Wat is een familieopstelling en wanneer doe je het?

Je familie is het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt. Het legt de basis voor de relaties die je aangaat. En daardoor geeft een opstelling inzicht in de blokkades of uitdagingen die jij ervaart in het contact met anderen. Familie opstellingen als methode is ontwikkeld door Bert Hellinger. Je hoort mensens steeds vaker spreken over familie opstellingen. Maar wat is het precies en wanneer doe je het?

Wanneer je het doet

Familie opstellingen maakt onbewuste patronen in jouw familie systeem zichtbaar zodat je in het contact met anderen meer bewuste keuzes kan maken. Je doet het als je:

 • Een patroon wil doorbreken waarbij je het makkelijker vind om te geven dan te ontvangen. Of een ander soort hardnekkig patroon dat steeds opnieuw in je leven tegenkomt.
 • Meer wil leren ontvangen in plaats van altijd te geven. 
 • Meer aanwezig wilt zijn, meer in verbinding met jezelf en anderen .
 • Meer in contact met je gevoel wil komen, je wil uit je hoofd en meer in je hart en lijf.
 • Als je intuïtief hier naartoe wordt getrokken en nieuwsgierig bent 
 • Merkt dat je verslavingsgevoelig bent, zoals een verslaving aan werk, relaties, seks, prikkels, drank, gokken etc. Wat leidt tot een burn-out, een leeg of depressief gevoel.
 • In het contact met je partner, familie, vrienden of collega’s (regelmatig) spanningen ervaart en daar beter mee om wil leren gaan.
 • Voelt dat iets je blokkeert, dat je iets met je meedraagt, een verdriet, gevoel van schaamte of schuld dat je niet kan verklaren uit je eigen leven.

 

Hoe het werkt

Familie opstellingen maakt zoals ik eerder zei het onzichtbare zichtbaar. Door mensen op te stellen in een ruimte zie je welke onderlinge verhoudingen er zijn en welke je niet dienen. Ook wordt er woorden gegeven aan de onderstroom, aan onuitgesproken of onuitgewerkt leed. Drie voorbeelden van wat je in een opstelling kan tegenkomen:

 • Je bent gaan zorgen voor iemand boven je. 

Zorg jij bijv voor je ouders of voor je oudere zus/broer? Is je moeder gescheiden en praat ze sindsdien met jou over haar seksleven?In een opstelling wordt duidelijk of dit een gezonde verhouding is of niet. Je ziet of jij boven, naast of onder je ouders staat (onder is de juiste plek). 

 

 • Er is een (onuitgesproken) oordeel. 

De onderstroom van jouw familiesysteem krijgt een stem, doordat representanten woorden geven aan dat wat onuitgesproken bleef. Een familiegeheim kan zo onthuld worden, zelfs van 5 of meer (7) generaties terug. Of onderdrukte gevoelens: van je ouders of jijzelf. Het gaat om oordelen die je niet uitspreekt maar waardoor je hebt besloten uit verbinding te gaan. 

 

 • Je draagt onverwerkt leed dat niet bij jou hoort

Je kan zichtbaar maken dat een familielid is buitengesloten en via de plek van een ander familielid weer terug probeert te komen. Dit kan gaan om iemand die nog leeft, maar ook om iemand die is overleden, door bijvoorbeeld een miskraam of abortus en onvoldoende is erkent door het systeem. Dit noem je een identificatie. Je ervaart dan gevoelens die niet bij jou horen. Het kan ook gaan over een familiegeheim of een ander soort onverwerkt leed dat een eigenaar zoekt.


Spreken maakt vrij. Al is het slechts voor jezelf. Maar spreken maakt alleen vrij als je jezelf verbindt met de lading en pijn van die woorden. Dan haal je de lading eraf, neutraliseert het en bepaald het niet meer je gedrag. Je wordt er niet door geleefd maar kan er mee leven. Via een familieopstelling spreek je uit wat onbesproken is gebleven. Je leert om je emoties te uiten en doorleven.

______________________________________________________________

Wil jij de magie van (familie) opstellingen ervaren? En lijkt het je mooi om zowel groepen als individuen te kunnen begeleiden met opstellingen werk? Misschien is de systemisch werk opleiding wat voor jou.