Door achter te laten wat je niet meer nodig hebt, creëer je ruimte om te vinden wat je vooruitbrengt

De opleiding tot content creator is voor mij op een heel fijn moment gekomen. Ik kreeg er gelijk energie van, deels omdat mijn werk was opgehouden door Corona en omdat dit weleens dé opleiding zou kunnen zijn om mij echt de juiste richting op te duwen. Mijn interesses, bezigheden en studies zijn heel gevarieerd, dus ik verlangde er wel naar om een bepaalde focus en doel te gaan krijgen. Want hoe kan ik mijn interesse voor interieurstyling, kunst maken, sporten en toerisme ooit tot één beroep krijgen? Door content te creëren voor bedrijven die in deze branche werkzaam zijn of door een eigen bedrijf op te richten waar ik leuke content voor kan gaan maken natuurlijk!

Ik bleef maar surfen en surfen. De Upstarter heeft me dat extra zetje gegeven om op het strand aan te komen.

De Upstarter heeft me hier echt bij geholpen. De opleiding heeft mij namelijk doen inzien dat er meer jongvolwassenen zijn zoals ik, die ook graag nog door willen leren en allemaal vanwege hun eigen unieke reden nét dat extra zetje nodig hadden wat de opleiding tot content creator ons kon geven. Ook heb ik ontdekt dat het helemaal niet erg is om meerdere passies te hebben. Waar het om gaat is dat je je openstelt om je kracht te ontdekken en dit kun je vervolgens benutten in je werkzaamheden. Ook al plak je daar dan niet gelijk een label aan vast. Tijdens de opleiding krijg je les in verschillende aspecten van marketing om bedrijven te kunnen helpen in hun content strategie. Daarnaast wordt er dus ook aandacht besteed aan zelfontwikkeling en het vinden van je kracht. Die combinatie is echt super.

Groeien is springen in het onbekende, telkens weer

Ik heb voor het fulltime programma gekozen om voor een optimale, nieuwe ervaring te kunnen gaan. Je krijgt dan zes weken lang twee keer in de week les en tijdens of na het lesprogramma ga je zes maanden stage lopen bij een leuk bedrijf. De Upstarter heeft connecties met bedrijven die met name in Amsterdam zitten. Ik woon zelf in Rotterdam en ben daarom in mijn omgeving opzoek gegaan naar een geschikt stagebedrijf. Ik vond het belangrijk om een bepaalde connectie met het bedrijf te voelen met betrekking tot mijn eigen interesses en de missie van het bedrijf. Ik ben een fanatieke sporter en heb daarom gesolliciteerd bij: Sportbedrijf Rotterdam. En wat was ik blij toen ik hoorde dat ik er stage mocht lopen! En nu nog steeds. Ik vertel graag meer over mijn stage ervaringen.

 

Wat is Sportbedrijf Rotterdam en welke functie vervul ik binnen mijn stage?
Sportbedrijf Rotterdam maakt sport en bewegen in Rotterdam mogelijk. Aan de ene kant door zelf sport aan te bieden zoals zwemmen, aquasport en squash maar er worden ook evenementen georganiseerd waar je kennismaakt met sport zoals schoolsport en buurtsport. Ook worden sportclubs in Rotterdam geholpen met het bereiken van de juiste doelgroep. Bij Sportbedrijf Rotterdam vinden ieders sportambities een thuis. Van gymzalen en sporthallen tot atletiekbanen, hockeyvelden en zwembaden.

Het kantoor van Sportbedrijf Rotterdam zit om de hoek bij mij in Rotterdam-Zuid. Hartstikke fijn natuurlijk, alleen heb ik jammer genoeg maar één keer op kantoor kunnen werken en dat was tijdens het kennismakingsdagje op 2 November. Daarna ben ik thuis gaan werken. Het was in het begin nog wel lastig om te wennen aan dit nieuwe werkleven, vooral vanwege de thuissetting, en als ‘content maker groentje’ met (nog) weinig kennis over het bedrijf en over het begrip ‘content maker’. Gelukkig ben ik in een leuk marketingteam beland en heeft een van mijn collega’s (met wie ik het meest samenwerk) mij goed begeleid.

Ik schrijf nu met name artikelen voor de website of posts voor social media. Deze gaan over sport-aanbieders, sporters en collega’s met als doel om anderen te inspireren dat er nog altijd opties zijn voor sporten, ondanks de situatie waarin we zitten. Geef jezelf even een moment van ‘rust en nergens aan denken’ of ga sporten zodat je je even niet hoeft te vervelen thuis. En zoals we allemaal weten is het nog altijd super belangrijk om je lichaam goed te verzorgen.

Wat ik heel prettig vind, is dat ik word vrij gelaten in het schrijven en vormgeven van deze artikelen. Wel werk ik samen met een freelance tekstschrijver die mijn teksten controleert voordat deze worden gepubliceerd. Heel relaxt want zo is deze stage voor mij een blijvend leer proces. Met die insteek ben ik er natuurlijk aan begonnen: om te leren door te doen en ik vind het heel goed dat het sportbedrijf mij daar ook in steunt. Naast het schrijfwerk help ik ook bij het maken en bedenken van content strategieën voor een nieuwe Instagram pagina: lekkerlopentebewegen. Deze is speciaal opgezet voor de doelgroep van twijfelende Rotterdamse jong werkenden en studenten.

 

Wat heb ik persoonlijk geleerd bij het bedrijf en welke kennis heb ik meegenomen vanuit de studie?
Wat De Upstarter communiceert over wat je leert wanneer je de content creation opleiding doet, pas ik nu ook daadwerkelijk toe met mijn stage. Ik schrijf als een journalist, denk als een digitale marketeer en bouw als een storyteller aan een sterke merkbeleving voor het bedrijf. Ook merk ik echt goed aan mezelf dat ik een ontwikkeling heb doorgemaakt. Ik heb geleerd hoe je content strategieën bedenkt en toepast, heb een van mijn krachten gevonden: schrijven. Ook laat ik meer van mezelf zien. Ik was eerst wat terughoudend. Ik denk dat dat vooral kwam omdat dit werk nieuw voor me was en door het thuiswerken had ik niet direct contact met mijn collega’s. Ook moest ik leren hoe ik om moest gaan met momenten waarbij er niet direct iets werd gedaan met het werk dat ik had geleverd. Dat raakte mij persoonlijk en ik kon daar best wel over inzitten omdat ik het altijd ‘goed’ wil doen. Nu snap ik dat dit soort dingen gebeuren in het bedrijfsleven, dat het niet persoonlijk bedoeld is en dat je niet vanaf de start (of überhaupt niet) helemaal perfect kunt zijn.

Ik kijk er ontzettend naar uit om nog veel meer te doen en te leren op het gebied van content maken, zowel voor mijn eigen persoonlijke creatieve werkzaamheden maar ook door de opgedane kennis toe te passen om te werken voor inspirerende bedrijven zoals Sportbedrijf Rotterdam. Upstarter bedankt voor de toffe lessen en de kans om andere content toppers te mogen ontmoeten.