Zes creatieve én mensgerichte banen waar toekomst in zit

Je wil een job waar je je passie en natuurlijke talent in kwijt kunt. Doen wat je het liefst doet, maar ook een bepaalde mate van baangarantie hebben. Een vraag die we daarom vaak van onze deelnemers krijgen is welke creatieve of mensgerichte banen toekomst hebben. Om je in de banen-jungle een beetje op weg te helpen: hierbij zes leuke én veelgevraagde functies waar jij als creatief dier en/of mens-liefhebber je ziel en zaligheid in kwijt kan.

UI Designer

Een User Interface (UI) Designer zorgt voor een goede eerste indruk van een merk of product. First impressions count, want de website of app van een bedrijf is vaak het eerste (zo niet, het enige) contactmoment tussen aangeboden producten en een potentiële klant. Een goede interface is prikkelend, houdt de aandacht vast en nodigt de bezoeker uit om in actie komen.

Het draait om charm, swag, wow-factor. Vaak zit dat ‘m in kleine details, zoals de lettergrootte van een tekst of de kleur van een knop.

Klinkt oppervlakkig, maar is het niet; jouw doel als UI Designer is om iemand een mooie beleving mee te geven. Bovendien valt of staat het succes van een merk bij sterk UI Design. Het is het digitale likje verf dat een product aantrekkelijk maakt voor de gebruiker.

Skills:

 • Gevoel voor esthetiek
 • Oog voor detail
 • Wizard met designtools

UX Designer

UI- en UX Design kun je zien als een eeneiige tweeling: op het eerste gezicht zijn ze moeilijk uit elkaar te houden, maar zodra je ze beter kent zie je duidelijk hun verschillende kwaliteiten. Waar het bij UI Design draait om het uiterlijk, kijkt UX Design meer naar de binnenkant. Centraal staat daarbij een fijne user flow: de website of app moet er niet alleen goed uitzien, maar moet ook doen wat de gebruiker ervan verwacht.

Als User Experience (UX) Designer ontwerp je een ervaring. Je uitdaging is om in de huid van de klant/gebruiker te kruipen om te ontfutselen wat er zich in zijn hoofd afspeelt tijdens de interactie met een product. Of je organiseert een test-moment waarbij je met de klant zelf in gesprek gaat. Wat wil de klant weten of doen en welke functies moet de website of app bieden om dat mogelijk te maken? Je zorgt er als het ware voor dat iedereen de website of app op de juiste manier kan gebruiken, zonder aan de hand meegenomen te worden.

Zoals de CEO van Fantasy zegt: “All interaction should feel like Fisher Price”, de beste interface is zo makkelijk en voorspelbaar als kinderspeelgoed.

Skills:

 • Inlevingsvermogen
 • Prototyping
 • Grafisch design

UX Researcher

Geen UX Design zonder UX Research. Of je website echt doet wat ‘ie moet doen, weet je pas wanneer gebruikers ermee aan de slag gaan. Daar komen UX Researchers in beeld: zij kijken als het ware mee over de schouder van de gebruiker om te zien of een ontwerp ook echt doet wat het moet doen. Denk bijvoorbeeld aan een website: een UX Researcher zoekt niet alleen uit hoeveel bezoekers de homepage dagelijks krijgt, ook probeert ‘ie erachter te komen waarom 80% van de mensen de pagina binnen twee minuten weer verlaat. Deze informatie is natuurlijk goud waard voor de UI- en UX Designer, die deze inzichten kunnen gebruiken voor het verbeteren van de gebruikservaring.

Skills:

 • Analytisch
 • Secuur
 • Sterke communicator

Customer Happiness Manager

Ook wel Chief Smiling Customers of Chief Customer Happiness genoemd. In deze functie zorg je voor blije klanten. Je luistert naar de wensen en behoeftes van klanten en vertaalt dit naar innovaties voor je bedrijf. Je verbindt service, marketing en sales met elkaar. Je tackelt pijnpuntjes in de customer journey en verzint originele oplossingen zodat iedereen tevreden en blij blijft.

Skills:

 • Luistervaardigheid
 • Verbindend talent
 • Originaliteit en creativiteit

Scrum Master

Als Scrum Master ben je een enthousiaste motivator voor je team, met oog voor ieders talent en ontwikkeling.

Eigenlijk ben je een coach, mentor, adviseur en teacher in één. Een soort opper-cheerleader met een schouder om op uit te huilen.

Je stimuleert iedereen binnen een team om soepel samen te werken en zorgt ervoor dat de neuzen binnen een bedrijf dezelfde kant op staan om écht verschil te kunnen maken.

Skills:

 • Flexibiliteit
 • Creativiteit
 • People skills

Agile Coach

Denk aan een voetbalclub. Waar de Scrum Master de aanvoerder van een team is, overzie je als Agile Coach de club als geheel. Je zorgt ervoor dat alle teams dezelfde (agile) mindset hebben en iedereen binnen de organisatie dezelfde kant op gaat. Je houdt je minder bezig met de inhoud en meer met het proces. Waar de Scrum Master de posities bepaalt, bedenkt de Agile Coach de tactiek.

Skills:

 • Overzicht
 • Agile-expertise
 • Verbindende kwaliteiten

Ben je geïnteresseerd in één van deze banen van de toekomst? Goed nieuws! Voor deze functies heb je geen specifiek universitair of HBO diploma nodig. Het gaat eerder om bepaalde skills die je kunt leren om aan de slag te kunnen. Nog beter nieuws: De Upstarter biedt opleidingen die je helpen die skills te masteren! Je kunt dat wat je hebt geleerd direct toepassen in je baan – of bij een bedrijf uit ons netwerk in een traineeship. Bekijk bijvoorbeeld de programma’s van Human Centered Design en Agile Coaching.