De echte reden achter mijn bedrijf is eenzaamheid geweest

Het is tijd voor Mariette Monday; eerlijke verhalen met Mariette’s gedachten, overpeinzingen en passie voor herkenbare situaties in de maatschappij van nu. In dit artikel gaat Mariette met de billen bloot en beschrijft ze de echte reden achter haar bedrijf De Upstarter.

Ik denk dat de echte reden dat ik met mijn bedrijf ben begonnen mijn gevoel van eenzaamheid is geweest.

Ik paste niet in het conventionele plaatje. Zeker niet in het gereformeerde dorp waar ik vandaan kwam. Dus ging ik op zoek naar waar pas ik dan wel, hoe kan ik een leven opbouwen waarin ik vrij ben om mijzelf te zijn en op mijn manier mijn leven in te richten?

Dicht bij mijzelf blijven én keihard meespelen

Ik wil dicht mijzelf blijven én keihard meespelen in deze maatschappij.

Met De Upstarter en mijn nieuwe platform Make Love Work (to be announced) wil ik een beweging in gang zetten van meer dan een miljoen mensen die op een nieuwe manier hun werk en leven inrichten.

Waarbij wij niet ten dienste staan van ons werk, maar werk ons dient. Ons als persoon, ons als maatschappij en onze planeet. Geld is daarbij niet het doel maar het resultaat van het leveren van waarde- en betekenisvol werk. 

Gewoon blijven staan

Ondernemerschap was het eerste antwoord dat ik vond. Ik was gefascineerd door hoe ondernemers hun eigen kansen creëren en zo een leven en werkstijl faciliteren waarmee zij een verschil maken. In mijn familie werken de meeste ooms en tantes in het onderwijs of de zorg. Zo heb ik ook zeven jaar in het onderwijs gewerkt als filosofie docent.

Het was voor mij dus even zoeken naar voorbeelden toen ik het roer omgooide.

Want hoe wordt je een succesvol ondernemer als je start vanuit scratch? Ik vroeg het mijn oom Bert, de enige ondernemer in mijn familie. Hij gaf me drie woorden: ‘gewoon blijven staan’. Die woorden ben ik nooit vergeten.

Ik heb veel tegenslagen gehad, ben bijna failliet gegaan, maar elke keer als ik dacht ‘Ik ben gek, dit gaat nooit lukken’ ben ik toch blijven staan. En wat bleek: na elke tegenslag ben ik sterker terug gekomen.

Mijn Fuck-up

De grootste fout die ik heb gemaakt is dat ik geloofde dat als ik iets moois de wereld in zend ik ook alleen mooie dingen zal aantrekken. Zo werkt het niet helaas, haha. Bouwen aan je dromen en aan de dingen die je liefhebt doet pijn. Je gaat hoe dan ook shit tegenkomen. Maar die pijn leven is de moeite waard. Wat ook heeft geholpen is dat ik zacht voor mezelf ben gebleven. Liefdevol. Dat heb ik van mijn ouders geleerd. Ze hebben me nooit beoordeeld op mijn resultaten maar altijd op mijn inzet.

Daardoor wordt succes niet iets dat een ander bepaald, maar iets dat jij zelf definieert.

Je eigen succes bepalen

En die uitdaging, om mijn eigen succes te definiëren kreeg ik al jong. Je zou kunnen zeggen dat ik te vroeg te wijs was. Vanaf mijn dertiende was ik actief bezig met filosofie en bewustzijnsontwikkeling. Iets waar mijn ouders of leeftijdsgenoten niet veel van moesten hebben. En geef ze eens ongelijk.

Ik heb toen geleerd dat ik mag gaan staan voor wie ik ben en wat ik zelf interessant vind, ook als mijn omgeving dit niet zo ziet.

Die tijd heeft me gevormd.

Door te blijven staan voor waar ik in geloofde kreeg ik het gevoel dat ik onderdeel was van iets groters dan ik zelf. En ik denk dat we daar allemaal naar op zoek zijn. Het gevoel dat je bouwt aan iets dat groter is dan jij.