Het heeft bijna nooit met seks te maken

Als we het over seks hebben, dan hebben we het vaak over ons seksueel gedrag, de fysieke handelingen en over wat we wel en niet lekker vinden. Ik ging in gesprek met Linda Hauer, seksuoloog en relatiecoach, over haar keuze om naast seksuoloog ook relatiecoach te worden. Linda kwam er in haar praktijk achter dat er meer geheimen verscholen zaten achter die eerste lagen van seksualiteit en intimiteit. De gesprekken met haar cliënten waren goed en er werden stappen in de juiste richting gemaakt, maar tot de echte essentie komen bleef een heikel punt. Veel van onze overtuigingen en blokkades in bed, vinden we terug in ons psychologische blauwdruk. Wat heb je als kind geleerd over de liefde? En hoe is er met je omgegaan op het gebied van lichamelijke integriteit? Dit soort vragen waren voor haar en haar cliënten, het begin van duurzame veranderingen.

 

Systemische benadering

Ik vroeg aan Linda waar voor haar het fundamenteel verschil zat tussen haar benadering als seksuoloog en relatiecoach. “Ik ben als seksuoloog opgeleid om biopsychosociaal te kijken. Ik raakte bij mijn cliënten zowel de biologische als de psychologische aspecten aan, maar het bleef voor mij te veel aan de oppervlakte. Ik was opzoek naar meer verdieping.”

Een voorbeeld van die verdieping vond Linda tijdens een specifiek onderdeel van de opleiding tot Relatie Coach bij De Upstarter. “Tijdens de opleiding waren we bezig met het onderdeel ‘imagodialoog. Dat was voor mij een duidelijk eurekamoment. Ik vond toen de woorden en tools om het onderbewuste zichtbaar te maken en naar het bewuste te brengen. Het werd voor mij toen heel helder hoeveel effect overtuigingen, die in je jeugd ontwikkeld worden, alleen al op je partnerkeuze hebben. En als je daar niet goed bewust van bent, dan draag je ze je hele leven mee en denk je dat het ‘van jou’ is. Wat regelmatig gebeurt met cliënten na de sessies, is dat de vorm van de relatie verandert. Er ontstaat namelijk meer ruimte voor ieders onafhankelijkheid. De echte essentie van de relatie wordt beter ingezien en daardoor is de oude vorm niet meer dienend.”

 

Zintuigelijk leven

Tijdens het gesprek vroeg ik mij hardop af of er een overkoepelend thema was waar de meeste cliënten tegenaan liepen. Linda deelde haar inzichten daarover. “Ik zie vaak dat mijn cliënten in hun jeugd zichzelf aanpassen naar wat zij denken dat hun ouders willen zien. Puur om de liefde van hun ouders te krijgen. Ze gaan daardoor steeds verder van zichzelf afstaan. Dat is een onbewust proces, maar wat wel de rest van hun leven wordt doorgetrokken. Ze nemen een vorm aan waarvan zij denken dat hun ouders dat goedkeuren. Als volwassen doen ze hetzelfde en daardoor wordt er enorm ingeleverd op sensualiteit. Ze zijn te vaak bezig met wat de ander wil, in plaats van wat zij zelf voelen en zelf willen. Er wordt veel minder zintuigelijk geleefd.

Tussen seksualiteit en intimiteit zit naar mijn mening sensualiteit. Dat heeft in eerste instantie niet per se met de seksuele daad te maken, maar wel met het activeren van al je zintuigen. Als je goed in contact bent met je sensualiteit, dan ben je bijvoorbeeld meer bewust van je kleren die je op je lijf voelt en de regendruppels die op je huid landen. Diezelfde waarnemingen hebben ook een positief effect op je seksualiteit én intimiteit. We weten een hoop over seksualiteit en intimiteit, maar nog steeds vrij weinig over sensualiteit. Het is misschien wel het intiemste van de drie, omdat je dan heel erg in het hier en nu zit. Je laat dan namelijk alles tot je komen.”

____________________________________________________________________

Wil jij meer weten over volwassen liefde en lijkt het je gaaf om anderen te supporten bij het gezond houden van je relatie? Misschien is de relatie coach opleiding wat voor jou. Op 5 februari 2023 start de opleiding.