De kunst van kwetsbaar durven zijn. Voor iedereen die net als ik ‘stiekem’ geen fuck van het leven snapt.
Het is tijd voor Mariette Monday; eerlijke verhalen met Mariette’s gedachten, overpeinzingen en passie voor herkenbare situaties in de maatschappij van nu. In dit artikel praat Mariette over kwetsbaarheid en de slinkse manieren die zij – en velen met haar- hebben ontwikkeld om zichzelf niet kwetsbaar te hoeven voelen. Kwetsbaar durven zijn is een kunst die we allemaal kunnen leren. Een kunst die het leven haar kleur en diepte (terug) geeft.
Een nieuwe dag!
Meestal is het eerste gevoel waarmee ik wakker word: ‘Yes! een nieuwe dag!’ Vroeger was dit -letterlijk- het eerste wat ik zei als ik mijn bed uit sprong. Mijn vriend draaide zich dan nogmaals slaperig om en keek me verdwaasd, met zanderige ogen aan. Inmiddels heb ik afgeleerd om hardop te roepen hoe prachtig de nieuwe dag is -het wordt niet altijd gewaardeerd door de non-morning-people’, maar die levenslust is nog even sterk aanwezig. Het is een vuurtje dat altijd brandt. Soms fel, soms zachtjes. Het maakt dat ik vol zit met dromen en ideeën die ik uit wil werken. Ik ga dan helemaal op in het moment. Maar zodra ik een stapje achteruit zet, even diep adem haal en mijzelf de vraag stel ‘waar ben ik eigenlijk mee bezig?’ dan kan me een intens gevoel van kwetsbaarheid bekruipen.
Waar ik het ene moment volledig in mijn element ben, ondergedompeld in het hier-en-nu, doemt plots het leven aan me op als een dun koord over een diepe blauwe leegte.
De kwetsbaarheid van het niet-weten
‘Wat ben ik eigenlijk aan het doen?’ Vraag ik me dan af. Daar waar ik eerst slechts kansen en mogelijkheden waarnam, zie ik nu hoe complex de realiteit eigenlijk is. Hoe kwetsbaar. Hoe we als mensen balanceren op een dun koord, niet wetende waarom we hier zijn en waar we naartoe gaan. De kwetsbaarheid van het niet-weten maakt dat we een werkelijkheid scheppen, een overtuigingssysteem, die ons voldoende zekerheden, richting, zin en betekenis bieden om te navigeren door het leven. Ik heb hier in ieder geval een handje van. Zodra ik het ‘even niet weet’, bestrijd ik mijn gevoel van kwetsbaarheid met een prachtig verhaal of een inspirerend betoog over het hoe en waarom van mijn handelen. De werkelijkheid: ik snap er eigenlijk ook geen fuck van.
Als je niet met zekerheid kunt zeggen of iets ‘waar’ is, maar je ervaart het wel zo, doet het antwoord er dan toe?
Wat is écht en wat een illusie?
We creëren verhalen om ons minder kwetsbaar te voelen ten aanzien van het leven. We scheppen orde in chaos, geven zin aan zinloosheid. Of dat wat we geloven waarheid is of een illusie, is mijns inziens irrelevant. Voor mij is de functie van een ‘overtuiging’ belangrijker dan het antwoord op de vraag of het al dan niet een illusie is. Ik denk namelijk dat we altijd in een zelf gecreëerde illusie leven. Onze overtuigingen kleuren de bril van onze realiteit. Het bepaald onze perceptie. Dat wat we geloven is voor ons waar op dat moment. Ons leven verandert continu, onze overtuigingen veranderen met ons mee en daarmee ons wereldbeeld. We mogen onze illusies ontmantelen wanneer ze ons niet meer dienen. Of wanneer we de kracht, wens of noodzaak voelen om naakt, kwetsbaar en open de realiteit tot ons te nemen.
Als we onze ogen dicht doen zijn we wakker, als we onze ogen open doen dromen we.
Geen zekerheden
Dus als onze verhalen slechts tijdelijk zekerheid bieden… wat geeft ons dan wel houvast? ‘I hate to break it to you, maar een fijne relatie, mooie baan en leuk huis bieden geen echte veiligheid. Ik heb het aan den lijve ondervonden. Er hoeft maar iets mis te gaan en dat wat je met zorgvuldigheid hebt opgebouwd gaat stuk. Dat wat je vandaag gelukkig maakt kan morgen je bron van ongeluk zijn. Ik besteed veel tijd aan het najagen en realiseren van mijn verlangens en dromen. Ik ben handig geworden in het “verzekeren van mijn geluk” of het op orde brengen van “een stevige basis” wetende dat het vervullen van mijn verlangens, en het proeven van dit geluk of comfort een tijdelijk genoegen is. Want vrijwel direct wordt mijn vervulde verlangen vervangen door een (nieuw) onvervuld verlangen. Of de door mij opgebouwde ‘zekerheden’ worden me ontnomen, om ruimte te maken voor iets nieuws.
Als mens hebben we een onstilbare honger naar meer, voor we het weten zijn we gegrepen door een nieuwe stroop-jacht naar geluk.
Dus hoe dan wel?
Ik merk dat hetgeen mij wel blijvende zekerheid biedt, mijn vermogen is om met die veranderlijkheid van het leven om te gaan. Als ik contact maak met ‘dat wat altijd is’, mijn bewustzijn, dan wordt ik overspoeld met een gevoel van rust en liefde. Dit maakt dat ik de kwetsbaarheid van het leven meer kan waarderen. Ons onvermogen om in te grijpen in de koers die het leven neemt, is even ingrijpend als ons vermogen tot het waarnemen van onze machteloosheid inclusief onze pogingen die levenskoers te beïnvloeden.
Onze tijdelijkheid, machteloosheid en kwetsbaarheid kunnen we aanschouwen met iets dat wel tijdloos en krachtig is, iets dat de macht heeft om in te grijpen. Tot op bepaalde hoogte.
De schoonheid zit hem in de begrenzing
Het goede nieuws? De schoonheid van het leven ervaren we door die begrenzende krachten. Iets dat altijd aanwezig is neem je -net als een prettige geur in een ruimte- na verloop van tijd niet meer waar. Het leven biedt ons steeds iets anders aan: een ‘wit doek’ waarop we mogen schilderen binnen de kaders van onze mogelijkheden, ‘een spiegel’ waarin we onszelf leren zien, ’een arena’ waar we onze kracht leren kennen, ‘een tuin’ waar we de vruchten van het leven mogen proeven.
De tijdelijkheid van het leven en haar veranderlijke aard maakt dat we het leven kunnen waarnemen. Binnen die waargenomen ruimte kunnen we kiezen of ervaren wat het voor ons betekent om mens te zijn.
Op 19 januari 2020 start de Coaching opleiding van De Upstarter waar Mariette een methode aanbiedt waarmee je jezelf of anderen door een verander of groei proces heen begeleid. Je krijgt meer inzicht in de fases van een ontwikkelproces en concrete tools en vaardigheden om met een continu veranderende wereld om te gaan.
Inmiddels zit de opleiding al bijna vol, dus wil je kans maken op de laatste paar plekken? Mail Mariette: mariette@deupstarter.nl , ze stuurt je dan de brochure met meer informatie toe zodat je kunt kijken of dit iets voor jou is!