Mushroom Bliss Balls voor een sterk immuunsysteem

Paddenstoelen zoals Chaga en Reishi zijn populairder dan ooit. Ze worden gebruikt als superfoods en je vindt ze steeds vaker in koffie, thee en allerlei voedingssupplementen. En dat is natuurlijk niet voor niets. Ze zijn rijk aan antioxidanten, geven een boost aan je immuunsysteem en ondersteunen de kwaliteit van je slaap.  Om met jullie te ‘vieren’ dat we een nieuwe opleiding hebben gelanceerd: ‘holistisch healen’ delen we de komende tijd een paar recepten die een feest zijn voor je gezondheid. Het activeren van je zelfgenezend vermogen begint al bij het implementeren van een bewust en gezond eetpatroon. Een stap die voor ieder van ons toegankelijk is.

In dit artikel lees je meer over Chaga en Reishi, de verschillen tussen de twee soorten paddenstoelen en wat ze voor je gezondheid kunnen betekenen. Ook leer je hoe je ze kunt gebruiken in je voedingspatroon en vind je een recept waarmee je heerlijke mushroom Bliss balls voor een sterk immuunsysteem kunt maken.

 

Chaga en Reishi: de verschillen

Chaga en Reishi zijn momenteel de meest populaire paddenstoelsoorten. Binnen de Chinese geneeskunde worden ze beiden al duizenden jaren ingezet om:

 •    De weerstand en het immuunsysteem te optimaliseren 
 •    De levensduur te verlengen
 •    Het lichaam te ondersteunen om toxische stoffen en stress tegen te gaan

Beide paddenstoelsoorten worden gebruikt als superfoods om je gezondheid te optimaliseren. Je kunt er thee of een kruidendrank met plantaardige melk van maken of het in de vorm van een supplement gebruiken. Wat zijn de verschillen en wanneer kies je voor Chaga en wanneer voor Reishi?

De voordelen van Chaga

Chaga is een bijzondere paddenstoel dat een rijke bron is van antioxidanten. Het geeft je immuunsysteem een boost, stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen en heeft de potentiële kracht om vrije radicalenactiviteit en schade te neutraliseren. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend en heeft het een kalmerende werking op cognitieve functies waardoor het ervoor zorgt dat je je beter kunt concentreren.

Ook bevat Chaga verschillende B vitamines, vitamine D maar ook mineralen zoals kalium, koper, selenium, zink, ijzer, mangaan en calcium, aminozuren en vezels. 

Je kunt Chaga drinken in de vorm van thee maar je kunt er ook heerlijke drankjes van maken met bijvoorbeeld koffie en havermelk, of een beetje havermelk opwarmen en er Chagapoeder, rauwe cacaopoeder, kaneel en kardemom door heen mixen.

Een ideaal moment om een van bovenstaande drankjes te drinken is als je een middagdipje hebt en toch gefocust je dag wilt afmaken zonder bijvoorbeeld cafeïne te gebruiken.

De rijkste vorm van Chaga die je kunt krijgen is Chaga Extract Elixer.

De voordelen van Reishi

Reishi heeft net een aantal andere kwaliteiten dan dat Chaga heeft. Zo werkt een Reishi extract grondend en brengt het balans in het lichaam. Daarnaast helpt het stress verminderen, werkt het ondersteunend bij slapen en vermindert het de symptomen van astma en hooikoorts.

Reishi beschikt over adaptogene eigenschappen wat betekent dat het zich aanpast in je lichaam en het geeft wat het nodig heeft om de harmonie in je lichaam en geest te herstellen. Ook helpt het daarmee de hormoonhuishouding optimaliseren.

Dit is enorm waardevol omdat er veel factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat er een disbalans ontstaat in de hormoonhuishouding. Denk aan de grote hoeveelheden stress waarmee we te maken hebben maar ook aan ongezonde voeding en een zittende leefstijl.

Omdat Reishi de kwaliteit van je slaap ondersteund kan het waardevol zijn om Reishi te nemen in de namiddag of avond. Het kan ook helpen je neusverkoudheid te verminderen.

Reishi en Chaga Bliss Balls

De meningen over de smaak van Reishi en Chaga zijn nogal verdeeld. Het kan zijn dat je ze wat bitter vindt, zeker in vergelijking met de heerlijke theesoorten die er tegenwoordig allemaal verkrijgbaar zijn.

Je kunt er in dat geval voor kiezen om Reishi en Chaga poeder of extract te gebruiken door je smoothies, smoothiebowls, latte’s of het in supplement vorm te gebruiken.

Een andere manier om het te gebruiken is door er lekkere chocolade energie balletjes van te maken. De bittere smaak valt dan volledig weg en maakt plaats voor een heerlijke smaakexplosie. Je kunt ze in vele verschillende combinaties maken en ze zo samenstellen dat ze rijk zijn aan voedingsstoffen.

Een aantal van onze favoriete ingrediënten naast Reishi en Chaga zijn dadels, rauwe cacaopoeder, verschillende soorten noten, kokosolie, kokosrasp, cacaonibs maar ook collageen en eiwitpoeder.

Bliss balls vormen daarom het ideale gezonde tussendoortje, dat overheerlijk smaakt zonder dat je de paddenstoelen of maar iets van bitterheid proeft.

Er zijn vele verschillende soorten Reishi en Chaga poeders, extracten en elixers op de markt en ze zijn lang niet allemaal van even goede kwaliteit. Doe altijd goed onderzoek naar het product dat je koopt.

Recept: Mushroom Bliss Balls voor een sterk immuunsysteem

Ingrediënten voor 10 balletjes:

 •    2 el kokosolie
 •    50 g pecannoten
 •    80 g Medjoul dadels
 •    30 g kokosrasp
 •    2 el rauwe cacaopoeder
 •    1 tl Chagapoeder
 •    1 tl Reishipoeder
 •    10 g collageenpoeder
 •    Zeezout
 •    1 sinaasappel

Bereidingswijze:

 • Verwarm de kokosolie in een steelpannetje.
 • Doe de rest van de ingrediënten in de blender en voeg de gesmolten kokosolie toe. Mix tot er een grove deeg ontstaat.
 • Was de sinaasappel en rasp de schil van de sinaasappel boven het deeg en mix nog kort even door en giet het deeg dan in de kom.
 • Draai balletjes van het deeg totdat het op is en leg de balletjes op een bord.
 • Zet het bord een half uurtje in de koelkast zodat de balletjes lekker stevig worden.

Tips:

 1. Rol de balletjes door wat kokosrasp, sesamzaadjes of rauwe cacaopoeder voordat je ze in de koelkast zet.
 2. Ook lekker met zest van een citroen.
 3. Gebruik een goede zestsnijder en als je die niet hebt, gebruik dan een mes met karteltjes om de schil van de sinaasappel mee te raspen.
 4. Doe de balletjes in een luchtdicht bakje en bewaar in de koelkast.

_________________________________________________________________________________________
Wil je meer weten over de geneeskrachtige werking van kruiden en etherische oliën? En zou tools willen leren om het zelfgenezend vermogen te acteren: via energiewerk, lichaamswerk en geleide meditatieve reizen? Bekijk dan de Holistische Healer opleiding.