Switchen van baan: vier redenen waarom switchen van baan een verstandige keus is.
In onze fantasie spelen we vaak de meest heldhaftige hoofdrollen. We kijken onze angsten en twijfels recht in de ogen en gaan het avontuur aan. Resultaat, een triomfantelijke overwinning. Vervolgens word je op je schouders getikt door de realiteit en besef je dat je die strijd (nog) niet bent aangegaan. Angst en twijfel zijn de voornaamste redenen waarom we niet van baan durven te switchen. Je bent geen held als je geen angsten of twijfels kent, maar wel wanneer je niet terugdeinst voor je angsten en twijfels. Wij geven vier redenen waarom jij een held wordt in je eigen carrière.
1. Geluk vs Geld
Uit onderzoek is gebleken dat je van een betekenisvolle baan veel gelukkiger wordt dan een baan die zorgt voor een goed gespekte bankrekening. Toch speelt de financiële beloning vaak een grote rol in het beslissingsproces als het gaat om keuzes maken in je carrière. Mensen die een succesvolle en gelukkige carrière hebben, zijn deze nooit gestart met de insteek om zoveel mogelijk geld te verdienen. Als jij je beroep met passie en liefde uitoefent, zal je eerder excelleren en komt het geld naar jou in plaats van andersom.
2. Vijf voor twaalf!
Er is geen beter moment dan het nu, maar dat besef je soms pas wanneer je het nu aan je voorbij laat gaan. Wacht daarom niet te lang om eindelijk die stap te maken. Start je eigen onderneming of solliciteer op die droomfunctie! Er zullen soms offers gemaakt moeten worden. Je gaat financieel wellicht een stap achteruit, je vertrouwde omgeving valt weg en het is onzeker of het allemaal wel een succes wordt. Ga daarom strategisch te werk. Beperk je vaste lasten waar mogelijk is, eet bijvoorbeeld minder vaak buitenshuis of koop alleen kleding in de sale. Vertrouw op de vindingrijkheid die we als mens van nature hebben.
Het is eng om het bekende los te laten en de stap in het diepe te zetten. Ook al ben je niet gelukkig met je huidige baan, weet je wel wat je hebt en nog niet wat je krijgt.
3. Jobhoppen
Vroeger werd je bewierookt als je jarenlang bij hetzelfde bedrijf zat. Je werd gezien als een betrouwbare en loyale werknemer. Tegenwoordig is dat anders. Jobhoppers worden niet meer argwanend aangekeken, het wordt zelfs gestimuleerd. Werknemers die langer bij een bedrijf zitten, maken minder snel stappen in hun carrière dan als je om de drie à vier jaar van job verandert. Ook financieel heeft jobhoppen een groot voordeel. Als je langer dan vier jaar bij dezelfde werkgever blijft, verdien je relatief gezien 50% minder over je hele werkende leven.
De huidige werkcultuur is dynamisch en datzelfde wordt ook van de werknemers verwacht. Jobhoppen ontwikkelt je aanpassingsvermogen en zorgt ervoor dat je makkelijker intergreert in een nieuwe of een dynamische organisatie.
4. Cultuur clash
Als we in een liefdesrelatie zitten, vinden we niks mooiers dan volledig onszelf zijn. Je bloeit volledig op en hebt een synergetische uitwerking op je partner en je partner op jou. Ik geloof niet dat tegenpolen elkaar aantrekken, maar dat gelijkgestemden dat doen. Het kan zijn dat je met liefde je beroep uitoefent, maar de cultuur van de organisatie botst met jouw ethische overtuigingen. Deze strijd kan je aangaan of je gaat op zoek naar de match made in heaven. Als je het bedrijf hebt gevonden dat resoneert met hoe jij naar de wereld kijkt, zal er een grotere voldoening aan beide kanten plaatsvinden. Wees daarom kritisch en durf nee te zeggen tegen het aanbod dat er goed uitziet, maar niet goed voelt.