Hoe blijf je gemotiveerd (zelfs als alles tegen zit)?
Soms heb je van die periodes waarin alles misgaat. Je krijgt de ene na de andere tegenslag voor je kiezen en dingen lopen anders dan verwacht. Vermoeiend! Of je hebt een hoop te doen, maar bent al dagen niet vooruit te branden. Je energie is op, ‘s ochtends kun je niet stoppen met snoozen. En het lijkt alleen maar erger te worden… Natuurlijk kan niet altijd alles maar leuk zijn, maar hoe zorg je ervoor dat je – ondanks alles – toch je motivatie niet verliest? Dat jij toch op het juist pad blijft als je motivatie ver te zoeken is?
Het is niet altijd duidelijk waarom je soms je motivatie verliest, maar vervelend is het wel. Voor alles wat je wilt doen is dat stukje motivatie hard nodig. Het sporten weer oppakken, solliciteren, je eigen bedrijf beginnen.. Hoe zorg je ervoor dat je die gemotiveerde houding niet verliest?
Bedenk waarom je iets doet
Niet alles is altijd even leuk om te doen. Maar sommige – minder leuke – dingen moeten gewoon gebeuren. Wanneer je motivatie ver te zoeken is, is het handig zijn om bij jezelf na te gaan: waarom doe ik dit? Welke goede redenen zitten hierachter? Misschien word je betaald, kun je iets leren of brengt het je dichter bij een bepaald doel. Als je drijfveer helder is, is het waarschijnlijk al een stuk makkelijker om een taak op te pakken of iets af te maken. Waarom doe je acquisitie? Waarom leer je die taal? Waarom heb je nu een bijbaan? Precies, daarom doe je dat.
Doen, deed, gedaan
Het aller állerbelangrijkste wanneer je je motivatie voelt verdwijnen: doe het gewoon! Hoe langer je iets uitstelt, hoe moeilijker het wordt om er echt mee te beginnen. Ook al staat je hoofd er totaal niet naar en ben je in een mega slechte bui: begin! Pak die pen, trek je hardloopschoenen aan, bel dat bedrijf. Als je het niet doet, weet je zeker dat je geen stap verder komt. En ook al willen we het niet horen, toch is het waar: van uitstel komt afstel.Just do it, now!
Maak het leuk voor jezelf
Ja, net ging het er nog over dat niet alles leuk kan zijn. Maar je kunt er ook voor zorgen dat bepaalde verplichtingen toch minder vervelend, saai of slopend worden. Hoe? Heel simpel, door jezelf af te vragen: wat kan ik doen om dit klusje leuker te maken? Want wanneer je een taak bij voorbaat al saai of stom vindt, dan is dit gegarandeerd ook zo. Zet een muziekje op, beloon jezelf na afloop met een lekkere kop koffie of hang een gigantische to-do-lijst aan de muur en geef jezelf de visuele voldoening door vervelende taken af te strepen aan het einde van de dag.
Neem afstand
Waar ‘gewoon doen’ meestal het beste werkt, kan bij bepaalde taken een zekere afstand nemen soms wonderen doen. Komt die sollicitatiebrief of dat businessplan maar niet op papier? Leg het weg! Voor een uurtje of misschien wel voor een week. Zeker als het over de meer creatieve taken gaat, is afstand nemen en het wegleggen beter dan een staarwedstrijdje houden met je beeldscherm. Ga naar buiten, bel met een vriend of vriendin, plan een koffieafspraak met die ondernemer die je zo bewondert. Laat het bezinken. Vraag een ander om advies. Maak je hoofd leeg. Vaak kom je dan op de meest geweldige en onverwachte ideeën! En het kost ook nog eens veel minder energie.
Omring jezelf met de juiste mensen
Dat wil zeggen: mensen die jouw motivatie stimuleren. Mensen die zelf actie ondernemen, die grote dromen hebben en die niet bang zijn om stappen te zetten. Wanneer je vaker met deze mensen omgaat, zul je merken dat het jou helpt om gemotiveerd te blijven. Doordat je hen zo ziet knallen en dingen ziet bereiken, raak jij ook geïnspireerd om aan de slag te gaan. Het welbekende ‘wauw, dát wil ik ook!’-gevoel. Plan co-workdagen in om samen te werken. Niet alleen heb je op die manier de juiste mensen om je heen, je kunt elkaar ook helpen met bepaalde dingen of elkaar juist aanmoedigen om door te gaan. En besef: je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen.
Terugblikken en stilstaan bij wat je al hebt bereikt
Natuurlijk, je moet niet eeuwig in het verleden blijven hangen of blijven mopperen over wat er ooit allemaal misging. Maar waar terugblikken wél heel goed voor kan zijn, is kijken naar wat er allemaal goed is gegaan. Wat je allemaal al – vaak zonder het door te hebben – hebt bereikt. Want geloof me: er zijn een hoop dingen die je allang hebt bereikt. Dingen waar je misschien een of twee jaar geleden nog enorm tegenop zag, die nu dagelijkse kost voor je zijn. Die dingen zijn het terugblikken waard, die mogen gevierd worden.
Doe het stap voor stap
Daarnaast leer je met het terugblikken dat soms niet alles in één keer lukt. En dat hoeft ook helemaal niet. Het betekent niet dat je gefaald hebt, maar dat je het misschien stapje voor stapje moet blijven proberen. Ook met een klein en aarzelend stapje kom je weer iets verder in de goede richting. Wanneer je altijd alles in één keer wilt bereiken, zul je steeds teleurgesteld zijn en constant denken dat je simpelweg niet goed genoeg bent. Tja, zo raak je snel je motivatie kwijt. Wees niet bang om een groot doel op te delen in kleine stappen. Zo leer je vanzelf elke kleine vooruitgang te waarderen en blijf je gemotiveerd op je doel afgaan. Bovendien is het extra leuk, want elke stap vooruit mag gevierd worden!
Doe het anders
Tot slot: heb je iets al honderd keer geprobeerd, maar blijf je tegen dezelfde dingen aanlopen? Kijk dan eens naar je aanpak. Misschien moet je het gewoon helemaal anders doen! Toch voor een andere sport kiezen, een opdrachtgever vaarwel zeggen zodat er weer ruimte is voor iets nieuws of kopjes koffie gaan drinken met mensen in plaats van als een robot achter je laptop motivatiebrieven tikken. Focussen op je doel is geweldig, maar staar je niet blind op de manier om dit te bereiken. Er is namelijk nooit maar één manier om je doel te bereiken! Lukt het niet op die ene manier? Dan probeer je het gewoon op een andere manier. Yay! Er zijn gelukkig nog altijd meerdere wegen die naar Rome leiden.