De twee grootste misverstanden die we hebben over de moderne liefdesrelatie

Tijdens de gesprekken in mijn praktijk als relatiecoach vallen me een paar moderne misverstanden op. Misverstanden over de liefde die in onze tijd lijken te zijn ontstaan. Een tijd waarin praten met elkaar, openheid en een diepe, hartstochtelijke verbinding belangrijke waarden zijn geworden binnen een relatie. Ik zal de laatste zijn die geslotenheid en emotionele kilte binnen relaties promoot. Paradoxaal genoeg blijkt dat in veel gevallen de dagelijkse praktijk te zijn van stellen die juist zo streven naar warmte en verbinding. Ze zijn vastgelopen en begrijpen niet waarom. In 90% van de gevallen blijken deze twee misverstanden de boosdoener te zijn.  

 

Misverstand 1: De beste match is een match met je ‘soulmate’

Het woord ‘soulmate’ valt steeds vaker tijdens de sessies die ik geef als relatiecoach. We zijn op zoek naar iemand waarmee we versmelten. Iemand waarbij je he-le-maal thuiskomt. Iemand zoals jij. De grap is: je hoeft niet hetzelfde te zijn in een relatie om je toch verbonden te voelen met elkaar. Je hoeft de ander alleen oprecht te willen begrijpen, vanuit nieuwsgierigheid naar zijn of haar verhaal, mysterie of perspectief. Vaak word je aangetrokken tot de ander omdat diegene anders is dan jij. Een mysterie. Later in de relatie wordt precies dat mysterie, dat aspect van hem of haar dat anders is dan jij, het onderwerp van conflict. Dan missen we onze ‘soulmate’. De persoon waarmee we in harmonie en volledige bliss kunnen samenvallen. We gaan ons verzetten tegen datgene wat die prachtige verbinding in de weg staat. We gaan ons verzetten tegen de pijn van wrijving en conflict. En dus ook tegen de glans die dit oplevert voor onze ziel. 

We zijn altijd in staat om de emoties van de ander te begrijpen. Ook al zien we de wereld zelf anders. En dat emotionele stuk, is nu juist hetgeen wat ons verbindt.

Voel jij dat je hier zit in je relatie? Probeer dan weer nieuwsgierig te worden naar het ‘anders zijn’’ van je partner, als iets waarvan je kan leren of iets waarover je jezelf kan verwonderen. Stap uit de machtsstrijd en laat het verlangen los dat jij of je partner moet veranderen. Probeer over je eigen weerstand heen te stappen en te begrijpen waar je partner vandaan komt. Stel vragen, wees nieuwsgierig… uiteindelijk is het altijd verrijkend voor jezelf en verbindend voor elkaar wanneer je het perspectief van een ander kan begrijpen. Als je snapt waar iemand vandaan komt, wat de intentie is achter zijn of haar gedrag. Dan kun je met elkaar verkennen hoe je dat initiële doel een constructieve plek geeft binnen de relatie. En nog belangrijker: oefen hoe je beter om kan gaan met de pijn van de onvermijdelijke afstand waar alle, zelfs de meest droomachtige soulmate-geliefden, mee te maken hebben. 

 

Misverstand 2: Het gaat goed met ons, want we kunnen alles bespreken

Praten in een relatie brengt veel vooruit. Het zorgt voor verheldering, begrip en dus meer verbinding. Stellen die goed kunnen communiceren met elkaar, maken in mijn praktijk sneller progressie. In de meeste gevallen. Want praten is niet altijd het wondermiddel dat we tegenwoordig denken. Niet als we ‘het praten’ gebruiken om alles te weten te komen over onze partner wat er te weten valt, zodat we een gevoel van controle ervaren. Het hebben van controle over je partner is sowieso een illusie. Je kunt veiligheid binnen een relatie niet afdwingen. Er dreigt altijd het gevaar dat je jouw partner verliest. Ook als jullie alles van elkaar weten. Een relatie die stroomt is een relatie waarin een gezonde balans aanwezig is tussen veiligheid en avontuur. 

Het gaat met name om het alledaagse avontuur, het avontuur van ‘het niet weten’. Je nodigt het avontuur in je relatie uit door te beslissen dat sommige dingen van je partner een mysterie mogen blijven.

Als je voelt dat je focus de laatste tijd veel op het verzekeren van die veiligheid hebt gelegd, nodig dan weer wat avontuur in je relatie uit. Dit avontuur hoeven geen spannende lingeriesetjes te zijn, trio’s of tripjes naar het buitenland. Soms is een fysieke aanraking veel krachtiger dan een gesprek. In die omhelzing zeg je eigenlijk ‘jij mag er zijn, het is goed, ik hoef niet alles te weten’. En soms is zwijgen beter dan spreken wanneer je weet dat hetgeen je hebt te vertellen onnodig ongemakkelijke gevoelens oproept. Het gaat er met name om, dat je leert omgaan met het oncomfortabele gevoel van: ‘niet precies weten waar je aan toe bent’ en ‘niet in staat zijn je partner te kunnen controleren’. Durf kwetsbaar te zijn en je over te geven aan het onbekende. Juist dat houdt de relatie stromend.

—————

Wil jij jouw eigen relatie verdiepen en meer laten stromen? Of lijkt het je leuk dit te doen als relatiecoach voor andere stellen? In september start er bij ons weer een relatiecoach opleiding waarbij je dit soort mooie thema’s en vele andere bespreekt. Je leert methoden om je eigen relatie en/of die van anderen gelukkiger te maken. Zodat beide partners weer in hun kracht komen te staan. Klik hier voor meer info en de download-link voor de brochure.