Eerste hulp bij keuzestress: 5 tips om je pad te durven volgen

Twijfel je vaak over dingen? Wil je keuzes maken, maar ben je bang dat je de verkeerde maakt? Verstijf je doordat je de opties niet goed denkt te overzien? Zou je het liefst alles een keer uitproberen (want tja, je weet maar nooit)?

 

Voel je je aangesproken? Je bent niet de enige. De hele generatie Y lijkt met dit probleem te kampen. Maar wat is dat eigenlijk, keuzestress? Keuzestress is het moeilijk vinden om een keuze te maken of een nieuwe kleine of grote stap te maken. Iedereen heeft hier wel eens mee te maken, maar vooral onze generatie lijkt hier megaveel last van te hebben. We kunnen (en willen) namelijk álles. ;-) Of zo lijkt het in ieder geval. Er is eindeloos veel online te vinden en het ‘je kunt alles bereiken, als je het maar wilt’ vliegt je om de oren.

 

Where in the sky is the limit?
The sky is the limit, wat op het eerste gezicht fantastisch lijkt. Maar het betekent ook dat er een enorm aantal keuzes is, of eigenlijk: het legt enorm veel druk op je, wat juist erg beperkend kan zijn. Het zorgt voor veel onrust. Als alles mogelijk is, wanneer weet je dan zeker dat je de juiste keuze hebt gemaakt? Wanneer is het genoeg en wanneer zijn we eindelijk tevreden?

 

Herken je ook dat je zelfs moeite hebt met het kiezen van een gerecht in een restaurant, dat je door de supermarktschappen blijft dwalen of niet weet welke appel je moet kiezen? Dan hebben we het nog niet eens over het uitkiezen van een leuk café voor een biertje, of het bulkswipen op Tinder. Dagelijks moeten we al duizenden simpele keuzes maken. Het is niet gek dat we daar stress van krijgen.

 

Maak altijd een keuze
Hoe meer keuze er is, hoe groter de angst wordt de verkeerde te maken. Bang dat je iets misloopt. Dat áls je al een keuze maakt, je de deur dichtdoet voor een betere of grotere kans. Bang om achteraf spijt te hebben dat je niet voor een andere optie bent gegaan. Dus, lekker makkelijk, dan kies je maar helemaal niet. Maar door niet te kiezen, kies je eigenlijk ook! Namelijk: voor NIKS. Vergeet niet dat wanneer je geen keuze maakt, je stil blijft staan. En volgens mij is dat zeker niet wat je wilt.

 

Als ik later groot ben
Ook op werkgebied kan een keuze maken enorm moeilijk zijn. Vooral voor starters. Een voorbeeld van een situatie in mijn hoofd: ‘als je die ene baan nu neemt, zit je daar voorlopig aan vast. Toch? Dan blijf ik maar eerst nog werken bij mijn bijbaan, om even goed de tijd te nemen om te bedenken wat ik écht wil. Maar daar heb ik toch niet voor gestudeerd? Of misschien toch maar ondernemen? Dat is gaaf! Maar… Waar ga ik dan in ondernemen? Hoe begin ik daaraan?’ *Zucht*

 

In eerste instantie is er niets mis met een weloverwogen keuze, maar uiteindelijk kun je jezelf maar al te gemakkelijk verliezen in het eindeloos overanalyseren en uitstippelen van de keuzes die je (wilt maar) niet maakt. Dodelijk vermoeiend! En je komt er geen steek mee verder. Wat kun je daartegen doen? Hoe ga je om met keuzestress en hoe leer je jezelf aan om wél de sprong in het diepe te wagen?

 

#1 Niet alles is voorspelbaar

Het is goed om van te voren te bedenken wat je kunt verwachten wanneer je een keuze maakt. Maar uiteindelijk zal je nooit echt precies weten hoe iets uit gaat pakken. Even een mindset change. Niks is definitief en niets staat vast. Hoe goed je je ook voorbereidt. Dingen kunnen altijd anders lopen dan je verwacht. Daarom is het prima dat je na wilt denken over een keuze die je gaat maken, maar bedenk dat dit niet betekent dat je daarmee de risico’s uitsluit. Pas zodra je een keuze hebt gemaakt en een stap vooruit zet, weet je pas echt wat er gaat gebeuren.

 

#2 Zie je toekomst niet als één rechtlijnig pad

Het helpt om je keuze in een breder perspectief te plaatsen. Is het echt zo dat de keuze die je nu maakt je hele leven in één definitieve richting duwt? Nee, natuurlijk niet! Alle keuzes die je maakt, zijn onderdeel van een veel groter proces. Eigenlijk neem je steeds kleine stapjes. Heb je een verkeerde keuze gemaakt? Dan maak je de volgende keer een andere. Misschien is deze baan niet perfect, maar helpt het je wel verder naar een baan die wél heel leuk is. Vertrouw erop dat je op het juiste pad loopt en zie de route niet als één rechtlijnig pad, maar eentje met hobbels en bobbels. En wees niet bang af en toe een zijpaadje te kiezen.

 

#3 Luister naar je onderbuik

Soms kun je even niet rationeel bedenken of een keuze de juiste is of niet. Luister dan eens naar je onderbuik. Jegut feeling. Krijg je alleen al bij het idee van die ene keuze een knoop in je maag? Voel je dat je er bijna misselijk van wordt? Of zorgt het juist voor een gevoel van opluchting? En krijg je kriebels in je buik van het idee om er gewoon voor te gaan? Wanneer voor – en nadelen met elkaar vergelijken even niet meer helpt, probeer dan te voelen wat je lichaam je vertelt. Het kan je een hoop vertellen over welke keuze je moet maken!

 

#4 Iets is beter dan niets

Met andere woorden: doe in ieder geval iets! Maak een keuze, begin gewoon ergens en kijk wat er gebeurt. Van helemaal geen keuze maken word je sowieso ongelukkig. Dan blijf je twijfelen, aarzelen en piekeren. Dat is supervermoeiend en niet leuk. Kies daarom in ieder geval iets. Alleen al door een keuze te maken, zal je je beter voelen. Go for it.

 

#5 Wees trots op jezelf

Je hebt eindelijk een keuze gemaakt, top! Toch blijkt het allemaal minder mooi te zijn dan je had verwacht. Heel, vervelend. En nu? Wees in ieder geval niet te streng voor jezelf. Wanneer de keuze tegenvalt, vind je wel weer een oplossing. Je hebt jezelf in het diepe durven gooien en daar mag je trots op zijn. Je hebt iets geleerd van je keuze én je kunt in ieder geval weer iets van je lijst afstrepen.