Verdien geld met wie je bent

Er zijn eigenlijk drie dingen die de meeste ondernemers willen: vrijheid, innerlijke rust én waarde toevoegen in ons leven en dat van anderen. Je bedrijf kan daar een prachtig middel voor zijn. Ik zie ondernemerschap als een manier om geld te verdienen met wie je bent. Het is voor mij niet los te koppelen van mijn gezondheid, de kwaliteit van mijn relaties en geluk. Het is dus belangrijk dat je helder hebt waarom je gaat ondernemen, hoe en wat je ermee wilt bereiken.

 

Ondernemen en ZZP-en, waarom ben je het gaan doen?

De één maakt de keuze bewuster dan de ander. Het kan ook zo zijn dat je nooit bewust bent gaan ondernemen maar dat je erin gerold bent, gewoon omdat het van nature bij je past. Hoe dan ook, je kunt het inzetten als middel om uiteindelijk jouw ideale leven te creëren en datgene te doen waar jij gelukkig van wordt. Toch is ondernemen niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Zeker als datgene wat jij aanbiedt zo is afgestemd op wie jij bent, kan het bijna voelen als een persoonlijke afwijzing wanneer iemand een dienst of product niet van je koopt. Dus hoe ga je er mee om als je bedrijf je onrust geeft en je jezelf juist gevangen voelt in to do’s of must do’s?

 

Jij bent de hoofdrolspeler van jouw eigen script

De kunst is om, wanneer je spanning ervaart, jezelf eraan te herinneren dat jij de hoofdrolspeler bent in jouw leven. Klopt jouw script nog wel? De valkuil van veel mensen die net met hun bedrijf zijn gestart, is dat ze dat vergeten dat ondernemerschap een middel tot een doel is. Het doel: geld verdienen met wie jij bent. Ondernemen en het plaatje dat daarbij hoort wordt gerealiseerd, het wordt een doel op zich. Terwijl ondernemen echt niet voor iedereen het voertuig is om die weg naar zelfrealisatie af te leggen. 

Er zijn veel ondernemers en zzp-ers die de eerste 5 jaar niet overleven en sommige zelfs niet eens het 1e jaar. Dat is helemaal niet erg: je leert je eigen kwaliteiten beter kennen. Je begrijpt welke ‘werk-etos’ en ritme goed en niet goed voor jou werkt. Durf kritisch te kijken naar waar je gezonde weerstand ervaart en waar je tegen je eigen natuur inwerkt. Als je ongezonde keuzes maakt en ongezonde patronen ‘leeft’ ben je niet duurzaam bezig. Dan gaan jouw gezondheid, je relaties of je bedrijf daar aan kapot.

 

De kwaliteit van jouw leven, bepaalt het succes van jouw bedrijf

Er zijn een aantal belangrijke factoren die ondernemen tot een ‘succes’ maken. Maar daarmee bedoel ik niet alleen financieel succes of aanzien. Succes op alle vlakken, dat betekent ‘gezonde en duurzame resultaten’, zodat jouw bedrijf of werk jouw leven dient en kan blijven dienen. Voor de één betekent dat een bepaalde omzet, voor de ander de verbinding met klanten en misschien voor jou in hoeverre jij je kunt ontwikkelen in je werk.

Het is heel verleidelijk om tegen jezelf te zeggen: als ik nog even wat meer gas geef dan lukt het me om die gewenste omzet te behalen! Maar door die extra uren in je bedrijf te steken, blijft er geen tijd over om te sporten, gezond te eten of er is geen aandacht meer voor je relatie. Onbewust kies je dus voor ‘tijdelijk’ succes. Want met een ongezond lijf of slechte relaties ben je niet duurzaam bezig. 

 

Geniet van de reis en bepaal richting door heldere doelen te stellen

Laat dat wat je doet niet ten koste gaan van je relaties, energie of gezondheid. Holistisch ondernemen betekent dat je jouw bedrijf weer als middel gaat zien, zodat het jouw ideale leven kan dienen. Je leeft NU, dus streef niet enkel naar later. Zorg dus voor heldere doelen en richting maar geniet vooral van de reis er naartoe en kom in beweging. En vergeet niet, wat voor de  één succes betekent hoeft voor jou niet ‘the way to go’ te zijn. Als je jouw omzet wil verhogen wees dan slim, strategisch en bewust: hoe kun je meer verdienen door minder te doen? Zodat je wel tijd hebt om te sporten, met vrienden op pad te gaan en je lief te verrassen.

___________________________________________________________________________________

Voel jij dat het ondernemerschap de juiste tool is om geld te verdienen met wie je bent? Draai je al een goede omzet maar wil je de volgende stap zetten. Of met andere woorden: wil je meer verdienen door minder te doen? Schrijf je dan in voor de wachtlijst voor de ondernemers mastermind. Mariëtte geeft de mastermind 1x per jaar en werkt met een select groepje ondernemers. Ze bekijkt de aanmeldingen en wanneer ze een match ziet zal je een uitnodiging ontvangen.