nu doen en wat ze aan hun opleiding bij ons hebben gehad.

Deze keer het verhaal van Sophie Siemerink. Ze kwam via de opleiding Content Creation terecht bij Johnny Wonder en werkt nu als freelance illustrator.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Dat is heel divers. Op dinsdag en donderdag zit ik op kantoor bij een tijdschrift, daar maak ik content. Vandaag ben ik bijvoorbeeld bezig met een GIFje. Ik ben niet alleen aan het maken, ik zorg er ook voor dat alle social kanalen bij elkaar passen en ik werk ook aan een styleguide, dat zorgt ervoor dat iedereen binnen het team content kan maken die bij de huisstijl past.

En de rest van de week?

De andere dagen werk ik meestal vanuit huis. Op dit moment focus ik me op illustraties.

Ik kwam er een paar jaar geleden achter dat ik dat het allerleukst vind om te doen: illustraties en animaties maken.

En dat is ook heel divers; ik ben nu bijvoorbeeld een heel persoonlijk project aan het afronden voor iemand die met een illustratie zijn vriendin ten huwelijk gaat vragen. Dat is heel bijzonder om te mogen doen.

Maar ik ben ook bezig met een grotere opdracht, een paar illustraties voor een commerciële klant. En daarnaast maak ik de huisstijl van een juice-merk. Dat loopt allemaal door elkaar, soms is dat lastig plannen. Ik wil ook heel graag alles aanpakken, omdat ik niet zo lang geleden voor mezelf begonnen ben.

En wat vaak ook bij een werkdag hoort: tripjes heen en weer naar de drukker, voor het laten drukken van kaarten of posters van mijn illustraties.

Wat vind je het leukst?

Illustraties van vrouwen. Zoals posters van mij die nu in winkeltjes liggen. Ik hou daar weinig tijd voor over op dit moment, maar dat vind ik wel het leukst.

Zou je daar uiteindelijk al je tijd mee bezig willen zijn?

Het grootste deel van mijn tijd wel, ja. Maar ik vind het ook heel fijn dat ik mijn collega’s heb. Dat mis ik wel als ik alleen aan mijn eigen projecten werk: dat samen ergens naartoe werken. Maar ik zou er wel weer meer tijd voor vrij willen maken. Ik kreeg vanmorgen nog een mailtje van een winkel die mijn posters verkoopt. Die vroegen of ik meer illustraties wilde maken. En toen dacht ik ‘ja! maar wanneer dan?’

Hoe heb je leren illustreren?

Dat is grappig; dankzij De Upstarter kon ik een traineeship doen bij Johnny Wonder. Op een gegeven moment zei mijn werkgever daar: ‘misschien is het goed als jij After Effects leert kennen.’ Dus ik mocht 2 dagen op After Effects-cursus. Dat vond ik zo ontzettend tof. En toen zag ik op Instagram steeds meer animatie- en illustratiebureaus en freelancers van wie ik hun werk fantastisch vond: ik zag dat dat een hele wereld op zich is.

Wat ik zo leuk vind aan illustratie: alles kan! Alles wat ik verzin, kan ik maken.

Als ik iets met film of fotografie doe (wat ik ook graag doe), moet ik een onderwerp hebben. Voor illustratie/animatie heb ik niks nodig, behalve mijn laptop en een idee. En een idee kan overal vandaan komen. Zo heb ik bijvoorbeeld een illustratie van 2 mensen die soep eten. Ik zag die mensen op een dag zo lief in het zonnetje soep eten, dat ik dacht: ik maak even een mental picture. Zo is die illustratie geboren.

Wat is jouw tip voor beginnende freelancers?

‘Komt wel goed, schatje.’

Dat zei mijn moeder altijd. Ik vond het heel spannend om voor mezelf te beginnen. Ik was er klaar mee om mijn eigenwaarde in iemand anders handen leggen. Dat ik continu bezig was met andere mensen pleasen en hopen dat ik het goed genoeg zou doen om te mogen blijven. Dat maakte me de hele tijd zó onzeker. Dus toen dacht ik: ik begin gewoon voor mezelf, ik ga gewoon kijken of ik dat kan. En je leert gaandeweg: you live and you learn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je keihard moet werken, achter opdrachten aan moet, je deadlines nakomen, je social presence op orde hebben. Maar uiteindelijk ben ik heel blij dat ik die stap gemaakt heb en dat mensen tegen mij bleven zeggen ‘het komt wel goed’. En dan komt het ook wel goed.

Wat heb je meegenomen uit de opleiding bij De Upstarter?

Naast mijn traineeschip bij Johnny Wonder, waar ik mijn passie voor illustreren heb ontdekt, is mij één les van Mariette bijgebleven:

Start before you’re ready.

Daar moest ik aan denken toen ik begon als freelancer. Ik dacht: ‘ik ben nog helemaal niet klaar, maar ik ga het maar gewoon doen.’ Mensen zeggen weleens ‘je moet eerst een tijd sparen, zodat je in ieder geval een half jaar vooruit kan’. Dat had ik niet, dus het was echt ‘start before you’re ready’ of eigenlijk meer: ‘start before you’ve saved up’.


Ook aan de slag als freelance creative of Content Creator? Kijk hier voor meer informatie over het content creation programma of neem contact op met Aafke.